2018. május 2., szerda

Joghurtos-krémsajtos pogácsa




Már régebben sütöttem ezt a finom pogácsát, amit Izánál, a "Kipróbált és bevált receptek..." háziasszonyánál láttam meg. Nagyon megtetszett, és egy kisebb mennyiségből, némi változtatással meg is sütöttem.
Köszi szépen ennek a fincsi pogácsának a receptjét, nagyon jó volt!

Hozzávalók nálam: 30 dkg liszt, 1 kiskanál só, 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsír, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 tojás, 5 dkg sonkás krémsajt, 1 kis doboz natúr joghurt, 5 dkg reszelt sajt,
a tetejére: 1 kisebb tojás, köménymag, lenmag és nagy szemű só.

Elkészítése:
A megszitált lisztben elkevertem a sót, majd közepén kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt. Ráöntöttem kevés tejet, megszórtam cukorral, és hagytam hogy megkeljen.
Ezután hozzáadtam a szoba hőmérsékletű vajat, a zsírt, a tojást, a krémsajtot és a joghurtot. Az egészet jól összegyúrtam, hogy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjak. (Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá lisztet, vagy ellenkező esetben kevés joghurttal vagy tejjel lazíthatjuk.)
Cipót formáltam belőle, letakartam konyharuhával és duplájára kelesztettem.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagságú lappá nyújtottam, megszórtam a reszelt sajttal, majd keskenyebb oldalától feltekertem, mint a bejglit. Az így kapott rudat egy kicsit lelapítottam, majd ketté hajtottam. Letakarva újra 30 percet pihentettem.
Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem tojással, megszórtam a sóval és a magokkal. Kockákra, rombuszokra vágtam, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.





9 megjegyzés:

  1. Milyen jó, hogy te is elkészítetted! Örülök, hogy nektek is ízlett. :)
    Guszták lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és még egyszer ezt a kiváló receptet is :-)

      Törlés
  2. Nagyon puhának látszik, szívesen kóstolnám.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kívánatosak. A köménymagos nekem különösen nagy kedvenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, a köménymag nekünk is kedvenc :-)

      Törlés