Maradék túróm várakozott a hűtőben, hogy valami finomság készüljön belőle. Receptet keresgéltem hozzá az interneten, aztán itt találtam rá egy kedvemre valóra, amit némi módosítással és kisebb mennyiséggel el is készítettem.....
Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt (ennek egy harmada teljes kiőrlésű), 25 dkg margarin (ebből 1-2 evőkanál mangalica zsír), 1 tojás sárgája, só, 1,5 dkg élesztő,
a rétegek megkenéséhez: 1 egész tojás,
a tetejére: az előzőekből maradék tojás, reszelt sajt és köménymag.
a rétegek megkenéséhez: 1 egész tojás,
a tetejére: az előzőekből maradék tojás, reszelt sajt és köménymag.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, amibe az élesztőt csak belemorzsoltam. 20-25 percre hűtőbe tettem pihenni.
Ekkor vékonyra kisodortam, a másik tojást felvertem, és megkentem vele a tésztát.
Összehajtottam és hűtőbe tettem pihenni, újra kb. 20 percre, majd ujjnyi vastagra kisodortam, megkentem a maradék tojással, megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal. Tetszőleges kockákra, háromszögekre feldaraboltam, és előmelegítettem a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütöttem.
Gyorsan és egyszerűen készült el, kívül ropogós, belül puha lett, és nagyon finom. Ha szeretitek a sós rágcsálni valókat próbáljátok ki, mert megéri!
Az összegyúrt tészta |
Kisodorva, megkenve tojással |
Félbehajtva, majd még kisebbre összehajtva |
Pihentetés után kisodorva, megkenve tojással, megszórva sajttal, köménymaggal, és feldarabolva |
Már a tepsiben, sütésre készen |
Hűű, de szépek! Szívesen eszegetném! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, én is szívesen ennék belőle, de már elfogyott :-)
TörlésNagyon guszta , finom lehetett! A napokban láttam hasonlót "Marian konyhájában" most jól megkívántam a sós rágcsálni valót:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Most már én is megkívántam a sósat, de sajnos ezek már elfogytak, már régebben sütöttem :-)
TörlésEz valami nagyon szuper lehet! Vittem is a receptet!🙂❤
VálaszTörlésKöszi szépen Verus, jó sütést 🙂❤
TörlésA túróval készült sósak nálunk is nagy kedvencek, mert ha marad belőle, még másnap is finom puha a tésztája. Nagyon mutatósak, én szeretem a köményt is rajta, különösen jó ízt ad neki.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, a kömény nálunk is kedvenc 😊
Törlés