2025. augusztus 21., csütörtök

Ciabatta, vagyis gyökérkenyér augusztus 20-ra


A kenyerek még felszeletelés előtt....

...és után


Megterítve vacsorához....




Augusztus 20. Szent István király ünnepe, az államalapítás és az új kenyér ünnepe - ezeknek a tiszteletére sütöttem tegnap ezt a kenyeret.....
 
Bár mostanában ritkán sütök kenyeret, mert olyan finomat kapni felénk, hogy nem érdemes otthon vesződni vele. Mert a "nagyüzemi" mégis jobb szerintem (van óriási választék belőle mindenhol), amit nagy elektromos "kemencékben" sütnek. Nekünk az otthoni tűzhelyünk se légkeveréses, se alsó-felső sütéses, hőfokkijelzője sincs, és még nem is villany, csak gáz. Így nehéz benne a kenyérsütés.

Mert abban gondolom sokan egyetértetek, hogy a legjobb kenyerek igazi kemencékben sülnek/sültek, kovásszal, és azok szinte egy hétig kenyerek maradnak. Persze biztos jók a modern házi kenyérsütő gépek is, de a hagyományos módszernek, ami évszázadokig bevált, annak párja nincsen.

Ami igazán ízlett az eddigi kenyereim közül az a tavaly augusztus 20-ra sütött kenyerem volt - vagy csak én vagyok finnyás 😂, hogy a többit nem igazán tartottam szupernek, de azért elfogytak egytől-egyig, csak nem az az igazi kenyér ízű és állagúak voltak.  Az a tavalyi tényleg szinte olyan volt, amit gyerekkoromban, a falunkban a pék sütött, fatüzelésű kemencéjében.

Akkor most kanyarodjunk vissza a mostani ciabattámhoz..... kicsit többet vártam tőle, ízre finom lett, de lyukacsosabbra számítottam.
 Szerencsére a férjemnek így is nagyon ízlett! 😋

Pár nappal ezelőtt Gizi szép válogatása láttán szántam rá magam a sütésre, mert gyökérkenyeret még nem sütöttem, és már régóta tervben volt. Néztem az övét, és az interneten is, aztán egy hosszabb kelesztésű mellett döntöttem, egy-két ízesítővel kiegészítve, így....

Hozzávalók nálam, a kenyér tésztájához: 50 dkg liszt, 4 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 2 kiskanál cukor, 2 dkg só, 2-3 evőkanál olívaolaj, 
az ízesítők: friss rozmaring, szárított zsálya, aszalt paradicsom.

Elkészítése:
1 dl vízben a cukorral felfuttattam az élesztőt, a lisztben elkevertem a sót. A rozmaringot - friss lévén - apróra vágtam, a szárított zsályát elmorzsoltam, a paradicsomot kevéske vízben és olívaolajban beáztattam, majd feldaraboltam. 
(Az én aszalt paradicsomom tényleg csak aszalt, mert natúr, csak szárított. Olajban eltett aszalt paradicsomot még nem csináltam....)
Mikor feljött az élesztő, hozzáöntöttem a liszthez, és belekevertem az ízesítőket és a maradék vizet is. Fakanállal jól elkevertem, hagytam 10 percig pihenni, majd géppel átdagasztottam.
Ezután hűtőbe tettem, a sütésig. Ez a pihenési idő reggel 7-től kb. délután 3-ig volt.
Ekkora szépen kidagadta magát 😊. Gyúródeszkára borítottam, kézzel kilapítottam, és háromrét hajtottam (lentről félig fel, fentről rá, majd hosszában ketté). Újabb 15 perc pihentetés után ezt a műveletet megismételtem, de most már nem tettem vissza a hűtőbe a tésztát
Ezután kétfelé választottam, megformáltam hosszúkásra, és kettőt-hármat tekertem rajta, majd megszórtam liszttel.
Ismét pihentettem kb. 20 percet, majd előmelegített sütőbe tettem. Kezdetben nagy lángon, majd mérsékelten megsütöttem. 45-50 percig sült, de így sem akart pirulni a teteje.
Úgy látszik én sem értek a kenyérsütéshez, és a sütőm sem..... 😓
Frissen, még langyosan felvágtam, mert kíváncsi voltam, hogy milyen lett. Füstölt szalonnával, egy pohárka vörösborral, kovászos uborkával, paradicsommal és lila hagymával fejedelmi vacsoránk volt......

(A beáztatott szárított paradicsom kicsit megszínezte a vizet és olajat, valószínű ettől lett a kisült kenyér belseje kicsit sárgás-barnás.)


Az előkészületek, elöl a liszt és a felfuttatott élesztő, mögötte a fűszerek

Már minden a tálban

Bedagasztva

A 8 óra pihentetés-kelesztés után

A tészta széthúzogatva...

....és hajtogatva

A kigömbölyített tészta, formázás előtt

A tepsiben sütés előtt....

...és  után



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése