2017. december 9., szombat

Drezdai Stollen



Ani, "A parókia konyhájából" blog háziasszonya játékot hirdetett, "Ünnepek, jeles napok" címmel. A játékban arra kéri a részvevőket, hogy süssünk stollent karácsonyra. A stollen, más néven Christstollen (Krisztuskalács) egy hagyományosan német karácsonyi édesség. Alakja a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. 




Mivel már régebben is szerettem volna megsütni ezt a kalácsot, most örültem a felkérésnek. Én Lajos Mari receptje szerint sütöttem meg, de csak egy fél adagból, amiből ez az egy kalács készült. Nagyon finom, zamatos, fűszeres lett.  Úgy néz ki, hogy kicsit tovább sütöttem a kelleténél, ami az alján is meglátszik, de így is gyorsan fogyott.....



Hozzávalók nálam, 1 kalácshoz: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1-1,25 dl langyos tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 5 dkg dió (eredetileg mandula), 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió, 8-10 dkg mazsola, 2-3 evőkanál rum, és összesen kb. 8 dkg cukrozott citrom-, lime- (zöld citrom) narancshéj és cseresznye kiskockák,
továbbá a tetejére, a sütés után: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és porcukor

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom- és narancs reszelt héját és a fűszereket a liszthez adjuk. Fényesre-hólyagosra dagasztjuk (ha kell, még adunk hozzá egy kis tejet), majd konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük. 
Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, beledolgozzuk cukrozott citrom- és narancshéjat, a rumban megáztatott mazsolát, a mandulát vagy diót. 25 cm-es veknit formálunk belőle, közepét nyújtófával elvékonyítjuk, az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet, púpot formálunk a tetején, ezáltal nyeri el jellegzetes formáját. 
A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, meleg helyen még 10-15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és 50-55 percig sütjük (sütőfüggő).
Kivesszük a sütőből a kalácsot, és ecsettel többször végighaladva a felületén, azonnal, forrón megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a porcukorral. Hagyjuk egészen kihűlni, majd fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor szép vékonyra szeleteljük. Sokáig friss marad! 

A megkelt tészta

A töltelék hozzáadása

Sodrófával való megformázása

Sütésre készen...

...és sütés után, kicsit eldeformálódva

Lekenve vajjal és megszórva porcukorral



12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett ügyes vagy hogy már elkészültél vele! Most nézegetem hogy melyik receptet válasszam, olyan nagy adagokban van hogy lehet hogy én is felezem a mennyiséget amit végül megsütök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Szeretem Lajos Mari süteményeit, ezért választottam tőle a stollen receptjét. Neked is jó sütést kívánok!

      Törlés
  2. Örülök, hogy megsütötted. Szép lett.

    VálaszTörlés
  3. Még soha nem sütöttem stollent, pedig kacérkodtam már vele. Tied olyan szép lett, talán bátorságot kapok és én is nekirugaszkodok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Akkor itt az ideje, hogy Te is megpróbálkozz vele :-)

      Törlés
  4. Nagyon szép lett és az alapanyagok miatt, a karácsonyi fűszerek, mazsola, narancs stb. csak finom lehet. A kelt tésztákat nagyon szeretem. Nekem csak a porcukor hatalmas mennyiségével van bajom, képtelen lennék így megenni, bitos, hogy lekefélném róla. De tudod, hogy én nem vagyok édesszájú, tehát nem vagyok mérvadó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A sok cukor nem volt zavaró rajta, mert a tésztája nem túl édes :-)

      Törlés
  5. Gyönyörű! :)Igazi karácsonyi finomság.

    VálaszTörlés
  6. Oh, szerintem gyönyörűséges lett, hófehér, aszalványokban gazdag, ínycsiklandozó és ünnepi.... csodás!

    VálaszTörlés