Már régóta szerettem volna kipróbálni a házilag sütött tortillát. Sokat keresgélget az interneten, még kukoricalisztet s tettem bele, hogy még "mexikóiasabb" legyen, teljes kiőrlésű tisztet is, hogy egészségesebb legyen.... Gondoltam nem lehet nagy ördöngösség - nincs is benne sok hozzávaló -, de tévedtem. Ízre éppen nem volt rossz, meg is ettük, de száraz lett, törött, szóval olyan volt mint egy kétszersült. Hiába próbálkoztam vastagabbra-vékonyabbra kisodorni, az sem segített.
A húsos-zöldséges töltelék viszont nagyon finom lett 😋.
A húsos-zöldséges töltelék viszont nagyon finom lett 😋.
Ha valakinek már sikerült otthon jót sütnie, attól szívesen várom a hasznos tanácsokat 😊 ...
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg sima liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tojás, só, 1 mokkáskanál sütőpor,
a töltelékhez (mennyiség nélkül): csirkemell, hagyma, zsenge cukkini, kaliforniai paprika, kevés olíva olaj, só, ízlés szerint mexikói fűszerkeverék, saláta, uborka, paradicsom, bazsalikom levelek.
a töltelékhez (mennyiség nélkül): csirkemell, hagyma, zsenge cukkini, kaliforniai paprika, kevés olíva olaj, só, ízlés szerint mexikói fűszerkeverék, saláta, uborka, paradicsom, bazsalikom levelek.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és kísérletezésképpen vékonyabb-vastagabb lapokat sodortam belőle, de egyik sem lett olyan, mint amilyennek elképzeltem.... Egy palacsinta sütőben szárazon, olaj nélkül megsütöttem őket.
Külön serpenyőben kevés olajon megpirítottam a csíkokra vagy kockára vágott, enyhén sózott, csirkemellet, és külön serpenyőben a vastagabb szeletekre vágott hagymát, a felszeletelt cukkinit és a paprikát. Bőségesen megszórtam mindkettőt mexikói fűszerkeverékkel. Mikor elkészültek összekevertem, megtöltöttem a tortilla lapokat, és a friss salátákkal és bazsalikomlevelekkel tálaltam.
Külön serpenyőben kevés olajon megpirítottam a csíkokra vagy kockára vágott, enyhén sózott, csirkemellet, és külön serpenyőben a vastagabb szeletekre vágott hagymát, a felszeletelt cukkinit és a paprikát. Bőségesen megszórtam mindkettőt mexikói fűszerkeverékkel. Mikor elkészültek összekevertem, megtöltöttem a tortilla lapokat, és a friss salátákkal és bazsalikomlevelekkel tálaltam.
Egy kisodort lap, és a többi várakozó |
A serpenyőben, sütés közben |
A töltelék |
Guszta, már többször csináltam majd megkeresem a linkjét és hozom. Lehet hogy a kukoricaliszt és teljes kiőrlésű liszt együtt szárította ki.
VálaszTörlésItt is van:http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2013/07/tortilla-lapok-hazilag.html
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva a gyors válaszodat :-) Már megnéztem, nagyon jól néz ki a tiéd, valamikor kipróbálom majd.
TörlésNekem is fent van a kipróbálandók listáján, csak nem merészkedtem még nekifogni. Azt olvastam, hogy sütés után azonnal le kell takarni egy tiszta konyharuhával, és akkor nem lesz törékeny.
VálaszTörlésAmúgy nagyon guszta, szívesen megkóstolnám. :)
Köszönöm Iza, valamikor megcsinálom majd az Éva receptje alapján. Biztos jobban fog sikerülni, mert ennél csak jobb lehet :-) A töltelék viszont nagyon finom lett, a cukkini is nagyon ízlett benne :-)
TörlésA "törékenysége" ellenére nagyon gusztán néz ki, a képeken ez nem is látszik. Gondolom azért biztosan elfogyott. Majd valamikor én is teszek egy próbát vele, de Okki-nak igaza lehet, hogy a gőzben megpuhul.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Amúgy finom volt, és el is fogyott :-)
TörlésA képeken egyáltalán nem látszik, hogy törékeny. Nagyon szép tőled, hogy bevallottad. Már én is régóta készülök erre. Kedvet kaptam most, de akkor lehet, hogy Évánál fogom megnézni. Mindenesetre a képek gyönyörűek. Nagyon illik az a szép csíkos terítő vagy sál a háttérben.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Majd kíváncsian várom a Te tortilládat :-)
TörlésA háttérben egy régi szőttes terítő van :-)
Most néztem meg, hogy a tortillát kukoricaliszttel készítik eredetileg. Talán mégis Okki javaslatát kellene megfogadni, és letakarni.
VálaszTörlésIgen, biztos jó ötlet a tészta letakarása. Én is olvastam a kukoricalisztről, ezért raktam bele én is egy keveset...
TörlésJaj, de jól néz ki! Nagyon szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésKöszönöm! A tölteléke nagyon finom volt, a tésztáját még kell gyakorolnom :-) Majd Éva receptje alapján fogom legközelebb megsütni...
Törlés