A fasírtok majonézes krumplival és koktélparadicsommal tálalva |
Kaptam néhány szép kis fürjtojást, amiket fasírthoz szerettem volna
felhasználni, ezért elkezdtem keresgélni az interneten. Az ötlet innen jött. Szép mutatósak lettek, no meg finomak....
Hozzávalók
5-6 fasírthoz: 5-6 fürjtojás, 30 dkg darált hús, 1 nyers tyúktojás,
másfél zsemle, só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint, 1-2 csipet
őrölt kömény, 1 kisebb-közepes vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,
a tetejére: zsemlemorzsa, kevés reszelt sajt.
a tetejére: zsemlemorzsa, kevés reszelt sajt.
Elkészítése:
A fürjtojásokat forrástól számított 4-5 perc alatt készre főzzük. Hideg vízben hagyjuk lehűlni, majd megpucoljuk.
A
fasírthoz a zsemlét beáztatjuk, jól kinyomkodjuk, majd összekeverjük a
darál hússal, a nyers tojással, a fűszerekkel és a lereszelt, illetve áttört hagymával és
fokhagymával. Kis gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy lisztbe forgatott kis tojást teszünk, majd az egészet zsemlemorzsába hempergetjük be.
A
muffin formákat jól kiolajozzuk, beletesszük a húsgombócokat - tetejükre is csurgathatunk egy-két csepp olajat -, és
sütőben majdnem készre megsütjük. Ekkor mindegyik tetejét megszórjuk
reszelt sajttal, és így sütjük készre.
Tálalhatjuk
melegen és hidegen egyaránt, mindképp nagyon finom. Én most melegen,
hideg majonézes krumplival és koktélparadicsommal kínáltam.
A tányérba kimerve, az egyik kettévágva |
A fürjtojások |
Nagyon gusztusos és ötletes a fasírtot ilyen formán tálalni. Köszönöm a receptet, elmentettem, jó lesz szilveszterkor a hidegtálhoz elővenni a tarsolyból.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Valóban, hidegtálakon is megállja a helyét :-)
TörlésDe jó ötlet és nagyon jól néz ki. Aranyosak a kis fürjtojások.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Igen, aranyosak a kis tojások, bár ízre nekem olyanok mint a tyúktojás. De látványnak szépek :-)
TörlésHűha ez nagyon finom lehetett! Fürjtojást még nem kóstoltam, de gondolom hasonló mint más tojás csak kicsiben:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Igen, ízre olyan mint a tyúktojás, csak kisebbek, és rövidebb ideig kell főzni :-)
TörlésNagyon jól néz ki. Más az íze a fürjtojásnak? Én tyúktojással Stefánia vagdaltat szoktam készíteni.
VálaszTörléshttps://korsocska.blogspot.hu/2014/04/stefania-vagdalt.html
Köszönöm Ani! Ízre nincs különbség a fürj és tyúk tojása között, csak ezek helyesebbek :-) megnéztem a Stefániádat, nagyon guszta!
TörlésÓh, micsoda különlegesség....
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa :-)
Törlés