2022. július 12., kedd

Kovászos bébi cukkini


A kovászolt cukkinik. Hátul egy uborka, hogy látszódjon a különbség köztük.

A cukkinik egy lapostányéron, így érzékelhető, hogy milyen kicsik

Ez a finom kovászos cukkini is Apuknál készült Mözsön a hónap elején, mikor otthon voltam egy bő hétre.

Mivel a kertben ontják a tövek a kis cukkiniket, így Apukám 8-10-12 cm-es korukban leszedi már, és ugyanúgy készíti el, mint az uborkát. Ízre is majdnem olyan, de nekem most cukkiniből még jobban is ízlett.
A 10 nap alatt kétszer is kovászoltunk cukkinit. Először, mikor még nem volt a rekkenő hőség, akkor 48 óra alatt lett kész, de a 37 fokban már egy bő nap, kb. 28-30 óra alatt elkészültek.
Üdítően finom sültekhez, vacsorához... stb, vagy csak úgy magában. Én úgy is nagyon szeretem....

Hozzávalók: bébi cukkinik, egy csokor friss kapor, egy szelet kenyér, vagy még jobb a kenyérvég, és minden 1 liter vízhez egy púpozott evőkanál só.

Elkészítése:
Ugyanúgy csináljuk mint a kovászos uborkát. A kis cukkiniket négyfelé bevágtuk - mintha uborkák lennének -, ezek jöttek az üveg aljára. Beletettük a csokor kaprot - ami szintén a kertben terem -, ráöntöttük a vizet, amiben előzőleg elkevertük a sót. Majd a tetejére tettük a kenyeret.
Kitettük a napra, amik nagy melegben 1-2 nap alatt elkészülnek, de hűvösebb időben is elég 3 nap. 
 
Mikor elkészültek leszűrtük a levüket, kisebb üvegekbe raktuk át, és fogyasztásig betettük a hűtőszekrénybe. 

A kis cukkini még a tövön

Kezdődhet az erjesztési folyamat a meleg napon

A kész cukkinik kisebb üvegekben, levük leszűrve. Mehetnek a hűtőszekrénybe.



10 megjegyzés:

  1. Hát kedves Katalin nagyon szerencsés vagy, hogy az apukád csodás kertjében sok minden megterem. Én még soha nem készítettem cukkiniből kovászoltat, de én nem is juthatok hozzá ilyen kicsi cukkinikhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Lívia! Egy kert valóban egy áldás, de munka is sok van vele. Finom volt ez a kovászolt cukkini, de ha nincs kert, akkor ahogy írod, sajnos nem lehet hozzájutni...

      Törlés
  2. A cukkini nagyon hálás. Milyen szépen terem apukádnál is. Nagyon ügyes, hogy ilyen sok minden van a kertjében. Én még nem kovászoltam cukkinit magában, csak vegyesen más zöldségekkel vagy uborkát. Mindig tanul az ember. A képeid most is gyönyörűek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! A cukkini nagyon termékeny, amit nem győztünk enni, felhasználni, úgyhogy ez nagyon jó ötlet volt Apukám részéről 😀.

      Törlés
  3. Eszembe nem jutott volna, hogy ezt is lehet készíteni..Igaz, miképp Lívia írja, ilyent picikéket csak az tud szerezni, aki maga termeli. De a rendes uborka nekem mindig van - szinte egész nyáron kovászolva - a hűtőben, kedvenc savanyúm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Kovászolt uborka nálunk is egész nyáron van a hűtőben. Ha már fogy, készítem a következő adagot 😀.

      Törlés
  4. Nagyon guszta és finom lehet így kovászos változatban is. Ötletes felhasználás az apró cukkini kovászolása, hasonló lehet ízre mint az uborka. Az idén 2-3 alkalommal kaptunk cukkinit általában én rántani szoktam szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Finom volt, hasonló az uborkához, nagyon megszerettük 😀. Én is szoktam rántani, de fasírtnak is nagyon szeretjük, ezt már kétszer csináltam idén.

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet kovászolva is a cukkini, jó ötletet adtál, köszönöm. Én salátának szoktam elkészíteni, hasonlóan az uborkasalátához, úgy is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mi is készítettünk már cukkinit uborkasalátaként, az is nagyon finom

      Törlés