2020. augusztus 4., kedd

Orosz pirog


Háttérben lengyel sör, mellette pedig a Zakopánéból hozott
füstölt sajtokból 2-3 darab...



Nemrég jöttünk haza nyaralásunkból, a lengyel Tátrából. Ott vacsoráztunk egyik este pirogot. Most itthon is megpróbáltam valami hasonlót készíteni, visszaidézni az ott töltött szép napokat. Amit ott ettünk az a kifőtt tésztás, lengyel változat volt, most egy sütőben sütött, orosz pirog került az asztalunkra. Mindkettő nagyon finom....

Hozzávalók 18 db-hoz, a tésztához: 25 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1,5-2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 dl tej, fél tojás (a másik fele a megkenéséhez kell majd), 2 evőkanál olívaolaj,
a töltelékhez: 20 dkg sertés darált hús, 1 nagyobb hagyma, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-2 kanál olaj, só, bors, ízlés szerint grill fűszerkeverék, 3-4 kiskanál házi gulyáskrém.

Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze. A lisztben elkevertem a sót, az élesztőt felfuttattam a cukrozott tejben, majd a fél tojással, az olívaolajjal és szükség szerinti vízzel bedagasztottam, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Míg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Az olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, hozzáadtam a húst, és együtt pirítottam tovább. Sóztam, fűszereztem, majd fedő alatt készre pároltam.
Kicsit hagytam hűlni, addigra a tészta is megkelt. 2-3 mm vastagságúra kisodortam, egy bögrével kiszaggattam, és egyenletesen elosztottam rajtuk a tölteléket. A tésztát félbe hajtottam, körben lenyomkodtam, tepsibe tettem és megkentem a maradék tojással. Tetejüket villával megszúrkodtam, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.

Tálalásnál egy pohár finom hideg lengyel sört kínáltam hozzá.

A kisodort tészta és kiszaggatása

A töltelék elosztva a kerek tésztalapocskákon

A pirogok már a tepsiben, tojással megkenve, sütésre készen



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Abból a sajtból is szívesen falatoznék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, és a sajt is 😊

      Törlés
  2. Nagyon csinos falatkák lettek. Finom lehet a húsos raguval, jó gazdagon lett töltve.
    A behűtött sör is biztosan jól esett mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, jól sikerült a ragu 😊 és a sör is jólesett hozzá 😊😊

      Törlés
  3. Ez nagyon ott van!😊😊 Vittem is a receptet!😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, jó étvágyat majd hozzá 😘

      Törlés
  4. Ámulok....gyönyörűek ezek a pirogok! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, szerintem is szépre sikerültek 😊😊

      Törlés
  5. De jól néznek ki a kis pirogok! Még nem ettem sem kifőttet, sem sütőben sültet, de a Tied nagyon szimpatikus, biztosan el fogom készíteni- valamikor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda, sok sikert majd hozzá, ha elkészíted 😊

      Törlés
  6. Kislány korom óta nem voltam Lengyelországban, de arra emlékszem, milyen jókat ettünk. Nem csoda, hogy ki akartad próbálni a pirogot. Nagyon szép lett a kép, és a recept alapján finom is lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, akkor épp itt az ideje, hogy újra ellátogassatok a lengyelekhez 😊😊

      Törlés
  7. Ez a pirog akár magyar is lehetne a hozzávalókat illetően csak más nevet kellene adni neki. Nagyon finomak lehettek és guszták is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia! A hozzávalóit tekintve valóban lehetne magyar is, de ez a fajta pirog ezzel a névvel szerepel 😊

      Törlés