Ismét az "Ízőrzők" műsora adott ihletet, hogy kalácsot süssek. Egerszalókon készítettek ilyen finom kalácsot, ezzel a megnevezéssel, és ahogy a neve is mondja, az tényleg nagy kalács volt. Én csak harmad méretűt sütöttem, mert 1,2 kg lisztből nekünk sok lett volna..
Elkészítése:
A lisztet átszitáltam, hozzáadtam sót. Az élesztőt 1 dl tejben a kiskanál cukorral felfuttattam, majd mikor megkelt, hozzáadtam a liszthez. Beletettem a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a tojást, és az olaj nagy részét (a többi majd a kakaós tésztához kell). Géppel bedagasztottam.
A tészta kétharmad részét a lisztezett gyúródeszkán félretettem, a maradékba pedig beledagasztottam a kakaót, cukrot, és a maradék olajat.
Először a világos tésztát nyújtottam ki téglalap alakúra, ezután a kakaósat, ezt kicsit kisebbre. A kakaósat rátettem a világos tésztára, megszórtam mazsolával, majd feltekertem. Kivajazott kerek formába tettem (én egy 23 cm átmérőjű levehető oldalú tortaformába).
Meleg helyen legalább 1 órát pihentettem, majd a maradék tojással átkentem.
Előmelegített sütőben először 8-10 percig nagy lángon, majd takarékon megsütöttem. Amikor kivettem hagytam hűlni, és csak utána szeleteltem fel.
Ezt mi reggelire ettük, vajjal és lekvárral megkenve. Egy részét felszeletelve mélyhűtőbe tettük, így bármikor kiveszünk belőle és mikróba 1 perc alatt felmelegítjük, van friss kalácsunk.
Hozzávalók nálam a világos tésztához: 40 dkg liszt, 3 dl tej + 1 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 8-10 dkg cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), 1 vaníliás cukor, 1-2 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás kétharmada-háromnegyede (a többi félretéve a kalács megkenéséhez), 0,5 dl olaj,
még a kakaós tésztához: 2 csapott kiskanál kakaó + ízlés szerint cukor, mazsola.
Elkészítése:
A lisztet átszitáltam, hozzáadtam sót. Az élesztőt 1 dl tejben a kiskanál cukorral felfuttattam, majd mikor megkelt, hozzáadtam a liszthez. Beletettem a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a tojást, és az olaj nagy részét (a többi majd a kakaós tésztához kell). Géppel bedagasztottam.
A tészta kétharmad részét a lisztezett gyúródeszkán félretettem, a maradékba pedig beledagasztottam a kakaót, cukrot, és a maradék olajat.
Először a világos tésztát nyújtottam ki téglalap alakúra, ezután a kakaósat, ezt kicsit kisebbre. A kakaósat rátettem a világos tésztára, megszórtam mazsolával, majd feltekertem. Kivajazott kerek formába tettem (én egy 23 cm átmérőjű levehető oldalú tortaformába).
Meleg helyen legalább 1 órát pihentettem, majd a maradék tojással átkentem.
Előmelegített sütőben először 8-10 percig nagy lángon, majd takarékon megsütöttem. Amikor kivettem hagytam hűlni, és csak utána szeleteltem fel.
Ezt mi reggelire ettük, vajjal és lekvárral megkenve. Egy részét felszeletelve mélyhűtőbe tettük, így bármikor kiveszünk belőle és mikróba 1 perc alatt felmelegítjük, van friss kalácsunk.
Nagyon szép és finom kalácsot sütöttél! A napokban én is sütöttem csíkos kalácsot aminek a fele nálunk is mélyhűtőben landolt :)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, jó megoldás ez a mélyhűtés, az ember csak kiveszi, és van friss kalács, kenyér, stb....
TörlésMilyen csinos kalácska, még kisebb adagból készítve is szép méretes. Olyan ügyes vagy, imádom a kacskaringós csíkjait.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, valóban szép nagy lett, jól megkelt 😊.
TörlésEz a kelt tészta nagyon a kedvemre való, imádjuk a kelt tésztákat. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom lehetett. Szívesen megkóstoltam volna.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Szívesen megkínáltalak volna, tudom ti is szeretitek a kelt kalácsokat 😊.
TörlésCsodás kalács! Olyan ügyes vagy, hogy ilyen szép foszlós kalácsot tudsz sütni! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! Ilyen nagy kalácsoknál mindig ott az esély, hogy esetleg nem sül jól át, de itt nem kellett aggódni 😊.
TörlésGyönyörű kalácsot sütöttél! Nagyon könnyű a tésztája, finom lehetett a mazsolával. Egy bögre kakaóval elfogadnám vacsorára.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, mi is kakaó mellett fogyaszjuk, reggelire.
TörlésVirtuálisan vegyél belőle egy szeletet, szeretettel adom 😃!