A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy hagyományos olasz kenyérlepény féleség. Talán kicsit hasonlít a mi langallónkhoz. Ízesítésének számos fajtája van, az enyém most ezekkel a fűszerekkel és feltéttel készült...
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg kenyérliszt, 1 kiskanál só, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olívaolaj, szárított morzsolt rozmaring és bazsalikom,
a tetejére: kb 3 evőkanál olívaolaj, olívabogyó, 1 szál friss rozmaring, kis csokor snidling, pár szál petrezselyem és néhány levét friss bazsalikomlevél, ízlés szerint pár koktélparadicsom, egy-két csilipaprika felszeletelve, egy darabka sonka vékonyra szeletelve és fetasajt.
a tetejére: kb 3 evőkanál olívaolaj, olívabogyó, 1 szál friss rozmaring, kis csokor snidling, pár szál petrezselyem és néhány levét friss bazsalikomlevél, ízlés szerint pár koktélparadicsom, egy-két csilipaprika felszeletelve, egy darabka sonka vékonyra szeletelve és fetasajt.
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a tésztához szánt száraz fűszereket. Közepébe kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, langyos vizet öntöttem rá, rászórtam a cukrot, és megvártam míg feljön az élesztő. Ekkor meglocsoltam az olívaolajjal, és annyi meleg vitet adtam még hozzá, hogy lágy, hólyagos tésztává tudjam dagasztani. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Ekkor kinyújtottam, tepsibe tettem, és éles késsel 8 téglalapra vágtam úgy, hogy teljesen nem vágtam végig. (Így a kisült tésztát már könnyebb lesz felszeletelni.)
Ismét kelesztettem, majd tetejét megkentem olívaolajjal, megszórtam az összemetélt friss zöldfűszerekkel, és rátettem a felszeletelt paradicsomot, sonkát, olívabogyót, csilipaprikát és a feta sajtot.
Kb. 20 perc alatt megsütöttem, s még melegen felszeletelve tálaltam.
Ekkor kinyújtottam, tepsibe tettem, és éles késsel 8 téglalapra vágtam úgy, hogy teljesen nem vágtam végig. (Így a kisült tésztát már könnyebb lesz felszeletelni.)
Ismét kelesztettem, majd tetejét megkentem olívaolajjal, megszórtam az összemetélt friss zöldfűszerekkel, és rátettem a felszeletelt paradicsomot, sonkát, olívabogyót, csilipaprikát és a feta sajtot.
Kb. 20 perc alatt megsütöttem, s még melegen felszeletelve tálaltam.
A kenyérlepény sütés előtt... |
...és sütés után |
Művészi alkotásnak is elmegy :-) Nagyon gusztusos és gondolom finom is volt.
VálaszTörlésKöszönöm, igen, finom volt :-)
TörlésCsak néztem, hogy milyen szép kompozíció, tényleg alkotás, és még ehető is és biztos, hogy finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm, próbálok mindig szép kompozíciót "alkotni", hol kisebb, hol nagyobb szerencsével... :-)
TörlésEzt szívesen megkóstolnám, nagyon guszta. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin, szívesen megkínáltalak volna :-)
TörlésSzépek és finomak lehetnek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finomak voltak, kicsit ropogósak :-)
TörlésÓ, de guszta így felturbózva! Egyébként is szeretem a focaiccat, de így még jobban megkívánja az ember lánya... :)
VálaszTörlésKöszönöm Gabriella! Én most sütöttem először, ízlett....
Törlés