2011. október 6., csütörtök

Savanyú paprika és csalamádé télire


Marinált paprika, almapaprika és csalamádé

Hozzávalók, a zöldségfélék: pritamin paprika, almapaprika, a csalamádéhoz káposzta, paprika, uborka, zöld paradicsom, sárgarépa, karfiol, gyöngyhagyma, valamint só, és olaj a marinált paprikához.
a léhez: 1,5 liter vízhez 0,5 liter 10%-os ecet, 5 evőkanál méz, 10 evőkanál cukor, 8 dkg só, 1 mokkáskanál borkén, a fűszerek: szemes bors, babérlevél, mustármag, koriander, szegfűbors.

Elkészítése:
A marinált paprikához a pritaminpaprikát feldaraboljuk, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük, szalvétán leitatjuk a felesleges olajat, majd üvegekbe tesszük.
Az almapaprikát egyben hagyjuk vagy ketté vágjuk, és szintén tehetjük azonnal az üvegekbe.
A csalamádéhoz a káposztát legyaluljuk, a paprikát, az uborkát és a paradicsomot felszeleteljük, a hagymát egyben hagyjuk, a sárgarépát lereszeljük, a karfiolt rózsáira szedjük. Besózzuk, és legalább fél napot állni hagyjuk, majd gyengéden kinyomkodjuk, és üvegekbe tesszük. Tetejükre szórjuk a fűszereket, jó pár szemet mindegyik fajtából, és 1-2 vagy három babérlevelet, attól függően, hogy mekkora az üveg.
A lé hozzávalóit összekeverjük és felforraljuk. A savanyúságlé hozzávalóinál leírtak csak egy arány, az üvegekhez szükséges mennyiséget kell készíteni, ami egyébként nagyon finom, ízletes.
Ha kihűlt a lé, ráöntjük a megtöltött üvegekre, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk és lezárjuk az üvegeket. Más teendő nincs velük, mehetnek a kamrába.

A savanyúságok tányéron




6 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatósak lettek, mi is szoktunk készíteni, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg gyönyörűek :) A borkén hagy valami utóízt maga után?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindkettőtöknek.
    A borként nem lehet érezni, viszont a savanyúság megőrzi eredeti szép színét.

    VálaszTörlés
  4. Valóban üde a színük!!! Elmentem a receptet :)Már 2X próbáltam hozzáírni a káposztás kockádhoz, de nem engedi a rendszer :( Elnézést, hogy ide írom le, de ugyanígy készítem, csak azzal a különbséggel, hogy karamellizálom a cukrot. Kedves Katalin, elfelejtettél átvenni tőlem egy díjat, most kihagyom a linket, lehet amiatt nem ment el az üzenet. Szeptember 23.-án nyújtottam volna át Neked a Sokoldalú blogger díjat :)

    VálaszTörlés
  5. Már mások is panaszkodtak, hogy nem sikerül mindig a megjegyzés küldése.
    Köszönöm a díjat, hogy rám is gondoltál, sajnálom, hogy nem láttam. Mostanában nagyon kevés az időm, már régebben előkészített receptet tettem fel ma is. Még mindig tart a lakásfelújítás nálunk, már két hónapja, hét közben a mester urak vannak itt, minden hétvégén pedig rengeteget dolgozunk, pakolunk egyik szobából a másikba stb...

    VálaszTörlés
  6. Szeretettel adtam a díjat :) ! Együttérzésem, mi is ebben voltunk idén, bár uram és vőm voltak a mesteremberek, kitanultak egy új szakmát :D , talán lassan a végére érek az utolsó dobozok szétpakolásának is :) Kitartás!!!!

    VálaszTörlés