A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában használják köretként, de mára világszerte népszerűvé vált. A boltokban kapható kuszkusz előkezelt, így nem kell főzni, csak leforrázni. Sokféle zöldséggel és izgalmas fűszerekkel változatos, gyorsan elkészíthető köret lesz belőle.
Elkészítése:
A kuszkuszra dupla mennyiségű forró vizet öntöttem, sóztam, és vártam míg az összes vizet felszívja. Közben a sárgarépát kis kockákra vágtam, ezt is sóztam, és a borsóval együtt kevés vízben roppanósra megfőztem .
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a szintén feldarabolt kápia paprikát és a nagyobb darabokra vágott lila hagymát. Ezekkel már csak 1-2 percig pároltam, hogy szintén roppanósak maradjanak. A kukorica konzerv volt, ezzel nem volt semmilyen teendőm.
Mikor a párolt zöldségek mind elkészültek mindent összekevertem, ízlés szerint megszórtam az őrölt fűszerekkel és a friss petrezselyem zölddel. S már tálalható volt.
Nagyon finom, ízre hasonlít a bulgurhoz, de még a köles körethez is. Aki még nem kóstolta, ajánlom egy próbára!
Nagyon guszta a színes zöldségekkel és biztos finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt!
TörlésÜde, tele színekkel és vitaminnal, a fűszerezése nagyon tetszik. Nagyon finom köretet készítettél, váljék egészségetekre! Nagyon szeretem a kuszkuszt, sokszor készítem.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, akkor te tudod, hogy milyen finom!
TörlésÉn még soha nem használtam a kuszkuszt, csak a bulgurt. De a te kuszkuszod nagyon látványos, szép színes, és biztos, hogy finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, próbáld ki egyszer a kuszkuszt. Ha szeretitek a bulgurt, akkor ez is ízlene biztos.
TörlésNagyon guszta lett. Mi is szeretjük. Néha levesbe is dobom. Ani
VálaszTörlésKöszi szépen Ani!
TörlésSzeretem a kuszkuszt, hasonlót már csináltam. Finom. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, akkor Te is ismered, tudod hogy milyen finom 😃.
TörlésNem tudom, miért van, hogy az "ismeretlen" ételeket valahogy nem kedvelem annyira, mint amit X évtizede megszoktam. Ettem kuszkuszt, bulgurt is -. és mégis valamiért a rizst jobban szeretem, na de ízlések és pofonok....
VálaszTörlésMás ízű mint a rizs, de ez is ízlett. Finom volt a sok zöldséggel és a fűszerekkel. Nem túl sűrűn, de néha be lehet iktatni az étrendbe a változatosság kedvéért 😊.
TörlésCsak néhány éve fedeztem fel a kuszkuszt, de azóta nagyon kedvelem. Nyáron gyakran készítem így zöldségesen, de annyira laktató, hogy én nem köretként, hanem csak így magában fogyasztom.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, magában is biztos nagyon jó, ha ott a sokféle zöldség benne.
Törlés