2017. szeptember 6., szerda

Fürjtojásos fasírt - muffin formában sütve


A fasírtok majonézes krumplival és koktélparadicsommal tálalva

Kaptam néhány szép kis fürjtojást, amiket fasírthoz szerettem volna felhasználni, ezért elkezdtem keresgélni az interneten. Az ötlet innen jött. Szép mutatósak lettek, no meg finomak....

 
Hozzávalók 5-6 fasírthoz: 5-6 fürjtojás, 30 dkg darált hús, 1 nyers tyúktojás, másfél zsemle, só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint, 1-2 csipet őrölt kömény, 1 kisebb-közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,
a tetejére: zsemlemorzsa, kevés reszelt sajt.

Elkészítése:
A fürjtojásokat forrástól számított 4-5 perc alatt készre főzzük. Hideg vízben hagyjuk lehűlni, majd megpucoljuk.
A fasírthoz a zsemlét beáztatjuk, jól kinyomkodjuk, majd összekeverjük a darál hússal, a nyers tojással, a  fűszerekkel és a lereszelt, illetve áttört hagymával és fokhagymával. Kis gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy lisztbe forgatott kis tojást teszünk, majd az egészet zsemlemorzsába hempergetjük be.
A muffin formákat jól kiolajozzuk, beletesszük a húsgombócokat - tetejükre is csurgathatunk egy-két csepp olajat -, és sütőben majdnem készre megsütjük. Ekkor mindegyik tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és így sütjük készre.

Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt, mindképp nagyon finom. Én most melegen, hideg majonézes krumplival és koktélparadicsommal kínáltam.

A tányérba kimerve, az egyik kettévágva
 
A fürjtojások


10 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos és ötletes a fasírtot ilyen formán tálalni. Köszönöm a receptet, elmentettem, jó lesz szilveszterkor a hidegtálhoz elővenni a tarsolyból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Valóban, hidegtálakon is megállja a helyét :-)

      Törlés
  2. De jó ötlet és nagyon jól néz ki. Aranyosak a kis fürjtojások.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Igen, aranyosak a kis tojások, bár ízre nekem olyanok mint a tyúktojás. De látványnak szépek :-)

      Törlés
  3. Hűha ez nagyon finom lehetett! Fürjtojást még nem kóstoltam, de gondolom hasonló mint más tojás csak kicsiben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Igen, ízre olyan mint a tyúktojás, csak kisebbek, és rövidebb ideig kell főzni :-)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki. Más az íze a fürjtojásnak? Én tyúktojással Stefánia vagdaltat szoktam készíteni.
    https://korsocska.blogspot.hu/2014/04/stefania-vagdalt.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Ízre nincs különbség a fürj és tyúk tojása között, csak ezek helyesebbek :-) megnéztem a Stefániádat, nagyon guszta!

      Törlés
  5. Óh, micsoda különlegesség....

    VálaszTörlés