2025. november 24., hétfő

Túrós börek vagy burek


Tálalva

Még felszeletelés előtt...


Közelebbről....



A Balkán kedvelt süteménye a börek, vagy a burek, ami ugyanaz az a finomság, csak országonként másképp hívják. A börek török eredetű elnevezés, míg a burek a volt Jugoszlávia területén elterjedt elnevezés. Rétestésztából készül, sós vagy édes sütemény, amelynek a tölteléke sokféle lehet, például húsos, sajtos, spenótos, túrós....

Néztem az interneten, több helyen is, aztán elkészítettem a saját verziómat. Nagyon finom lett!

Én most egy túrósat sütöttem, megelőlegezve magamnak/magunknak a közelgő névnapomra...  

Hozzávalók egy 24x24 cm-es, levehető oldalú tepsihez: 13 réteslap (bolti, egy tasak tartalma), 
a töltelékhez: 35 dkg túró, 15 dkg tejföl, 8-10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 5 dkg mazsola, 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, a réteslapokból 2-3 db összetépkedve, 
a rétegek megkenéséhez: olaj, 
a teteje megkenéséhez: egy felvert tojás fele, harmada.

Elkészítése:
Először a tölteléket kevertem meg, a hozzávalóiból.
Ezután elkezdtem rétegezni a lapokat és a tölteléket. Alulra 2 lapot tettem, köztük megkenve olajjal. 
A tetejére félretettem 4 lapot, a többit pedig elosztottam, 2-3 réteghez.
Minden lapot a továbbiakban is megkentem olajjal, mielőtt rátettem a tölteléket. A tetején a lapokat is megkentem olajjal, de ezek közé kristálycukrot is szórtam. Finom ropogós lett.
A végén megkentem felvert tojással, és előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.
 
 
A töltelék hozzávalói

A réteslap és a töltelék rétegezése

Teteje megkenve tojással, lehet sütni




1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Horvátországba sokszor ettem már, de én még nem sütöttem. Nagyon finom lehet, és ahogy a képeket elnézem, egyszerű megsütni. Ki kell hogy próbáljam, köszi az ötletet.

    VálaszTörlés