2010. november 8., hétfő

Hecsedli (csipkebogyó) szörp


Hozzávalók: 1 liter, kb. 70 dkg csipkebogyóhoz 2 liter víz, kb. 75-80 dkg cukor, egy csapott kiskanál borkősav, esetleg citromsav is, szalicil.

A szép érett, egészséges szemeket megtisztítjuk - két végét levágjuk - megmossuk, majd feldaraboljuk, késsel 2-3 darabra vágjuk. Ráöntjük a vizet, forrásig hevítjük, ezután már csak kis lángon főzzük, hogy ne forrjon, kb. 20-30 percig. Két napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Ekkor leszűrjük, a léhez hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, hogy felforrjon, de nem forraljuk tovább. Hozzáadjuk a borkősavat, adhatunk még hozzá egy kiskanál citromsavat is, akkor kicsit pikánsabb lesz. Ezután - csak kis lángon - még egy rövid ideig főzzük. Forrón jól zárható üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen egy évig is eláll.

A szép érett szemek

A feldarabolt bogyók

Főzés közben

Üvegekbe töltés előtt

Üvegekbe töltve

1 megjegyzés:

  1. Most jöttem Seafalcontól, és ezt kerestem! Hurrá, van itthon csipkebogyó, ki is próbálom!

    Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...