Az Ízőrzők pázmándi részében sütöttek ilyen finom túrós pitét. Én csak fele mennyiségből készítettem, egy-két apró eltéréssel. Így is egy normál zománcozott tepsinyi lett belőle, ami nagyon finom volt, és gyorsan fogyott.
Hozzávalók nálam, a tésztához: 35 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 3-4 evőkanál
cukor, 3 dl tej, 2 evőkanál mangalicazsír,
a tetejére: 35 dkg túró, kb. 5 dkg mazsola, 7-8 dkg porcukor, 1 tojás és egy citrom reszelt héja.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttattam. Beletettem a zsírt, a két felvert tojást, a többi cukrot, majd a lisztet apránként belekevertem. Akkor lesz jó, ha hólyagosra kidolgozva lágy galuska tésztát kapunk. Ekkor félretettem langyos helyre, hogy megkeljen.
Közben elkészítettem a tölteléket. A túróba beleszórtam a porcukrot, a mazsolát, a felvert tojást és a citrom reszelt héját. Alaposan összekevertem.
A megkelt tésztát zsírral kikent tepsibe borítottam, elegyengettem benne. Tetejére evőkanállal halmokba raktam a túrós tölteléket úgy, hogy szeletelés után mindegyik szeletbe jusson.
A tepsiben még kelni hagytam, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem. De ez az idő sütőtől függhet.
Mikor langyosra hűlt már szeleteltem is belőle, és porcukorral meghintve tálaltam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A túróba beleszórtam a porcukrot, a mazsolát, a felvert tojást és a citrom reszelt héját. Alaposan összekevertem.
A megkelt tésztát zsírral kikent tepsibe borítottam, elegyengettem benne. Tetejére evőkanállal halmokba raktam a túrós tölteléket úgy, hogy szeletelés után mindegyik szeletbe jusson.
A tepsiben még kelni hagytam, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem. De ez az idő sütőtől függhet.
Mikor langyosra hűlt már szeleteltem is belőle, és porcukorral meghintve tálaltam.
A kikevert tészta, kelesztés előtt... |
...és kelesztés után, gyönyörűen megkelve |
A megkevert túró töltelék |
A tepsiben, sütés előtt... |
...és sütés után |
Végezetül az erkélyünk a virágokkal, ahol a süti képei készültek...
Nagyon finom süteményt sütöttél, váljék egészségetekre. Mi is nagyon szeretjük kelt túróst, és milyen régen sütöttem.... köszi hogy eszembe juttattad. Gyönyörűek a virágaid.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, örülök, hogy jó ötletet adtam.
TörlésSzemnek, szájnak csodás és a virágok is! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa, nagyon finom volt. Szeretem ha az erkély tele van virágokkal 😊.
TörlésNagyon guszta és finom lehet ez a sütemény ! Valahogy elkerülte a figyelmemet ez a süti pedig szeretjük, a virágaid csodásak gondolom jó napos helyen van ! Nekünk csak a késő délután süt a teraszra de most kíváncsi leszek paradicsom palántát ültettem szép nagyok de hogy lesz-e termés majd kiderül vagy nem:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én csak most sütöttem ilyet, de biztos lesz majd folytatás 😊.
TörlésAz erkélyünk déli fekvésű, majdnem egész nap süti a Nap. Kívánom hogy legyen bő paradicsom termésed 😊.
Nagyon finom süteményt sütöttél és jól is néz ki. Jó ötlet a töltelék gombócszerű elosztása a tepsiben. Ezt én is követni fogom, ha túrós töltelékkel készítek süteményt. Az erkélyed virágai gyönyörűek.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, próbáld ki te is, fincsi volt. Megér egy próbát 😊.
TörlésAzt hittem, Apukádnál készültek a fotók. Remek a süti, mindenképp kipróbálandó. Az erkélyed is nagyon szép, kész kis sziklakert. Az a kék petúnia különleges, még nem is láttam olyat.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda,próbáld ki, biztos nálatok is elfogyna pillanatok alatt 😊. Még szépek a petúniák, bár a nagy meleget nem nagyon szeretik. Ezek a képek még június közepén készültek. Ritkán fotózok ételek az erkélyen, de akkor olyan szépen sütött a virágokra a nap 😊.
Törlés