2019. október 8., kedd

Hecsedli (csipkebogyó) lekvár - almával, citrommal


Hátul üvegekben a lekvárok, középen a szörppel, elől pohárban a vízzel hígított szörp
és tálkában a lekvár

A lekvárok közelebbről...

...és a szörp is közelebbről

A lekvár rozskenyéren, mögötte csipkebogyó tea...

...és közelebbről

A szárított tavalyi - de lehet hogy tavalyelőtti - csipkebogyó teának, 
ami még mindig finom zamatos és illatos. 
Belőle hibiszkuszvirággal és citrommal csodás tea főzhető...

Idén sikerült szép, egészséges csipkebogyókat - vagy ahogy mi nevezzük - hecsedlit szednünk.
Többféle mindent is készítettünk belőle, ezt az almás lekvárt, hagyományos csipkebogyó lekvárt, szörpöt, kevés teának valót, de lehetett volna belőle finom bort és likőrt is....

Ha valamelyik megtetszik, menjetek ki a természetbe, és álljatok neki a szedésnek.... 😎

Hozzávalók az almás lekvárhoz: 50 dkg csipkebogyópéphez 50 dkg alma, 30 dkg cukor, 1 citrom, 1 tasak dzsemfix, szalicil.

Elkészítése:
A bogyókat mindkét végén megtisztítottam és megmostam. Annyi vízben, hogy jól ellepje őket, puhára főztem, ezután botmixerrel kicsit összetörtem, hogy könnyebben lehessen lepasszírozni.
A kész gyümölcssűrítményt lemértem. Fél kg-hoz fél kg almát megtisztítva, feldarabolva, citromos vízben puhára főztem, majd krumplinyomóval pépesre összenyomkodtam.
A kétféle gyümölcspépet összekevertem, majd 30 dkg cukorral és a citrom levével jól összefőztem. 
Amikor már jól összefőtt, hozzáadtam egy tasak dzsemfixet.
Forrón üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Az az almás változat egy kicsit tompítja a csipkebogyó jellegzetes ízét - bár mi azt is nagyon szeretjük -, de ez most több citrom hozzáadásával egész más, pikánsabb ízű lett, és persze szaporítja is a mennyiséget, mert hát az köztudott, hogy a bogyóknak csak keskeny a gyümölcshús rétege.

Jó kirándulást, kellemes szüretet, jó főzőcskézést és persze jó étvágyat majd hozzá!

A megfőzött bogyók

A botmixerrel való darabolásuk

A lepasszírozott gyümölcspép

A megfőzött alma...

...és a kétféle gyümölcspép összekeverésre várva

A készre főzött lekvár, és üvegekbe töltése



16 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek jól mutatnak ezek a vitamindús finomságok! Egyszer próbálkoztam a csipkebogyóval de csak a tisztításig jutottam mert akkor vettem észre hogy allergiás vagyok rá kiütéses lettem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, örülök, hogy tetszenek a finomságaim 😊, de azt nagyon sajnálom, hogy az allergiád nem engedte hogy készíteni is tudj valamit belőle... 😪

      Törlés
  2. Hát igen, valóban ki kéne menni a természetbe és szedni a sok finom bogyót, de ez az ami nem megy mindenkinek. Nekünk is lenne lehetőségünk, mint neked, mert egy természeti környezetben lakunk, de nekünk ez fárasztó lenne. Így marad a te csodálatos, finom lekvárjaidnak, szörpjeidnek, teáidnak a nézése, és dicsérése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Lívia! Sajnálom, hogy nektek már fárasztó lenne 😪... Nekünk sem megy úgy, mint tíz évvel ezelőtt, de azért igyekszünk. 😊

      Törlés
    2. Herbertné Kató2022. október 8. 16:14

      Mi másodszor főzünk az idén ! Magunk szedjük a csipkebogyót is a férjemmel ketten .Kissé macerás, de megéri .A szőrök soha,senkit nem zavarnak nálunk !!! Az egész család kap a lekvárból.
      Sőt, készítek cukormenteset is, édesítőszer sincs benne a fiam kérésére. Csak citromsav,fahéj,szegfűszeg. Kb 20 éve mindent grapefruit-mag olajjal tartósítok + száraz dunszt hűtőtáskában.Most teszek bele almát én is ! Köszönöm az ötletet !

      Törlés
    3. Mi is magunk szedjük, már évtizedek óta 😀. A kis szőrök minket sem zavarnak, mert nem is érezzük benne. További jó csipkebogyó "szüretet" és lekvárfőzést! Remélem ízlik majd majd almával is. 😊

      Törlés
  3. Nagyon szépen tálaltad. Nem is kell egyenként tisztítani a bogyókat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani! Egyenként csak a teának valót tisztítom és magozom ki, a többinek csak a két végét vágom le 😊

      Törlés
  4. Engem "zavarnak" a mag passzírozás utáni szőrmaradékai, ezért aztán - töménytelen munkával - én egyenként felvagdosom és kimagozom a hecsedlit. :-) Eszméletlen munka !!!
    Na de ez után a lekvár... hát az is eszméletlen. Már vagy 2 éve nem csináltam, mert lusta vagyok ennyi munkára egy két üveg kis lekvárért.Pedig milyen finom !
    A piacon szoktak árulni itt nálunk félig kész masszát - de valahogy sosem volt gusztusom ilyent venni. Ki tudja, hol hogyan készült...és nem mellesleg horror árat kértek érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi mindig magunk szedjük és készítjük el. Kész masszát nem is láttam még, de venni én sem venném 😊
      A kis szőröcskék minket nem zavarnak, igaz észre sem vesszük, hogy ott lennének. A passzírozás így is elég nagy munka, de tényleg nagyon finom lesz a lekvár. A teának valót szépen ki szoktam magozni, de a többit nem.

      Törlés
  5. Nagyon ügyes vagy, gyönyörű színe lett. Kedvenc lekvárom, imádom az ízét, de még sosem főztem házilag.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, egyszer próbáld ki saját szedésűből elkészíteni, biztos még jobban fog ízleni 😊

      Törlés
  6. Mivel tudom, mivel jár a csipkelekvár főzése, hát le a kalappal előtted. No nem tapasztalatból tudom. Minden évben elhatározom, hogy jövőre márpedig csipkelekvárt fogok főzni. S mindig marad jövőre... Nagyon szeretjük amúgy, és biztos vagyok benne, hogy almával is nagyon finom. Min szoktad átpasszírozni? Anyukámnak volt sűrű szitája, ami nekem nincs...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Melinda! Nagy munka, kétségtelen de nagyon finom, mindegyik változat. Ahogy írod, én is sűrű szitán passzírozom át, ez már bevált.

      Törlés
    2. Köszönöm a választ! Az biztos, hogy megéri a fáradozást, csak az a fránya idő... Valahogy sosincs elég belőle, amint elkezdődik az iskola. Vagy valamit nagyon rosszul csinálok.

      Törlés
    3. Az idő nálunk is mindig kevés, úgyhogy nem hiszem hogy valamit rosszul csinálnál... 😊
      De ha valahol láttok csipkebogyót, kis adagban kipróbálhatod valamelyik lekvárt vagy szörpöt, biztos gyorsan elfogyna 😊

      Törlés