2024. december 12., csütörtök

Luca pogácsa





"Ha Luca napja, akkor együnk pogácsát! Eredetileg ez a nap Szent Luca napjaként volt ismert. 
Szent Luca, a keresztény hagyományok szerint a szegények és a betegek védőszentje volt, a középkor óta kapcsolódik a magyar néphagyományhoz is. Luca napján számos hiedelem és szokás élt és él még ma is. Egyik legismertebb szokás a Luca-szék készítése. És a búzát is ezen a napon kell elvetni, hogy karácsonyra szép magasra nőjön.
Pogácsa sütés erre a napra szintén régi hagyomány. A pogácsa a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának.
A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki."


Forrás: innen

E fentiek - a Luca-szék kivételével - nekem is újdonság, és a Luca pogácsáról is csak most olvastam először.A régi tejfölös pogácsám receptlét vettem alapul, amit most még füstölt sajttal gazdagítottam. Nem is kelesztettem, máskor is már sütöttem így pogácsát, így is nagyon jól működik. Finom pogácsa sült ki belőle, és gyorsan is készült el - nem úgy mint a Luca-szék 😂.


Hozzávalók: 28 dkg liszt, 1 púpozott kiskanál só, 1,5 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1-2 kiskanál cukor, 6 dkg tejföl, 1 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg füstölt sajt, 
a tetejére: 1 tojás fele, fél mokkáskanál pirospaprika, reszelt trappista és füstölt sajt keveréke.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a cukorral elkevert langyos tejben. A sót elkevertem a lisztben, és az egészet jól összedolgoztam a tejföllel, a margarinnal, a tojással és a felfuttatott élesztővel. Ha túl lágy lenne a tésztánk, adjunk még egy kis lisztet hozzá. 
Kinyújtottam, megszórtam a reszelt füstölt sajttal, és háromrét hajtogattam
Nem hagytam kelni, csak 5 percet, és már kinyújtottam, kb, másfél ujjnyi vastagra. Ezután kiszaggattam, és a leeső tésztát újból összegyúrtam, de ezt már csak négyzet alakúra daraboltam, hogy újabb leeső részek ne keletkezzenek.
A pogácsákat megkentem a pirospaprikával elkevert tojással, és tetejükre reszelt sajtot szórtam.
Tepsibe rakosgattam, és ismét csak nagyon rövid ideig hagytam pihenni, addig, ameddig bemelegedett a sütő. Közepes lángon szép pirosra sütöttem.
Finom, könnyű pogácsa, frissen, langyosan a legjobb, de a másnapra megmaradt néhány darab is finom volt még.






11 megjegyzés:

  1. Milyen szép mosolygósak és levelesek lettek. A füstölt sajt is biztosan emelt még az élvezeti értékén. Kár, hogy nem tudok elcsenni egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finomak lettek, szeretjük a füstölt sajtot, nagyon jó ízt ad mindennek, amihez csak felhasználjuk. Szívesen megkínáltalak volna vele 😀.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom pogácsát sütöttél! Nézd már mintha kétszer írtad volna az élesztő mennyiségét?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó a recept köszi hogy javítottad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva hogy észrevetted az elírásomat! Jól elnéztem, pedig kétszer is átolvastam, és nem vettem észre, hogy a tejföl helyett élesztőt írtam 😀.

      Törlés
  4. Nagyon guszta pogácsát sütöttél, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, szívesen megkínálnálak vele, de már elfogyott 😀.

      Törlés
  5. Én sem hallottam Luca pogácsáról, pedig nagyon szeretjük a pogácsát. Búzát minden évben szeretnék vetni, de elfelejtem. Ba, majd jövőre! Szépek a pogácsáid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! A búza vetéssel nem vagy még lemaradva, mi is csak ma vetettük el. Ha elég meleg a lakás, és a radiátor mellé tesszük, gyorsan kikelnek. 😀

      Törlés
  6. A Luca pogácsa is újdonság számomra, erre mifelénk (Baranya) én sosem hallottam. A búza-vetés o.k. A családban én vagyok a "búza-felelős" be is szereztem és kiosztottam mindenkinek.Luca búza már gyerekkoromban is volt nálunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak idén olvastam először erről a szokásról, de jó alkalom egy finom pogácsát enni 😀.

      Törlés