A stanglik a tálon - ennyi lett az alábbi recept szerinti mennyiségből |
Az egyik kettétörve |
Egy finom ropogtatni való, de kiváló sör- vagy borkorcsolyaként is, amivel nincs sok munka, és gyorsan elkészül.
Mikor otthon jártam Mözsön, az Ízőrzők forgatásán, egyik délután egy kedves ismerősünknél voltunk vendégségben, és ott ettünk ilyet. Nagyon ízlett, ezért amennyire meg tudtam jegyezni a receptjét, én is elkészítettem itthon, már kétszer is....
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 kis tojás, 8 dkg margarin, 2 evőkanál zsír, 1 kiskanál só, 6-8 dkg reszelt sajt, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl,
a tetejére: tojás, reszelt sajt, szezámmag és köménymag.
a tetejére: tojás, reszelt sajt, szezámmag és köménymag.
Elkészítése:
Az összes hozzávalót jól összekeverjük, és szükség szerinti mennyiségű tejföllel közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon lágy lenne tegyünk bele még lisztet, ha sűrű, még tejfölt.
Kb. 3-5 mm vékonyra kisodorjuk - attól függően, hogy mennyire szeretnénk ropogósra sütni. Megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és sűrűn szezámmaggal - aki szereti lehet köménymaggal is -, majd derelyevágóval feldaraboljuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Kb. 3-5 mm vékonyra kisodorjuk - attól függően, hogy mennyire szeretnénk ropogósra sütni. Megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és sűrűn szezámmaggal - aki szereti lehet köménymaggal is -, majd derelyevágóval feldaraboljuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
A második sütésem, köménymaggal, és kicsit vékonyabbra sodorva, ropogósabbra sütve |
Őszinte leszek: én nem vacakoltam a múlt héten semmiféle egyszerű tésztával - vettem egy "bóti levelest" - és (szemre) pont ugyanilyen köményes-szezámos stanglit késztettem. De azért ezt a receptet is elmentem - hátha egyszer lesz hozzá kedvem, mert tény, nem komplikált és biztos finom.
VálaszTörlésÉn is szoktam venni a "bóti levelest" nagyon finom lesz abból is minden, sós is, és édes is :-)
TörlésNagyon kívánatosak. El tudnék most ropogtatni néhányat belőle.
VálaszTörlésKöszi szépen, most én is tudnék belőle elropogtatni egy-két darabot, de sajnos már elfogyott :-)
TörlésAz ilyen és hasonló ropogtatni valókat a férjem nagyon szereti, de én nem annyira. Mindig nyaggat, hogy készítsek. Na, majd ezután már rászánom magam erre a jónak és szépnek látszó általad készítettnek az elkészítésére.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, próbáld ki, lehet hogy még neked is ízlik majd :-) :-)
TörlésHűű, na ezt én is szívesen ropogtatnám! Megint finomat sütöttél! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin :-)
Törlés