2011. július 17., vasárnap

Mézes jeges tea citromfűből



Hozzávalók: 1 liter víz, 4 púpozott kiskanál szárított citromfű, kb. 6-8 kiskanál méz, és ugyanennyi citromlé, vagy e két utóbbi ízlés szerint.

Elkészítése:
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a citromfüvet, lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, ízesítjük ízlés szerinti mézzel és citromlével. Jégbe hűtve tálaljuk. Nagy melegben finom üdítő, és egészséges.

Nagyon jó háziszer szíverősítőként, görcsoldónak, étvágygerjesztőnek, emésztési zavaroknál, álmatlanságnál, magas vérnyomásnál.
Magas vérnyomás elleni tea készítése: 5-5 dkg citromfű, galagonyabogyó és -virág, zsurlófű, diólevél, 10 dkg fagyöngy keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk fél liter vízhez. Pár perc forralás és 5-10 perc után leszűrjük, és naponta kétszer 1-1 csészével fogyasztunk.
Ez utóbbi idézet Romváry Vilmos Fűszere könyve című könyvéből.



5 megjegyzés:

  1. Citromfűből szörpöt készítettem már az is nagyon finom lett. A jeges tea nyáron isteni lehet... Van egy nagy bokor citromfüvem, el is készítem ma. Ugye frissből is lehet?

    VálaszTörlés
  2. Biztos lehet, frissből még nem készítettem. Nekünk sajnos nincs kertünk, így friss citromfüvem sincs. Majd írd meg, hogy hogy sikerült

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katalin!Ámulok és bámulok,fantasztikus ételeket készítesz,nagyon tetszik a hagyományos vonal amit követsz!Lenyűgőző az oldalad úgy ahogy van.A fotóid meg csodásak.És nagyon szép helyeken jártok,még mifelénk is:)Örülök,hogy rád találtam!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Edó! Köszönöm szépen, valóban a hagyományos magyar konyha áll a legközelebb hozzám.
    Erdélyt nagyon szeretjük, évente kétszer szoktunk ellátogatni felétek, most pünkösdkor voltunk legutóbb, melyről az erdélyi blogomba most hamarosan fogom feltenni az utolsó sorozat képet.

    VálaszTörlés
  5. Nem is kell nyáron más, csak finom hideg ital,legyen az tea, szörp, limonádé.

    VálaszTörlés