Szép sárga kalácsot sütöttem - teljesen saját elképzelés szerint -, a közelgő húsvét és tavasz jegyében. Finom, jól érezhető citromos íze lett, amit egy kevés, a múltkor készített cukrozott narancshéjjal gazdagítottam. Kínálhatjuk porcukorral meghintve süteményként, de nagyon jó reggelire, vajjal és narancslekvárral megkenve....
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,75 dl tej, 13 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 2 citrom héja és 1 leve, 7 dkg margarin, kb. 3 evőkanálnyi cukrozott narancshéj darabkák, ízlés szerint pár csipet kurkuma.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam kevés tejben. A lisztben elkevertem a kétféle cukrot, a tojásokat, a citromhéját és levet, a kissé olvasztott margarint, pár csipet kurkumát, és a kis darabokra vágott cukrozott narancshéjat. Mikor felfutott az élesztő azt is hozzáadtam, és bedagasztottam. Közben apránként öntöttem hozzá a többi langyos tejet. Lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Mikor kész lettem a dagasztással mindjárt a kivajazott szilikonformába öntöttem, és ebben hagytam kelni. Amikor megkelt előmelegített sütőben, kezdetben magasabb, majd alacsony lángon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Közben a sütési idő félénél sütőpapírral letakartam a tetejét, hogy ne égjen meg.
Az élesztőt felfuttattam kevés tejben. A lisztben elkevertem a kétféle cukrot, a tojásokat, a citromhéját és levet, a kissé olvasztott margarint, pár csipet kurkumát, és a kis darabokra vágott cukrozott narancshéjat. Mikor felfutott az élesztő azt is hozzáadtam, és bedagasztottam. Közben apránként öntöttem hozzá a többi langyos tejet. Lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Mikor kész lettem a dagasztással mindjárt a kivajazott szilikonformába öntöttem, és ebben hagytam kelni. Amikor megkelt előmelegített sütőben, kezdetben magasabb, majd alacsony lángon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Közben a sütési idő félénél sütőpapírral letakartam a tetejét, hogy ne égjen meg.
Gyönyörű kalácsot sütöttél Katikám. Látszik rajta hogy milyen könnyű, légies a tésztája. Nagyon finom lehet a citromos ízesítéssel és a narancshéjjal.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt, jót tett neki a narancshéj és a citrom.
TörlésNagyon szép lett. Szinte érzem az illatát.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani!
TörlésDe szép fotók, melegséget árasztók, jólesőek ilyen hideg tavaszi napokon. A kaláccsal együtt! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda! Ha már kint hideg van, legalább a tányérunkon legyen egy kis melegség 😊.
TörlésÉn még ilyen sárga kalácsot nem láttam és nem is kóstoltam. De ahogy az előttem szólók írták, nagyon finom lehetett és szépen néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt. A kurkuma szépen színez, és az egészségre is jótékony hatással van 😊.
TörlésSzép lett, és nyilván jó is ezzel a citromos-narancsos ízesítéssel. Én már várom a hét végét, az ünnep előtt szoktam kapni mandulás kalácsot - ami ugyan csak egy "rendes kalács" - de a teteje szeletelt, hámozott mandulával van dúsan megszórva. (A kalácsot a húgom húsvétkor és karácsonykor mindig így süti.)
VálaszTörlésKöszönöm Mari! A mandulás kalács is nagyon finom lehet, hát még akkor, ha kapja az ember lánya, és nem kell vele dolgozni 😊😊.
Törlés