Itt az ősz, most már az időjáráson is látszik. Itt a befőzések ideje, zöldségek tartósítása, télire való eltevésének az ideje - bár lehet hogy lassan kifelé megyünk belőle, hisz idén sokkal korábban érett minden.
Szép kápia- és pritaminpaprikát kaptunk a piacon, aminek nagy része a fagyasztóba került, és ez a finom, egyszerű paprikakrém is készült belőle.
Mert mindig jó, ha kéznél van egy-két házi ételízesítő, ilyen ez a paprikakrém is. Évek óta készítjük, főleg az erős változatot, most ugyanazzal az eljárással édes paprikából csináltam, ez még nem is volt fent a blogomon 😀.
Szép kápia- és pritaminpaprikát kaptunk a piacon, aminek nagy része a fagyasztóba került, és ez a finom, egyszerű paprikakrém is készült belőle.
Mert mindig jó, ha kéznél van egy-két házi ételízesítő, ilyen ez a paprikakrém is. Évek óta készítjük, főleg az erős változatot, most ugyanazzal az eljárással édes paprikából csináltam, ez még nem is volt fent a blogomon 😀.
Hozzávalók: pritaminpaprika vagy más húsos piros paprika, só.
Elkészítése:
Elkészítése nagyon egyszerű. A paprikát ledaráljuk, minden 1 kg-hoz 20 dkg sót keverünk. Kisebb üvegekbe töltjük, tetejét lezárjuk, és már készen is van.
Tartósítószert nem igényel, de én a biztonság kedvéért egy nagyon kicsi késhegynyi szalicilt tettem azért mindegyik megtöltött üveg tetejére.
Nálam most csak ez az öt kis 0,75 dl-es üveggel készült, 40 dkg ledarált pritaminpaprikából, és 8 dkg Parajdi sóval, amit még májusban hoztunk Erdélyből.
Felhasználható mindenhez, amihez "piros aranyat" adnánk. Vajas kenyértől kezdve a hidegtálakig, valamint pörköltekbe, gulyáslevesbe, stb......
Nagyon szépek és jószolgálatot tesz majd a téli napokon. Régebben én zeller zöldjét tettem el ezzel a technikával.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! Jól fog jönni, és sok mindenbe teszek ilyen paprikát. A zeller zöld is jó ötlet, levesekbe nagyon jó az is.
TörlésNagyon szépek a képek. Én is így teszem el már évek óta. Én főtt ételekbe szoktam használni.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, én is főtt ételekbe szoktam tenni, de nagyon finom hideg vacsorákhoz is, ízesítésnek.
TörlésAz "édes" változatot olvasva azt hittem, valami cukros újdonság lesz, de nem, csak a paprika volt "édes" és nem erős... :-) Én is ugyanígy teszem el, sok mindenbe használható.És ebben sincs egy csepp tartósító sem.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, először én is gondolkodtam, hogy az "édes" kicsit megtévesztő lehet, de valahogy meg akartam különböztetni az erőstől, és jobb nem jutott eszembe 😀. Az már régóta fent van a blogomon, azt is nagyon szeretjük.
TörlésGyönyörű színe van, és nagyon finomak lesznek majd az ételek, melyekbe beleteszed.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! Szépek voltak a paprikák, és finomak is voltak. Jól jönnek majd szűkösebb napokon 😀.
TörlésÉn is ugyanígy szoktam eltenni,szereti a család. Összevágott petrezselymet is tartósítok így .
VálaszTörlésKöszönöm a jó tippet, lehet hogy kipróbálom!
TörlésÉn is szoktam édeset is, csípőset is eltenni. A boltinál ezerszer többet ér és nagyon jó ízt ad az ételeknek. Gyönyörű szép színe lett, aranyosak a kis szivecskés fedővel.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, ezt is nagyon szeretjük, a boltinál pedig biztos hogy ezerszer jobb, ahogy írod! És egy szerű kacsazsíros kenyeret is milyen jól fel tud dobni 😋.
Törlés