Szép szilvát kaptam a piacon, megfizethető áron, ezért úgy döntötten, hogy szilvás pitét fogok sütni. Két szem alma így is került bele, és fahéj is, nagyon finom lett 😊
A tésztája régi családi recept, Anyukám is mindig eszerint sütötte az almás és túrós pitét, úgy ahogy én is, tudtam szilvásnál is beválik majd....
Hozzávalók a tésztájához: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, háromnegyed csomag sütőpor, 2 tojás sárgája,
a töltelékhez: 2 alma, 70 dkg szilva, 1-2 kiskanál citromlé, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 2 kiskanál fahéj, kb. fél zacskó vaníliás pudingpor,
teteje megkenéséhez: 1 tojás,
tálaláskor a megszórásához: fahéjas porcukor.
a töltelékhez: 2 alma, 70 dkg szilva, 1-2 kiskanál citromlé, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 2 kiskanál fahéj, kb. fél zacskó vaníliás pudingpor,
teteje megkenéséhez: 1 tojás,
tálaláskor a megszórásához: fahéjas porcukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát, majd fél óráig pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket. A szilvát kimagoztam, összedaraboltam, ízlés szerint megcukroztam, csepegtettem rá citromlét, hozzáadtam fahéjat és a vaníliás cukrot. Rövid ideig kis lángon elkezdtem párolni, csak ameddig levet engedett és kicsit puhult. Hozzákevertem a pudingport, ezzel is főztem még rövid ideig, hogy kicsit sűrűsödjön, aztán levettem a tűzről.
Az is almát lereszeltem, erre is csepegtettem citromlét, megszórtam cukorral és fahéjjal, majd hozzákevertem a szilvához.
A tésztát kétfelé osztottam, az egyiket kisodortam, tepsibe tettem, és előmelegített sütőben 2-3 percig elősütöttem, addigra már kezdett feljönni a tészta. Ekkor rátettem a tölteléket, tetejére a másik tésztalapot, megkentem tojással, és megszúrkodtam villával. Visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem, kb 30 perc alatt - de ez az idő fúgg a sütőtől.
Csak akkor szeleteltem fel, amikor már teljesen kihűlt, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaltam.
Az elősütött tészta, mellette a felső lap és a megkevert töltelék |
Az elősütött tésztán a töltelék... |
....és rajta a felső tésztalap is, lehet készre sütni |
Csodás, nagyon finom lehetett! Nekem is van a tarsolyomban egy krémes szilvás pite receptje de olyan nehezen jön össze:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Várom majd a te pitédet :-)
TörlésEz isteni finom lehetett! ❤🙂
VálaszTörlésKöszi szépen Verus, az volt 🙂
TörlésMég nem jutott eszembe, hogy keverjem a két gyümölcsöt. Jó ötletnek tűnik.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani! Múltkor láttam az egyik "Ízőrzők" műsorban, hogy szilvával és almával készítettek süteményt, onnan jött az ötlet a két gyümölcs házasításának, de annak más volt a tésztája és dió is volt benne 🙂. De már azt sem nem tudom, hogy hol sütötték, mert akkor még nem volt szándékomban megcsinálni....🙂
TörlésEz a szilvás-almás pite nagyon kedvemre való, imádom minkét tölteléket és ami a lényeg nagyon finom lehetett és jól is néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, valóban nagyon finom volt!
TörlésNagyon hasonló recepttel sütöttem tegnap én is szilvásat. Jó ez a kombináció is, küldhető egy szeletet.... :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, küldenék, de sajnos már elfogyott... 😊
TörlésImádom a pitéket! Ez is kedvenc lenne! 😊
VálaszTörlésKívánom hogy az legyen 😊
TörlésMinden pite finom, de a szilvás különösen! :-) Nem is tudom, régen miért csak lekvár meg pálinka lett a szilvából, süti soha nem készült belőle.
VálaszTörlésKöszi szépen! A lekvár meg a pálinka sem rossz, de a pite is finom belőle 😊😊.
Törlés