2023. május 5., péntek

Hachapuri - a grúz pizza


A kisült hachapurik megszórva apró vágott snidlinggel....

...és pirospaprikával is...



Már régóta terveztem ezt a finomságot is elkészíteni, mert olyan jól néz. Nagyon megtetszett a csónak formája, meg persze gondoltam ízre is finom lehet. A szokásos pizzatésztámat vettem alapul, a töltelékbe pedig a trappista sajt mellé juhtúró is került. Nagyon finom vacsora lett belőle, nekünk kettőnknek ez a mennyiség pont elég volt....

Hozzávalók 2 csónak tésztájához: 20 dkg liszt, só, 1 dkg friss élesztő, 1 kiskanál cukor, 0,5 dl tej, egy felvert tojás fele, 2 evőkanál olívaolaj, 0,75-1 dl langyos víz,
a töltelékhez: 12 dkg sajt ( nálam trappista), 6-7 dkg juhtúró, 1 kisebb tojás a sajtba elkeverve,a csónakok lekenéséhez: fél tojása sajttöltelék tetejére: 2 db tojás,
tálalásnál: friss snidling és pirospaprika.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam egy kiskanál cukorral a langyos tejben, majd a tészta hozzávalóból lágy tésztát dagasztottam. Kétfelé választani, kelni hagytam.
Ekkor kisodortam, ovális alakúra megformáztam. A reszelt sajtot az elmorzsolt juhtúróval és a tojással elkevertem, és megtöltöttem a tésztákat. Hosszabbik oldalukat feltekertem, a végüket összecsíptem, és megkentem tojással. Kb. 15 percig még pihentettem, majd előmelegített sütőben jó háromnegyedig megsütöttem. Ekkor közepükbe beleütöttem 1-1 tojást, és  készre sütöttem.

A tányéron apróra vágott friss snidlinggel és pirospaprikával megszórtam, valamint salátazöldségekkel tálaltam.


A kisodort  tésztán a töltelék

A két hosszabbik oldalának felrekerése

A tepsiben, lekenve a tojással, lehet sütni

A majdnem készre sült csónakok közepébe beleütve a nyers tojás, lehet tovább sütni,
míg a tojásfehérje is megszilárdul.



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom vacsora.... váljék egészségetekre! Ki kell hogy próbáljam a teljes kiőrlésű pizza tésztámmal. :) Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki, nagyon finom volt. Váljék majd egészségetekre!

      Törlés
  2. Én erről a tésztaféleségről még nem is hallottam. De nagyon látványos, és biztos, hogy finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia! Ha szeretitek a pizzát, akkor ez is biztos ízlene, próbáld ki egyszer.

      Törlés
  3. Nagyon ügyesen elkészítetted. Mi a grúz étteremben ettünk egyszer, de én el is felejtettem. Itt írok erről. https://korsocska.blogspot.com/2021/07/a-gruz-etteremben.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani! Megnéztem az éttermi finomságaitokat, de emlékeztem is rá, hogy akkor milyen sokfélét ettetek.
      Amikor a sütésem előtte nézegettem a recepteket találtam olyat is, amihez csak a tojássárgáját használták fel, de aztán én az egész tojást beleütöttem, nagyon finom volt!

      Törlés
  4. Óh, ha juhtúrós, nálunk nyerő lenne! Csodás! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, a juhtúró nálunk is kedvenc, főleg ez a Torockóról hozott nagyon finom! 😋

      Törlés
  5. Nagyon guszta és finom lehetett!

    VálaszTörlés
  6. Ez tetszik ! Elmentettem a receptet, ki is fogom hamarosan próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Nekünk nagyon ízlett, jó étvágyat majd hozzá, ha megsütöd!

      Törlés
  7. Remek ötleteid vannak! Nem csak mutatós, de igazán finomságos is. Én is kedvelem az efféle vacsorákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, szuper vacsi volt 😊.

      Törlés