2023. április 4., kedd

Citrusos sárgakalács






Szép sárga kalácsot sütöttem - teljesen saját elképzelés szerint -, a közelgő húsvét és tavasz jegyében. Finom, jól érezhető citromos íze lett, amit egy kevés, a múltkor készített cukrozott narancshéjjal gazdagítottam. Kínálhatjuk porcukorral meghintve süteményként, de nagyon jó reggelire, vajjal és narancslekvárral megkenve....

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1,75 dl tej, 13 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 2 citrom héja és 1 leve, 7 dkg margarin, kb. 3 evőkanálnyi cukrozott narancshéj darabkák, ízlés szerint pár csipet kurkuma.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam kevés tejben. A lisztben elkevertem a kétféle cukrot, a tojásokat, a citromhéját és levet, a kissé olvasztott margarint, pár csipet kurkumát, és a kis darabokra vágott cukrozott narancshéjat. Mikor felfutott az élesztő azt is hozzáadtam, és bedagasztottam. Közben apránként öntöttem hozzá a többi langyos tejet. Lágy tésztát kell hogy kapjunk.
Mikor kész lettem a dagasztással mindjárt a kivajazott szilikonformába öntöttem, és ebben hagytam kelni. Amikor megkelt előmelegített sütőben, kezdetben magasabb, majd alacsony lángon kb. 40 perc alatt megsütöttem. Közben a sütési idő félénél sütőpapírral letakartam a tetejét, hogy ne égjen meg.







10 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kalácsot sütöttél Katikám. Látszik rajta hogy milyen könnyű, légies a tésztája. Nagyon finom lehet a citromos ízesítéssel és a narancshéjjal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, jót tett neki a narancshéj és a citrom.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett. Szinte érzem az illatát.

    VálaszTörlés
  3. De szép fotók, melegséget árasztók, jólesőek ilyen hideg tavaszi napokon. A kaláccsal együtt! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Ha már kint hideg van, legalább a tányérunkon legyen egy kis melegség 😊.

      Törlés
  4. Én még ilyen sárga kalácsot nem láttam és nem is kóstoltam. De ahogy az előttem szólók írták, nagyon finom lehetett és szépen néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt. A kurkuma szépen színez, és az egészségre is jótékony hatással van 😊.

      Törlés
  5. Szép lett, és nyilván jó is ezzel a citromos-narancsos ízesítéssel. Én már várom a hét végét, az ünnep előtt szoktam kapni mandulás kalácsot - ami ugyan csak egy "rendes kalács" - de a teteje szeletelt, hámozott mandulával van dúsan megszórva. (A kalácsot a húgom húsvétkor és karácsonykor mindig így süti.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! A mandulás kalács is nagyon finom lehet, hát még akkor, ha kapja az ember lánya, és nem kell vele dolgozni 😊😊.

      Törlés