2021. április 15., csütörtök

Ravioli







A nemrég készített tortellini után most megfőztem a másik itáliai töltött tésztát, a raviolit. Ezt gombás baconös töltelékkel, és paradicsomos mártással.

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, só, kevés víz, 
a töltelékhez: 20 dkg gomba, 6 szelet bacon szalonna, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, 1 kiskanál csemege paprika, só, bors, szárított-morzsolt oregánó, bazsalikom és kakukkfű, 3-4 evőkanálnyi házi spagetti szósz, 1 maréknyi reszelt sajt, 1 tojás fele-háromnegyede (a többi a tészta "összeragasztásához" kell majd), 
a mártáshoz: 1 kisebb hagyma, 1 kanál olaj, házi spagetti szósz, 
feltétként: reszelt sajt, 2-3 szelet bacon és friss bazsalikom levelek.

Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze, majd ameddig pihent elkészítettem a tölteléket.
A megtisztított gombát, a hagymát, a fokhagymát és a bacont apróra vágtam. Az olajon először a hagymákat és a szalonnát pirítottam meg, aztán hozzáadtam a gombát, és tovább pirítottam. Ezután megszórtam a sóval és a fűszerekkel, belekevertem a spagetti szószt, és készre pároltam. Ekkor kevertem hozzá a tojást és a sajtot.
Hagytam hűlni, közben elővettem a tésztát. Egész vékonyra kisodortam, megjelöltem a közepét, és egyik felébe elkezdtem egymás mellé kupacokba rakni a tölteléket, közöttük pedig megkentem a tésztát a maradék tojással. Ezután ráhajtottam a tészta másik felét, a töltelékek között jól lenyomkodtam, majd ezek mentén hullámos vágóval feldaraboltam.
Forrásban lévő sós vízben kifőztem őket, csak sajnos közben kilapultak, és nem maradtak olyan szép párnák, mint kifőzés előtt.
A mártáshoz az apróra feldarabolt hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a spagetti szószt, kiforraltam, majd beleforgattam a kifőtt raviolikat. A 2-3 bacon szeletet kis darabokra vágtam, kisütöttem ropogósra, ezzel, és reszelt sajttal, valamint friss bazsalikom levelekkel megszórva tálaltam.

A hozzávalók

Elkezdjük párolni a tölteléket

Már benne van a spagetti szósz is

A töltelék a tésztán

A kis párnák kialakítása...

...összedarabolásuk...

...és kifőzésük



12 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Én még nem ettem raviolit, de szívesen megkóstolnám. :) Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, próbálkozzál meg vele egyszer, biztos ízlik majd.

      Törlés
  2. Nagyon guszta tudnám szeretni! Jó ez a tészta formázási módja, egyszer kipróbáltam ezt a tésztát azóta sem és tessék már másodszor készíted :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt. Szeretek tésztát gyúrni, ha van rá időm és kedvem is, szívesen csinálom. Megtölteni pedig avval lehet, amit szeretünk 😊.

      Törlés
  3. Nagyon finom ebédet készítettél, mi is szeretjük a töltött tésztákat. A gomba és a bacon jól összeillenek, remek választás volt.

    VálaszTörlés
  4. Igazán ínycsiklandó lett a végeredmény! Én nagyon ritkán veszem rá magam házi tészta gyúrására. Leginkább derelyéhez készítek. Végül is hasonló, csak nem lekvárt kell beletölteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda. Szeretek tésztát gyúrni, de azért használjuk a boltit is 😊.

      Törlés
  5. Cuki kis ravioli párnákat készítettél és a tölteléke is kedvemre való lenne. Szeretjük mi is a paradicsomos tésztákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mi is szeretjük az ilyen olaszos tésztákat. 😊

      Törlés
  6. Házilag még nem próbálkoztam vele. Imádom az ilyen kis falatnyi, szószos tésztákat, könnyű ebédeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, én is most készítettem először ilyet, kicsit pepecs munka volt, de finom lett.

      Törlés