Még egyben.... |
...és a tányéron, az egyik combja |
Az elmúlt hónapokban már kétszer vettem ilyen szép kisebb, kb. 2 kg-os kacsát, amiből az elsőt egyben, zacskóban sütöttem meg. Így sem hozzáadott zsiradék nem kellett, és különösebb figyelmet sem kellett ráfordítani. A hasába alma, hagyma, fokhagyma és zöldfűszerek kerültek. Nagyon finom lett, mellé hagymás törtkrumplit és almás párolt káposztát készítettem.
Hozzávalók a kacsasülthöz: 1 pecsenyekacsa, só, bors, kakukkfű, őrölt kömény, majoránna, és/vagy szárnyasokhoz való fűszerkeverék, méz,
a kacsa hasába: 1 alma, 1 nagyobb hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, friss rozmaring és zsálya,
a törtkrumplihoz: krumpli, hagyma, só, zsír,
a párolt káposztához: 1 közepes fejes káposzta, só, őrölt bors, kevés zsiradék, köménymag, 1-2 kiskanál cukor, 1 nagyobb alma, ízlés szerint ecet.
a kacsa hasába: 1 alma, 1 nagyobb hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, friss rozmaring és zsálya,
a törtkrumplihoz: krumpli, hagyma, só, zsír,
a párolt káposztához: 1 közepes fejes káposzta, só, őrölt bors, kevés zsiradék, köménymag, 1-2 kiskanál cukor, 1 nagyobb alma, ízlés szerint ecet.
Elkészítése:
A kacsát kívül belül alaposan megsóztam, enyhén átkentem mézzel, és fűszereztem. A hasába tettem a negyedbe vágott almát, hagymát, a fokhagymát, valamint a zöld rozmaringot és zsályát.
Sütőzacskóba tettem, majd az egészet egy tepsibe, és kb. másfél órára ment a sütőbe.
Közben kényelmesen megcsináltam a krumplit és a párolt káposztát.
A krumplit héjában megfőztem, majd krumplinyomóval összetörtem, sóztam, és zsíron pirított apróra vágott hagymához kevertem.
A káposztát összeszeleteltem, sóztam, kicsit hagytam állni. Olajon enyhén megpirítottam a cukrot, rádobtam a káposztát, fűszereztem, pár percig még fedő nélkül pirítottam, majd hozzáadtam a nyolcadokba vágott almát, és fedő alatt készre pároltam. A végén ecettel ízesítettem.
Mikor úgy gondoltam, hogy már megpuhult a kacsa, kibontottam a zacskóból, hogy piruljon a bőre.
Evvel be is fejeztem a konyhai munkálatokat, lehetett tálalni és enni ...
A hozzávalók |
A sütőzacskóban |
A második alkalommal már szétbontottam a kacsát, az aprólékából (háta, szárnya, nyaka, mája, zúzája) finom leves lett, amit amúgy is kár megsütni, mert ezeken a csontokon sok hús úgysincsen.
De a combjait és a mellét szárnyasokhoz való fűszerkeverékkel megszórva, sütőben szép piros-barnára megsütve finom ebéd lett.
Mindkét változat nagyon finom lehetett és csodásan néz ki az étel és a tálalás is.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia, nagyon finom volt. Máskor is veszek majd, ha találok szép kacsát. 😊
TörlésMost bármelyiket is kínálnád szívesen elfogadnám😊 nagyon guszták!
TörlésKöszönöm Éva, sajnos már rég sütöttem őket, egyikkel sem tudlak megkínálni 😁😃
TörlésMindkét változat rettenetesen ínycsiklandó. Csodás a tálalás is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, nagyon finom volt 😀.
TörlésÉn megenném, nem is olyan nagy dolog megcsinálni, de Péter nem eszik tollas jószágot! Te mindent nagyon finoman készítessz! köszönjük a fínom recepteket. !!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Juju, nagyon kedves vagy! Pedig milyen finomak a tollas jószágok, kár hogy Péter nem eszi meg 😊
Törlés