2024. szeptember 23., hétfő

Fűszeres paradicsomszósz - télire






Spagettihez, milánóihoz már sok éve használok házi készítésű szószt. Az előző linken látható szósz egy régi recept, talán egy Magyar Konyhában jelent meg, már nem tudom. Nagyon finom, legalábbis nekünk ízlik. Most egy egyszerűbb változatát készítettem el, kicsit kevesebb fűszerrel, átpasszírozás nélkül, csak a héját távolítottam el.
Általában sütőben sült rakott tésztákhoz használom ezt a szószt, így nem probléma hogy nem annyira sűrű mint a régebbi receptben lévő. Vagy olyan szaftos húsokhoz teszek ebből ízesítésképpen, amibe kicsi sűrített paradicsom kellene, vagy káposztás ételekbe, stb......

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 
 a fűszermagok: ízlés szerint szemes fekete bors, mustármag és koriander, 
a zöldfűszerek: pár levél zsálya, oregánó, bazsalikom, és babérlevél, valamint 1-2 ágacska kakukkfű és rozmaring,
és még: só, ízlés szerint pár csepp ecet és egy-két kanálka cukor.

Elkészítése:
A fűszermagokat ledaráltam.
A paradicsomokat forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héját -  így könnyen lejön - és darabokra vágtam.
Forrás után hozzáadtam  a sót, az ecetet, a ledarált fűszermagokat és a csokorba kötött zöldfűszereket, majd kis lángon készre főztem.
A cukrot csak a vége felé szórtam bele, hogy ne égjen le.
Még forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, jól lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése