2011. október 21., péntek

Halászlé


A halászlé az asztalon

Hozzávalók a halászléhez: egy szép egész ponty, kb. 1,2 kg, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1,3 liter víz, só, 1 púpozott evőkanál törött paprika, vagy ízlés szerinti mennyiség, 1-2 kis hegyes erős paprika vagy cseresznyepaprika, egy paradicsom, 1-2 halászlékocka.
a tésztához: liszt, tojás, só, víz.

Elkészítése:
A halat felszeleteljük, a fejét egyben hagyjuk, kopoltyúját kivesszük, besózzuk, 4-5 órát állni hagyjuk. Egy bográcsba vagy lábosba tesszük az apróra vágott hagymát, ráöntjük a hideg vizet, hozzáadjuk a halszeleteket, amikor forrni kezd beleszórjuk a törött paprikát, hozzá adjuk a halászlékockákat,  az erős paprikákat, mert a halászlé csak jó erősen az igazi.
A belsőségeket (ikra vagy tej, máj, vér) csak negyed óra után adjuk hozzá, mert ezeknek 5-10 perc főzés elég. Ekkor tesszük bele a paradicsomot is, ami meggátolja, hogy a hal szétfőljön. Kb. 20-25 percnyi főzés után már el is készül, de ez attól is függ, hogy milyen mennyiséget főzünk.  A halászlét keverni nem szabad, helyette csak az edényt rázogatjuk! 
 
Házi készítésű, gyúrt metélt tésztával tálaljuk. A hozzávalókhoz nem írtam mennyiséget, ki-ki annyit készít, amennyi szükséges, én 20 dkg liszthez 1 tojást teszek. A lisztből sóval és a tojással tésztát gyúrunk, csak annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy azért jól gyúrható és sodorható legyen, a közepesnél keményebb tésztát kapjunk. Az összegyúrt tésztát 15 percig letakarva pihentetjük, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, kb. 5 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket meglisztezve egymásra helyezünk, és 2-3 mm-es darabokra összemetélünk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

Ez a halászlé még nyáron készült vidéken, a szüleimnél.

Kis bográcsban elkezd főni a halászlé

Nemsokára kész

A tészta metélése

A kifőtt tészta



1 megjegyzés: