Ennek a finom levesnek a receptjét az ingyenes Óbuda újságban találtam. Megtetszett, mert ilyet még nem ettünk.
Az eredeti recept liszttel írta, de én az "okos fejemmel" azt gondoltam, hogy majd grízzel csinálnom, akkor finomabb lesz, és mint a grízgaluskához egy hangyányi szódabikarbónát is adtam hozzá, de tényleg csak épp hogy egy késhegynyit.
Amikor kiskanállal elkezdtem a levesbe szaggatni, abban a pillanatban elkezdtek szétmállni 😓. Aztán az egészet le kellett szűrnöm, majd annyi lisztet tettem még a sajtos masszához, hogy jól formálható legyen. Ezután már nem kanállal szaggattam a levesbe, hanem kis golyókat formáztam belőle.
Végül is nagyon finom lett, csak kicsit kalandosan. A galuskák vagy golyók már nem akartak szétesni, de nem is voltak sűrűek, hanem finom lazák, mint egy grízgombóc 😋.
Próbáljátok ki, mert kíváncsi lennék, hogy másnak hogy sikerül....
Az eredeti hozzávalók: 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás felverve, só, 2 evőkanál liszt, fél evőkanál kapor.
A hozzávalók nálam: 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, finomra vágott petrezselyem, 2 evőkanál gríz, késhegynyi szódabikarbóna, és a végén annyi liszt, hogy a keverék jól formázható legyen.
Elkészítése:
A hozzávalókat összekevertem (a tojást elfelejtettem az elején felverni), golyókat formáztam belőle, és a kész levesben kifőztem, ami néhány perc volt. S már tálalható is lett.
A hozzávalókat összekevertem (a tojást elfelejtettem az elején felverni), golyókat formáztam belőle, és a kész levesben kifőztem, ami néhány perc volt. S már tálalható is lett.
Készíthetjük bármilyen zöldségleveshez, vagy hús- csontleveshez is. Én most egy gombás zöldséglevesbe tettem. De el tudom képzelni egy sajtkrémleveshez is. Lehet, hogy egyszer megfőzöm, mert szeretjük, de házilag még nem készítettem.
Szeretem az ilyen leveseket, biztos finom volt ezzel a galuskával !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom könnyű leves volt.
TörlésImádom a sajtot, jobban, mint a húst. Feltétlenül ki fogom próbálni !
VálaszTörlésKöszönöm Mari, próbáld ki, biztos ízlene neked is.
TörlésGyönyörű képek, mint mindig. Hirdethetnél egy sajtgaluska játékot. Nem is kell semmi jutalom. Akkor néhányan biztos elkészítjük. Én sokszor kedvet kapok a blogok olvasásakor, aztán elfelejtem. Ani
VálaszTörlésKöszönöm Ani, örülök, hogy tetszenek a képek. A leves finom volt, próbáld ki te is egyszer.
TörlésSzuper, hogy a tapasztalataidat is megtudtuk és, hogy egy ilyen különleges levest hoztál. :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, ha szeretitek a sajtos ételeket, akkor érdemes kipróbálni.
TörlésNagyon finom lehetett a leves ezzel a különleges gombóccal. Én biztosan kipróbálom, mert kíváncsi vagyok az ízére. Majd megírom ha elkészült.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, kíváncsian várom majd a levesedet, remélem nektek is ízlik majd!
TörlésEddig még nem ettem ilyen levest, de nagyon finomnak tűnik. Jó hogy leírtad a tapasztalataidat, így legalább nem kell mi is kísérletezzünk. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, én sem hallottam még ezelőtt ilyen levesbetétről. De jól sikerült, nekünk ízlett 😋. Próbáld ki, finom, könnyű leves volt a gombócokkal.
TörlésHa kicsit kalandos úton is, de megmentetted a leveskét. Jó kis könnyed, tavaszias fogás lett belőle.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Finom volt, egy kis különlegesség, ilyet még nem ettünk.
Törlés