2011. július 19., kedd

Ratatouille, vagy más néven mediterrán lecsó



Hozzávalók: 25-25 dkg cukkini, padlizsán, paprika (melynek egy része fehér, másik része piros húsú), paradicsom és vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 kiskanál paradicsompüré, cukor, olaj, só, őrölt bors, rozmaring, kakukkfű, 1-2 babérlevél.

Elkészítése:
A zöldségféléket megmossuk, a padlizsánt meghámozzuk, a cukkinin rajta hagyjuk a héját, és kb. 1-1 cm-es kockákra vágjuk (lehet kicsit nagyobbra is), a hagymát is ugyanígy daraboljuk, a paradicsomot  nagyobb darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk és külön-külön megpároljuk, illetve sütögetjük benne, először a padlizsánt, majd a cukkinit, mindegyiket sózzuk, borsozzuk. Szűrőlapáttal kiszedjük, ha kell pótoljuk az olajat. Végül a hagymát és paprikát együtt pároljuk meg, a zúzott fokhagymával.  Hozzáadjuk a  kis vízzel felengedett paradicsompürét, kevéske cukrot, a már előzőleg megpárolt cukkinit, padlizsán és a még nyers paradicsom darabkákat.
Még egyszer borsozhatjuk, ha kell sózzuk, megszórjuk egy-két csipet kakukkfűvel és rozmaringgal, beletesszük a babérlevelet, és az egészet összefőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük nagyon puhára a zöldségeket, kicsit ropogósak maradjanak.
Rizzsel vagy spagettivel tálaljuk. Finom, könnyű nyári étel.

A zöldségfélék előkészítése, darabolása

A már megpárolt cukkini, padlizsán, és paprika, hagyma párolása

Már benne vannak a fűszerek, lehet összefőzni

És végül készen, tálalás előtt



2 megjegyzés:

  1. Még nem etem ilyen mediterrán lescót, de szívesen megkóstólnám, csupa finomság van benne.

    VálaszTörlés
  2. Cukkunis lecsót már készítettem, de ratatouillet még nem. Nagyon guszta a tiéd, biztos finom is. :)

    VálaszTörlés