2019. február 12., kedd

Tőkehalkrém






Egy saját elgondolású, ízletes házi halkence, vacsorára vagy hidegtálakhoz, amit szájunk íze szerint fűszerezhetünk, ízesíthetünk...

Hozzávalók 2 személyre: 1 szelet fagyasztott tőkehal, 1 főtt tojás, 1-2 evőkanál vaj vagy margarin, kb fél tömlő krémsajt (5 dkg, vagy tetszés szerint több), ízlés szerint só, őrölt bors, Cayenne-bors, mustár, majonéz, citromlé,
tálaláskor: paprika, hagyma, esetleg uborka, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A hűtőben kiengedett, enyhén sózott, borsozott halat beolajozott fólián először letakarva, aztán a fóliát kinyitva megsütöttem.
Ezután villával összetörtem, de csak annyira, hogy kicsit darabos maradjon. Hozzákevertem a margarint, a krémsajtot, belereszeltem a tojást, az összes többi fűszert, ízesítőt. Közben kóstolgattam, hogy miből hiányzik még valami.

Pirított graham zsemlével, paprikával és hagymával tálaltam. 

A halszelet sütés előtt...

...és sütés után - látszik mennyivel kisebb lett

A hozzávalókkal összekeverve...




10 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagy hal rajongó, de azért a belőle készült kencéket nagyon szeretem. Sokszor jó választás az unalmas felvágottak helyett. Épp a napokban gondoltam rá, hogy itt az ideje valami "egészségeset" is készíteni. Nagyon gadag ízű és tartalmas lett a tiéd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Mi szeretjük a halat, minden formájában, és mostanában többször kerül az asztalunkra :-) Igen, ahogy írod, néha megunja az ember a szalámikat, felvágottat. Akkor jól jön a kencékkel egy kis változatosság :-)

      Törlés
  2. Én is szoktam készíteni Rio mare tonhaldarabos, olivaolajos konzervből és hasonló ízesítéssel mint a tiéd. Nagyon guszta, étvágygerjesztő halkencét készítettél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Szoktam én is kenőcsöt csinálni olajos halból, azok is nagyon finomak :-)

      Törlés
  3. Nagyon szeretek reggelire házi kencéket enni, ez is biztosan ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, finom lett, így gondolom ízlene neked is :-)

      Törlés
    2. Én is főleg ilyen formában szeretem a halat, szardínia vaj, só bors citrom kikeverve piritóssal. A Tiédet is megcsinálom!! puszi Juju. A rádióban ajánlották, legalább egy héten egyszer együnk halat PÉNTEKEN.

      Törlés
    3. Igen, ezt a rádióműsort én is hallottam :-)
      Én minden formában szeretem a halat, főleg halászlének, azt minden héten meg tudnám enni :-)

      Törlés
  4. Egészség csodás tálalásban! Szuper!

    VálaszTörlés