2020. augusztus 21., péntek

Túrós-sajtos kockák







Maradék túróm várakozott a hűtőben, hogy valami finomság készüljön belőle. Receptet keresgéltem hozzá az interneten, aztán itt találtam rá egy kedvemre valóra, amit némi módosítással és kisebb mennyiséggel el is készítettem.....

Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt (ennek egy harmada teljes kiőrlésű), 25 dkg margarin (ebből 1-2 evőkanál mangalica zsír), 1 tojás sárgája, só, 1,5 dkg élesztő,
a rétegek megkenéséhez: 1 egész tojás,
a tetejére: az előzőekből maradék tojás, reszelt sajt és köménymag.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, amibe az élesztőt csak belemorzsoltam. 20-25 percre hűtőbe tettem pihenni.
Ekkor vékonyra kisodortam, a másik tojást felvertem, és megkentem vele a tésztát.
Összehajtottam és hűtőbe tettem pihenni, újra kb. 20 percre, majd ujjnyi vastagra kisodortam, megkentem a maradék tojással, megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal. Tetszőleges kockákra, háromszögekre feldaraboltam, és előmelegítettem a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütöttem.

Gyorsan és egyszerűen készült el, kívül ropogós, belül puha lett, és nagyon finom. Ha szeretitek a sós rágcsálni valókat próbáljátok ki, mert megéri!

Az összegyúrt tészta

Kisodorva, megkenve tojással

Félbehajtva, majd még kisebbre összehajtva

Pihentetés után kisodorva, megkenve tojással, megszórva sajttal,
köménymaggal, és feldarabolva

Már a tepsiben, sütésre készen



8 megjegyzés:

  1. Hűű, de szépek! Szívesen eszegetném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, én is szívesen ennék belőle, de már elfogyott :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta , finom lehetett! A napokban láttam hasonlót "Marian konyhájában" most jól megkívántam a sós rágcsálni valót:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Most már én is megkívántam a sósat, de sajnos ezek már elfogytak, már régebben sütöttem :-)

      Törlés
  3. Ez valami nagyon szuper lehet! Vittem is a receptet!🙂❤

    VálaszTörlés
  4. A túróval készült sósak nálunk is nagy kedvencek, mert ha marad belőle, még másnap is finom puha a tésztája. Nagyon mutatósak, én szeretem a köményt is rajta, különösen jó ízt ad neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, a kömény nálunk is kedvenc 😊

      Törlés