Kisült zsemlék... |
Kettő, illetve háromfelé vágva... |
A kész, megtöltött hamburgerek, benne a saját készítésű husi, füstölt sajt, saláta, ketchup, mustár, és ami nem látszik, de ott van elbújva az uborka és a lila hagyma is .... |
Szeretjük a hamburgert, de csak a házi készítésűt. McDonald’sban még nem is voltunk soha....😁
Eddig kész zsömlékkel ettük, de most megpróbálkoztam egy saját készítésűvel, ami nagyon ízlett, meg voltam elégedve velük, finomak is voltak és szépek is. A receptet itt találtam.
Tangzhonggal készült, amit én még sosem készítettem a kelt tésztákhoz. Ez lényegében a vizes rántás japán verziója. A módszer lényege, hogy a lisztet és a vizet összefőzzük sűrített tej állagúra. Kis lépés ugyan, de annál látványosabban lesz az eredmény.
Elkészítése:
Eddig kész zsömlékkel ettük, de most megpróbálkoztam egy saját készítésűvel, ami nagyon ízlett, meg voltam elégedve velük, finomak is voltak és szépek is. A receptet itt találtam.
Tangzhonggal készült, amit én még sosem készítettem a kelt tésztákhoz. Ez lényegében a vizes rántás japán verziója. A módszer lényege, hogy a lisztet és a vizet összefőzzük sűrített tej állagúra. Kis lépés ugyan, de annál látványosabban lesz az eredmény.
Hozzávalók 3 db zsemléhez, a tangzhonghoz: 1 dl tej, 2,5 dkg liszt,
a tésztához: 17 dkg liszt, 1 kiskanál cukor, 0,5 dkg élesztő, 1 tojás háromnegyed része (a többi majd a zsömlék lekenéséhez kell), kb. 0,6-0,7 dl tej, só, 2 evőkanál olívaolaj,
a zsömlék lekenéséhez: a megmaradt tojás,
a tetejükre: szezám- és lenmag
Elkészítése:
A tangzhonghoz a tejben elkevertem a lisztet és elkezdtem melegíteni kis lángon addig, míg teljesen be nem sűrűsödött - vigyázva, hogy ne égjen oda.
Dagasztótálba öntöttem a lisztet, a sót, a tojást, a tejet, a cukrot, az olívaolajat, a kihűlt tangzhongot, és belemorzsoltam az élesztőt. 6-8 percig dagasztottam géppel.
Amikor kész volt kézzel még gyúrtam rajta egy-kettőt, és letakarva meleg helyen kb. másfél óráig kelesztettem.
Amint letelt az idő három felé választottam, és egyenként, az oldalait befelé hajtogatásával kis zsemléket formáztam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, lekentem a maradék tojással, tetejüket megszórtam szezám- és lenmaggal, majd újra pihentettem, kb. 20-25 percig.
Ezután előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem, vagy amíg a tetejük szép aranybarna nem lett.
Dagasztótálba öntöttem a lisztet, a sót, a tojást, a tejet, a cukrot, az olívaolajat, a kihűlt tangzhongot, és belemorzsoltam az élesztőt. 6-8 percig dagasztottam géppel.
Amikor kész volt kézzel még gyúrtam rajta egy-kettőt, és letakarva meleg helyen kb. másfél óráig kelesztettem.
Amint letelt az idő három felé választottam, és egyenként, az oldalait befelé hajtogatásával kis zsemléket formáztam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, lekentem a maradék tojással, tetejüket megszórtam szezám- és lenmaggal, majd újra pihentettem, kb. 20-25 percig.
Ezután előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem, vagy amíg a tetejük szép aranybarna nem lett.
Gyönyörű zsemléket sütöttél, és azok a hamburgerek.... hát rögtön kedvem lenne beleharapni. Elmentem a receptet és megsütöm tönkölyliszttel. A tangzhong eljárást ismerem és használom is. A kelt tészták, kalácsok, és a kenyér is sokkal finomabb, puhább lesz tőle.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finomak voltak, váljék egészségetekre, ha egyszer elkészíted a zsemlét!
TörlésEzt azért még én is megkóstolnám.....Valahol azt hiszem a blogban már bevallottam életem első és egyetlen "hamburger kísérletét" - egy harapás erejéig jutottam és aztán szégyen ide, vagy oda, a kukába dobtam. Förtelmes volt.....Azóta se próbáltam.
VálaszTörlésKöszi szépen Mari, szívesen megkínáltalak volna vele!
TörlésA te régi kísérleted mitől volt rossz? A zsemle vagy a hús?
A "töltelék" - amiről máig nem tudom, hogy valójában mi volt....Talán a zsemlét megtarthattam volna, de nem nagyon éreztem hozzá kedvet.
TörlésÉn mindig saját készítésű husit készítek hozzá, azt úgy fűszerezem és ízesítem ahogy szeretjük, és tudom legalább, hogy mi van benne. Persze óvatosan kell sütni, és közben forgatni, mert hajlamos kicsit szétesni, főleg ha nagyon lapos húspogácsát akarok csinálni, de ettől még nagyon finom.
TörlésNagyon szépek lettek, megtöltve pedig nagyon finom lehetett! Engem is foglalkoztat most egy reklámban látott hamburger puffancs kíváncsi vagyok milyen lehet?
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Ha megsütöd a hamburger puffancsot amit láttál, majd én is kíváncsi leszek, hogy milyen.
TörlésNagyon szép formásak. Jó sok mindent tettél bele! Nagyon guszták.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani! Finom volt, szeretjük benne a zöldséget, salátát, sajtot... a húsnak nem kell soknak lennie 😊.
TörlésÓh, igazán fenségesek lettek és hidd el, a McDonald's-os hamburgernek csúfolt lapos valami a poros nyomodban sincs!
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, ezzel az új eljárással nagyon szép magasak lettek, én is csodálkoztam rajta. És nagyon fincsik is voltak 😊.
TörlésA McDonalds-ban ilyet biztosan nem adnak, ne bánd, hogy még nem jártál ott. Az utóbbi időben már én is csak otthon készítem a hamburgert házilag, ha enni akarunk. Nagyon guszta a sok finom zöldséggel.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nem hiába, a hazai mindig jobb 😋 és tudjuk hogy mit eszünk meg!
Törlés