Háttérben lengyel sör, mellette pedig a Zakopánéból hozott füstölt sajtokból 2-3 darab... |
Nemrég jöttünk haza nyaralásunkból, a lengyel Tátrából. Ott vacsoráztunk egyik este pirogot. Most itthon is megpróbáltam valami hasonlót készíteni, visszaidézni az ott töltött szép napokat. Amit ott ettünk az a kifőtt tésztás, lengyel változat volt, most egy sütőben sütött, orosz pirog került az asztalunkra. Mindkettő nagyon finom....
Hozzávalók 18 db-hoz, a tésztához: 25 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1,5-2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 dl tej, fél tojás (a másik fele a megkenéséhez kell majd), 2 evőkanál olívaolaj,
a töltelékhez: 20 dkg sertés darált hús, 1 nagyobb hagyma, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 kanál olaj, só, bors, ízlés szerint grill fűszerkeverék, 3-4 kiskanál házi gulyáskrém.
a töltelékhez: 20 dkg sertés darált hús, 1 nagyobb hagyma, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 kanál olaj, só, bors, ízlés szerint grill fűszerkeverék, 3-4 kiskanál házi gulyáskrém.
Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze. A lisztben elkevertem a sót, az élesztőt felfuttattam a cukrozott tejben, majd a fél tojással, az olívaolajjal és szükség szerinti vízzel bedagasztottam, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Míg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Az olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, hozzáadtam a húst, és együtt pirítottam tovább. Sóztam, fűszereztem, majd fedő alatt készre pároltam.
Kicsit hagytam hűlni, addigra a tészta is megkelt. 2-3 mm vastagságúra kisodortam, egy bögrével kiszaggattam, és egyenletesen elosztottam rajtuk a tölteléket. A tésztát félbe hajtottam, körben lenyomkodtam, tepsibe tettem és megkentem a maradék tojással. Tetejüket villával megszúrkodtam, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Tálalásnál egy pohár finom hideg lengyel sört kínáltam hozzá.
Kicsit hagytam hűlni, addigra a tészta is megkelt. 2-3 mm vastagságúra kisodortam, egy bögrével kiszaggattam, és egyenletesen elosztottam rajtuk a tölteléket. A tésztát félbe hajtottam, körben lenyomkodtam, tepsibe tettem és megkentem a maradék tojással. Tetejüket villával megszúrkodtam, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Tálalásnál egy pohár finom hideg lengyel sört kínáltam hozzá.
A kisodort tészta és kiszaggatása |
A töltelék elosztva a kerek tésztalapocskákon |
A pirogok már a tepsiben, tojással megkenve, sütésre készen |
Nagyon guszta és finom lehetett! Abból a sajtból is szívesen falatoznék:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt, és a sajt is 😊
TörlésNagyon csinos falatkák lettek. Finom lehet a húsos raguval, jó gazdagon lett töltve.
VálaszTörlésA behűtött sör is biztosan jól esett mellé.
Köszönöm Nea, jól sikerült a ragu 😊 és a sör is jólesett hozzá 😊😊
TörlésEz nagyon ott van!😊😊 Vittem is a receptet!😘
VálaszTörlésKöszönöm Verus, jó étvágyat majd hozzá 😘
TörlésÁmulok....gyönyörűek ezek a pirogok! 😊
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, szerintem is szépre sikerültek 😊😊
TörlésDe jól néznek ki a kis pirogok! Még nem ettem sem kifőttet, sem sütőben sültet, de a Tied nagyon szimpatikus, biztosan el fogom készíteni- valamikor.
VálaszTörlésKöszi szépen Melinda, sok sikert majd hozzá, ha elkészíted 😊
TörlésKislány korom óta nem voltam Lengyelországban, de arra emlékszem, milyen jókat ettünk. Nem csoda, hogy ki akartad próbálni a pirogot. Nagyon szép lett a kép, és a recept alapján finom is lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, akkor épp itt az ideje, hogy újra ellátogassatok a lengyelekhez 😊😊
TörlésEz a pirog akár magyar is lehetne a hozzávalókat illetően csak más nevet kellene adni neki. Nagyon finomak lehettek és guszták is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia! A hozzávalóit tekintve valóban lehetne magyar is, de ez a fajta pirog ezzel a névvel szerepel 😊
Törlés