Spagettihez, milánóihoz már sok éve használok házi készítésű szószt. Az előző linken látható szósz egy régi recept, talán egy Magyar Konyhában jelent meg, már nem tudom. Nagyon finom, legalábbis nekünk ízlik. Most egy egyszerűbb változatát készítettem el, kicsit kevesebb fűszerrel, átpasszírozás nélkül, csak a héját távolítottam el.
Általában sütőben sült rakott tésztákhoz használom ezt a szószt, így nem probléma hogy nem annyira sűrű mint a régebbi receptben lévő. Vagy olyan szaftos húsokhoz teszek ebből ízesítésképpen, amibe kicsi sűrített paradicsom kellene, vagy káposztás ételekbe, stb......
Hozzávalók: 1 kg paradicsom,
a fűszermagok: ízlés szerint szemes fekete bors, mustármag és koriander,
a zöldfűszerek: pár levél zsálya, oregánó, bazsalikom, és babérlevél, valamint 1-2 ágacska kakukkfű és rozmaring,
és még: só, ízlés szerint pár csepp ecet és egy-két kanálka cukor.
Elkészítése:
A fűszermagokat ledaráltam.
A paradicsomokat forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héját - így könnyen lejön - és darabokra vágtam.
A paradicsomokat forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héját - így könnyen lejön - és darabokra vágtam.
Forrás után hozzáadtam a sót, az ecetet, a ledarált
fűszermagokat és a csokorba kötött zöldfűszereket, majd kis lángon készre főztem.
A cukrot csak a vége felé szórtam bele, hogy ne égjen le.
Még forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, jól lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Még forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, jól lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon guszta, finom tud lenni az ilyen fűszeres szósz. Tészta szósznak én is gyakran készítek nagyon szeretem.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva!
TörlésÉn nem ismertem, igaz, "szószos" tésztát se nagyon szoktam készíteni, pedig biztos finom...
VálaszTörlésKöszönöm Mari, mi szeretjük az ilyen paradicsomos szószokat, és a vele készült tésztákat. Ez a szósz is nagyon jól sikerült.
TörlésEz is biztos finom volt. Én nem tettem el idén paradicsomot. Abból szoktam tésztaszószt készíteni. Talán első év életemben, hogy kimaradt. A te recepted viszont most elgondolkoztatott. Lehet, hogy egy kis adagot megpróbálok.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, mi nagyon szeretjük ezt a szószt, finom ízletes. A következő bejegyzés majd a vele készült tészta lesz 😋.
TörlésOlyan jó a nyár ízeit visszaidézni egy téli ételben. Biztos, hogy ez is nagyon finom, sok finomságot tettél el az idén is.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, finom lesz egy gyors tésztához 😋. Igen, idén sok félét tettem el, de mindenből csak egy keveset....
Törlés