2018. február 26., hétfő

Bólé



Bár elmúlt már a karácsony és a Szilveszter is, de egy finom bólét eszegetni-iszogatni sosem rossz. Akár vendégeket várunk, vagy csak a hideg napokon este egy kis "lélekmelegítő" édességet kívánunk meg, jó választás.....
Kedves barátnőmtől kaptam ennek a bólénak a receptjét, amit itt is köszönök neki. Vodka hozzáadásával készült, ezért úgy elegáns ez a bólé, hogy a hozzáadott gyümölcsök is "fehérek" legyenek. Nálam most őszibarackból, körtéből, birsből és banánból készült. Szerettem volna konzerv ananászt is beletenni, de sajnos nem volt itthon.
De így is nagyon-nagyon finom lett 😋....

A bólé leve is finom, ami egy cukrozott szélű pohárban felszolgálva
nagyon mutatós tud lenni

Hozzávalók nálam: őszibarack- és körtebefőtt, banán, vodkából igény szerinti mennyiség, birsalma megfőzve kompótnak, hozzá ízlés szerint cukor, pár szem szegfűszeg, egy darabka fahéj, egy csillagánizs és citromlé.

Elkészítése:
Először a meghámozott, kockára vágott birsalmát főzzük meg enyhén cukros vízben, szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal és citromlével. Hagyjuk hűlni.
Ezután keverjük össze a befőttekkel, mindegyiknek a levéből is bőségesen öntsünk hozzá. Adjuk hozzá a vodkát, akinél inkább a gyümölcs legyen a "főszereplő" az kevesebbet, aki erősebbre szeretné, az többet.
A banánt, mielőtt hozzáadjuk a többihez, forgassuk citromos lébe, hogy kevésbé barnuljon, vagy csak nem sokkal fogyasztás előtt tegyük bele.
Tálalás előtt egy nappal meg lehet már keverni, hogy az ízek összeérjenek, aztán jól behűtve kínáljuk majd!

Készíthetünk cukrozott szélű poharakat is, amiben a vodkás befőtt- és kompótlét tálalhatjuk, ami ha nagyon édes, hígíthatjuk egy kis vízzel, de önthetünk még egy kis vodkát is hozzá.
A pohár felső részét először citromlébe mártsuk, majd mindjárt kristálycukorba, és hagyjuk megszáradni. Nagyon mutatós lesz, amire tálaláskor egy szelet citromot vagy mandarint is tehetünk.




8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Esténként én is szívesen kortyolgatnék belőle mert egy kicsit hűvös az idő:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ebben a hideg télies időben valóban jólesik kortyolgatni belőle :-)

      Törlés
  2. Ebben a hideg időben én is szívesen kortyolgatnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, szívesen megkínálnálak, ha még lenne belőle :-)

      Törlés
  3. Ez tényleg nagyon fincsi és igen dekoratív a cukros szélű pohár.

    VálaszTörlés
  4. Micsoda lélekmelegítő! Legszívesebben leemelném a tányérkát a képről, ha lehetne. De majd inkább elkészítem én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)

      Törlés