|
A háromféle lekvár.... |
|
...balról jobbra: málna, málna-eper és eper |
|
A lekvárok tálkákban: eper és málna |
|
A vegyes lekvár vajas kenyéren..... |
|
...és az eperlekvár kalácson |
Mikor augusztusban
otthon voltam Apukámnál, akkor főztük be ezeket a finom lekvárokat. A málna is és az eper is saját termés volt, de természetesen már 1-2 hónapja értek. Ahogy fokozatosan értek, úgy kerültek be a mélyhűtőbe, ott várták idáig jobb sorsukat. A málnából egy-két szemet még találtunk minden nap, és reméljük őszre beérik a másod termés is.
Most háromféle lekvár készült: málna, eper és vegyesen a kettőből. Nekem talán ez utóbbi ízlik a legjobban.
A málnát nem passzíroztuk és nem szűrtük át - akkor nem maradt volna belőle sok minden -, így benne maradtak a magok, de nem lettek zavaróak.
Hozzávalók: málna, eper, cukor, dzsemfix, tetejére: szalicil.
Elkészítése:
Mindkét gyümölcsöt külön megfőztük, és mikor úgy gondoltuk hogy már jól átfőttek - nem volt hosszú idő -, beletettük a cukrot. (A málnához kilónként 20-22 dkg-ot, az eperhez 15 dkg-ot adtunk hozzá. Nem akartuk hogy túl édes legyen, így pont kellemes lett.) Ezután a cukorral is jól felfőztük, majd belekevertük a dzsemfixet. Még egyszer jól felforraltuk, s már töltöttük is az üvegekbe.
Mindét lekvárból hagytunk a vegyeshez, amit csak összekevertünk.
Tetejükre késhegynyi szalicilt tettünk, száraz dunsztba raktuk, ahonnan csak másnap vettük ki, és raktuk végleges helyükre.
|
Fől a málna... |
|
..és az eper is |
Nagyon imádom! Sajnos idén nem tudtam elrakni semmilyen lekvárt, na de majd jövőre! Nagyon szépek a képeid is!🙂
VálaszTörlésSajnos véletlenül kitöröltem a nálam hagyott kommented..🙄🙃
Köszönöm Verus, sok mindent mi sem raktunk el idén, én is azt mondom, majd jövőre... 😊
TörlésMindkét lekvárt szeretem! :) Tavalyról van még néhány üveg eperlekvárom, sajnos idén nem tudtam készíteni.
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! Ha nem termett volna a kertben, valószínű mi sem főztünk volna lekvárt. A málna mindig drága volt, de idén pláne...
TörlésA dzsemfix-hez és nem használok tartósítót, mert van benne. El szokott állni.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Mi mindig használjuk a szalicilt, biztos ami biztos 😊, így sosem romlik meg semmi. Egyszer kérdeztem róla egy orvost, azt mondta, hogy nem kell félnünk, nem lesz semmi bajunk tőle... 😊
TörlésPersze te tudod. Gyönyörűek lettek.
TörlésNagyon szépek és finomak lehetnek! Gyűlnek szaporán a lekvárjaid!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, bár annyit nem tettünk el mint tavaly, de azért gyűlnek. 😊 Remélem szilvát is sikerül majd befőzni még 😊.
TörlésFinom lekvárokat főztetek! Az eper-málna páros különösen tetszik. Ezért érdemes lefagyasztani az eperből valamennyit! Én mindig passzírozom a málnát, igaz, valamennyi mag mindig átszökik.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, nekem is az ízlik a legjobban 😊. Passzírozva biztos hogy jobb, de most valahogy nem zavar. Talán a fagyasztástól puhultak is 😊
TörlésMindegyik lekvárod nagyon finom lehetett és látványnak is szépek. Sajnos az idén nem készítettem szamócalekvárt, mert a piaci nagyon drága volt, a málna meg pláne.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ha nekünk is meg kellett volna venni, biztos hogy mi sem főztünk volna be 😊
Törlés