A lekvár állaga pont megfelelő, ahogy mi szeretjük, nem túl sűrű, és nem is folyós |
Ez a lekvár is otthon Mözsön készült, Apukám ribizlijéből. Ahogy érett szedte, és mélyhűtőbe tette, s amikor ott voltam, együtt főztük be. Nagyon finom, pikáns ízű lett. Kevéske nem fért be az üvegekbe, de az sajnos nagyon hamar elfogyott 1-2 reggelihez....
Hozzávalók, amennyiből most készült: 1,5 kg ribizli, 30 dkg cukor (+ még ízlés szerint ha kell valamennyi), 1 zacskó dzsemfix, tetejére késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A ribizlit nagyon kevés vizet aláöntve megfőztük. Mikor kicsit kihűlt, paradicsompasszírozón átnyomtuk, hogy a héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Így 1,2 kg tiszta gyümölcsvelőt kaptunk.
Ezután újra felfőztük, és hozzáadtuk a cukrot. Ismét főzés következett, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Ekkor megkóstoltuk, hogy kell-e még hozzá cukor.
A végén hozzákevertük a dzsemfixet, és pár perc erős forralás után már töltöttük üvegekbe.
Tetejükre késhegynyi szalicilt tettünk, és száraz dunsztba hagytuk míg teljesen kihűlnek.
Ezután újra felfőztük, és hozzáadtuk a cukrot. Ismét főzés következett, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Ekkor megkóstoltuk, hogy kell-e még hozzá cukor.
A végén hozzákevertük a dzsemfixet, és pár perc erős forralás után már töltöttük üvegekbe.
Tetejükre késhegynyi szalicilt tettünk, és száraz dunsztba hagytuk míg teljesen kihűlnek.
A ribizli szemek megfőzése |
Lepasszírozása az ősrégi paradicsompasszírozóval, ami még mindig nagyon jól működik |
Nemsokára kész a lekvár, lehet üvegekbe tölteni |
A ribizlilekvár nagyon finom tud lenni, sok éve volt, hogy utoljára főztem! Jó ötlet betenni a mélyhűtőbe az éppen érő mennyiséget, nálunk sem egyszerre érik a két bokor. Mondjuk közel sem terem rajtuk lekvárhoz való mennyiség...
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, nagyon finom lett. Nálunk is csak ennyi termett, meg egy kevés amit hagytunk a fagyasztóban télre eszegetni. Sajnos nem egy szapora gyümölcs, nem marad túl sok belőle a lepasszírozás után.
TörlésDe nagyon szép a színe, biztos nagyon finom! Nagyon szeretem magát a gyümölcsöt de még lekvárnak eddig nem készítettem de még nem is kóstoltam:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Finom, pikáns lett, nagyon szeretjük. Én frissen nyersen nem nagyon szeretem, de lekvárnak anál jobban.
TörlésSajnálom, hogy még nem volt alkalmad kóstolni. Nálunk mindig volt a kertben pár bokor, de amilyen árak vannak mostanában, nem hiszem hogy sokat vennénk belőle...
Én is főztem ribizli lekvárt amikor volt még kertünk, mert családi házban is laktunk, húsz évvel ezelőtt. Nagyon szép a színe a lekvárodnak és biztos, hogy nagyon finom. Mi sem szeretjük frissen nyersen gyümölcsként.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Nagy áldás egy kert, de dolgozni is sokat kell benne 😊.
TörlésCsak az a fránya paszírozás ne kellene hozzá, de imádom! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, finom volt, és ami még jó benne, nem nekem kellett passzírozni 😊.
TörlésGyönyörű és finom! Én is készítettem ribizlilekvár két üveggel. :) Csodás íze van.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, mi is nagyon szeretjük 😊.
TörlésA házi készítésű lekvárok felülmúlhatatlanok, még ha sok is a dolog velük. Gyönyörű színe lett és milyen jó lesz majd a télen visszaidézni vele a nyári ízeket.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, én már most nyitnám ki az első üveget 😃.
Törlés