2022. augusztus 21., vasárnap

Saláták - sonkás és csirkehúsos változat, fokhagymás pirítóssal


Az első változat sonkával...





Még augusztus elején, a nagy melegben készültek ezek a saláták, két nap egymás után, vacsorára. Vegyes zöldsaláta ágyon, főtt tojással, juhtúróval, telemea (a feta sajt román változata) illetve eidami sajttal, paradicsommal, olívabogyóval, sonkahagymával, stb.... és a végén olívaolajjal nyakon öntve. És hogy egy kis husi is legyen benne, az első változathoz sonkát, a másodikhoz hirtelen kisütött csirkemellet kevertem. Mellé fokhagymával megdörzsölt és olívaolajjal meglocsolt pirítóst kínáltam.

Finom, könnyű és ízletes vacsorák voltak, amiknek elkészítése nagyon egyszerű, szinte nem is kell hozzá recept, inkább csak ötletként hoztam....
 
Hozzávalók a salátához, mennyiség nélkül: friss bolti, zacskós zöldsaláta keverék, rá pár csipet házi saláta fűszerkeverék (amiben lehet pl. szárított-morzsolt, vagy friss bazsalikom, oregánó, lestyán, zsálya, kakukkfű, rozmaring....), főtt tojás, juhtúró, telemea és eidami sajt, paradicsom, olívabogyó, sonkahagyma, citromlé, friss bazsalikom levelek, olívaolaj, sonka, csirkemell szeletek, aminek a sütéséhez só, őrölt bors, esetleg grill fűszerkeverék, szárított bazsalikom és oregánó, 
a pirítóshoz: kenyérszeletek, fokhagyma, olívaolaj.

Elkészítése:
Csak a  tojásokat kell megfőzni, és a befűszerezett csirkemellet hirtelen kisütni, amiket tanácsos tálalás előtt 1-2 órával előbb megcsinálni, hogy kellően hűljenek le.
Az összes hozzávalót - a megsült csirkemellet is beleértve - csak szeleteltem, daraboltam, amiket az enyhén fűszerezett salátaágyra pakoltam. A juhtúrót rámorzsoltam. Enyhén sóztam, mert a juhtúró sós, és meglocsoltam citromlével és olívaolajjal.
Csak addig hagytam pihenni, amíg elkészült a pirítós, amire rádörzsöltem a fokhagymát és meglocsoltam olívaolajjal. Így együtt tálaltam.
 
...és a második változat csirke husival....






16 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom mindkét saláta amit készítettél. Nagy melegben nem is kívánhatnánk finomabb vacsorát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt mindkét változat!

      Törlés
  2. Még a magyar színeket is látom benne, így igazán jókor posztoltad ezt a finomságot. Jó lenne egy nagy tállal vacsorára... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, valóban ott vannak benne a színek 😀.

      Törlés
  3. Pompás ötletek - tart még a nyár egy darabig.... Én is szeretem ezeket, jók egy könnyű vacsorának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, reméljük sokáig tart még a nyár, csak ne kánikulával, abból elég volt 😀.

      Törlés
  4. Mindkét változat nagyon finom lehetett amit készítettél. Nagy melegben ezek a saláták nagyon finomak, pláne vacsorának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, nagy melegben sokszor alig kel valami a jóllakáshoz 😀.

      Törlés
  5. Nagyon finom és mutatós vacsorátok volt. Jók a nagy melegben ezek a könnyen elkészíthető fogások.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, szeretjük az ilyen egyszerű, könnyű vacsorákat.

      Törlés
  6. Nagyon kívánatosak, bármelyiket szívesen megkóstolnám finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finomak voltak, gyorsan elkészültek, és ugyanolyan gyorsan el is fogytak 😄.

      Törlés
  7. Mindkettő szép színes, ízekben gazdag "költemény". Én is elfogadnám vacsorára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, szeretem a színes ételeket, ami már egy fél siker, és meg is hozzák az ember étvágyát 😁!

      Törlés
  8. Szeretem a salátákat. Nagyon guszta mindkét változat. Az ilyen finom, könnyű vacsorák mindig jöhetnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, nálunk is kedvenc a saláta😄.

      Törlés