|
A lekvár vajas kenyéren....
|
Aranyosfodorkánál láttam meg, hogy kakaós fügelekvárt főzött. Érdekesnek találtam így, izgalmas ízekkel elkészítve.
Apukámnál a kertben leszedtük az ősz utolsó, szép érett, édes fügéit, amiből sokat megettünk, de egy keveset megspóroltam, hogy ki tudjam próbálni ezt az újdonságot. Csupán annyi lett belőle, ami a képeken látszik, sajnos....
Köszi szépen a receptet, nagyon finom, különleges lekvár lett belőle!
Hozzávalók nálam: 50 dkg érett füge, 4-5 dkg cukor a karamellizáláshoz, 3-4 kiskanál citrom, kb 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék (de lehet csak őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs vagy kardamom...), 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor, 2-3 kocka csokoládé, és még 8 dkg cukor + ízlés szerint, ha megkívánja a szájunk íze,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A cukrot karamellizáltam, majd hozzáadtam egy kevés vizet, amitől felolvadtak a cukor összeállt kis darabkái. Ezután hozzáadtam a félbe-negyedbe vágott fügéket, és addig főztem, amíg annyira puha nem lett, hogy krumplinyomóval pépesíteni nem tudtam.
Ekkor adtam hozzá a citromlét, a fűszereket, a kakaót, a csokoládét, és a többi cukrot. Mindet kóstolás után, ízlés szerint.
Örülök, hogy ízlett, az biztos, hogy én a jövőben csak ilyen "csokisat" fogok eltenni.
VálaszTörlésKöszi hogy feltetted, finom lett 😋. Örülök hogy elkészítettem, különleges, új íz!
TörlésEz tényleg különleges. Még nem hallottam ilyenről. Szépek a képek is. Ani
TörlésKöszönöm Ani, nekem is újdonság volt, és nagyon finom!
TörlésNagyon finom lehet ez a lekvár, önmagában a füge is de hozzá a csoki még karakteresebb ízt adhat neki .
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom lett, nekünk nagyon ízlik.
TörlésA mézédes füge a csokival, és a fűszerekkel nagyon finom lehet. Most sajnálom csak igazán, hogy a cukor miatt ki kell hogy hagyjam ezt a lekvárt. Viszont a lekváros vajas kenyérbe szívesen beleharapnák.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finom lett, igaz a fügék is finom érettek voltak. Nagyon sajnálom, hogy te sok mindent, amit szeretsz nem ehetsz, vagy csak más formában...
TörlésIgazi kulináris különlegesség. Az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne karácsonyi gasztroajándéknak, ha lenne fügefám, ami megtermeli a lekvárnak való mennyiséget.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, ez tényleg egy különlegesség! örülök, hogy Aranyos fodorka feltett egy ilyen receptet, és én is el tudtam készíteni.
TörlésValóban karácsonyi gasztroajándéknak is beillene, de sajnos olyan sok nincs belőle. Majd jövőre...