Régóta szerettem volna már hentes tokányt főzni, de mindig elmaradt. Most végre rákerült a sor, ami finom egytálétel lett az egyik hétvégei asztalunkon....
Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, kb. 5 dkg (nem mértem) háta szalonna és ugyanennyi kolozsvári szalonna vagy sonka, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pár csipet pirospaprika, 1 csapott evőkanál sűrített paradicsom, alaplé (vagy fél húsleves kocka, vagy 1-2 kiskanál házi ételízesítő), 0,5 dl vörösbor, 2-3 savanyú uborka.
Elkészítése:
Először csíkokra vágtam a húst és a kolozsvári szalonnát, a háta szalonnát és a hagymát kisebb kockákra.
Először csíkokra vágtam a húst és a kolozsvári szalonnát, a háta szalonnát és a hagymát kisebb kockákra.
Zsiradék hozzáadása nélkül kisütöttem a háta szalonnát, hozzáadtam a hagymát, sóztam kicsit, és együtt tovább sütöttem, dinszteltem egy-két percig.
Ezután hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, utána megszórtam őrölt borssal az, ételízesítővel, enyhén sóztam. Rászórtam a kolozsvári szalonnát, a zúzott fokhagymát, meghintettem pirospaprikával és felengedtem vízzel. Fedő alatt így főztem majdnem készre.
Ekkor hozzákevertem a sűrített paradicsomot és a vörösbort. A végén pedig hozzákevertem a csíkokra vágott uborkát, amivel már csak 1-2 perc alatt összerottyantottam.
Az összedarabolt hozzávalók |
A hagyma párolása |
Elkezdjük a párolást, főzést a kolozsvári szalonnával és a hússal.... |
A végén már csak a savanyú uborka kerül bele |
Guszta és nagyon finom lehetett! Váljon egészségetekre!
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Éva!
TörlésEz egy igazán családias étel. Különleges és nagyon finom ízvilág. Érdemes volt elkészíteni, nagyon guszta lett.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Nea, finom laktató volt, nagyon ízlett!
TörlésBizony még nézni is jó - és nyilván finom is volt....
VálaszTörlésKöszönöm kedves Mari, nagyon fincsi volt!
TörlésHát ez a hentes tokány nagyon finom lett. Érzem az ízvilágát, nagyon guszta. Ez az étel nagyon a kedvemre való, és a férjem is szeretné.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Lívia! Ha módod van rá készítsd el, biztos ízlene mindkettőtöknek.
TörlésNagyon guszta és finom, váljék egészségetekre! Nagyon ritkán készül nálam, de most hogy eszembe hoztad megvan a hétvégi ebédünk. :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Éva! Jó étvágyat a hétvégére, és váljon egészségetekre! Örülök, hogy tudtam ötletet adni 😊.
TörlésNagyon jól néz ki, csuda finom lehet. A háta szalonna a sós fehér szalonna? Ani
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nagyon finom volt! A háta szalonnán nem a sós fehéret értem, hanem a füstöltet, ami a boltokban csemege szalonna néven fut 😊.
TörlésMikor adod hozzá a húst?
VálaszTörlésA húst még az elején adtam hozzá, miután megdinszteltem a hagymát.
TörlésKöszönöm hogy szóltál, kicsit hiányos és zavaros volt a leírásom, de már javítottam 😊.
Köszönöm a választ. A kèpeket még csak most néztem meg jobban. Ott lehet látni.
TörlésSzívesen Ani, igen ott látni, de azért jobb, ha a leírás is pontos 😊.
Törlés