"Ha Luca napja, akkor együnk pogácsát! Eredetileg ez a nap Szent Luca napjaként volt ismert.
Szent Luca, a keresztény hagyományok szerint a szegények és a betegek védőszentje volt, a középkor óta kapcsolódik a magyar néphagyományhoz is. Luca napján számos hiedelem és szokás élt és él még ma is. Egyik legismertebb szokás a Luca-szék készítése. És a búzát is ezen a napon kell elvetni, hogy karácsonyra szép magasra nőjön.
Pogácsa sütés erre a napra szintén régi hagyomány. A pogácsa a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának.
A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki."
Pogácsa sütés erre a napra szintén régi hagyomány. A pogácsa a vendégszeretet és a közösség jelképe, fontos eleme a magyar konyhának.
A Luca napi pogácsa készítésének hagyománya a gazdagság és a bőség szimbóluma is. Régen úgy hitték, hogy a Luca napi pogácsa elkészítésével és elfogyasztásával a következő évben bőséges termést és jólétet vonzanak az otthonukba és családjukba. Ez a hagyomány ma is élő és kedvelt része a magyar kulturális örökségnek, amely nemcsak az étel élvezetét, hanem a múlt iránti tiszteletet és a közösséghez való tartozást is fejezi ki."
Forrás: innen
E fentiek - a Luca-szék kivételével - nekem is újdonság, és a Luca pogácsáról is csak most olvastam először.A régi tejfölös pogácsám receptlét vettem alapul, amit most még füstölt sajttal gazdagítottam. Nem is kelesztettem, máskor is már sütöttem így pogácsát, így is nagyon jól működik. Finom pogácsa sült ki belőle, és gyorsan is készült el - nem úgy mint a Luca-szék 😂.
Hozzávalók: 26 dkg liszt, 1 púpozott kiskanál só, 1,5 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 1-2 kiskanál cukor, 6 dkg élesztő, 1 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg füstölt sajt,
a tetejére: 1 tojás fele, fél mokkáskanál pirospaprika, reszelt trappista és füstölt sajt keveréke.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a cukorral elkevert langyos tejben. A sót elkevertem a lisztben, és az egészet jól összedolgoztam a tejföllel, a margarinnal, a tojással és a felfuttatott élesztővel. Ha túl lágy lenne a tésztánk, adjunk még egy kis lisztet hozzá.
Kinyújtottam, megszórtam a reszelt füstölt sajttal, és háromrét hajtogattam
Nem hagytam kelni, csak 5 percet, és már kinyújtottam, kb, másfél ujjnyi vastagra. Ezután kiszaggattam, és a leeső tésztát újból összegyúrtam, de ezt már csak négyzet alakúra daraboltam, hogy újabb leeső részek ne keletkezzenek.
A pogácsákat megkentem a pirospaprikával elkevert tojással, és tetejükre reszelt sajtot szórtam.
Milyen szép mosolygósak és levelesek lettek. A füstölt sajt is biztosan emelt még az élvezeti értékén. Kár, hogy nem tudok elcsenni egyet.
VálaszTörlés