Valamikor még márciusban láttam meg Izánál (Okkinál) szilvalekváros gombócot. Eddig én csak friss szilvából készítettem gombócot, lekvárral még soha. Gondoltam kipróbálom. Volt egy-egy bontott üveg meggylekvár és magozott meggybefőttem, mindegyikből csak egy kevéske az üveg alján, ezek pont elégnek is bizonyultak egy kisebb adaghoz. Nagyon finom lett második fogásnak egy tartalmas leves után. 😋
A jól bevált szilvás gombóc receptemmel készítettem. Ezek most kicsit nagyobbra sikerültek, így 9-10 db lett belőle.
A jól bevált szilvás gombóc receptemmel készítettem. Ezek most kicsit nagyobbra sikerültek, így 9-10 db lett belőle.
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 10-15 dkg liszt, 1-2 evőkanál kukoricaliszt, diónyi margarin, 1/2 tojás, 1 evőkanál cukor, csipet só,
a morzsához: zsemlemorzsa, cukor, fahéj, vaj vagy olaj a zsemlemorzsa pirításához (nem szoktam mérni, és most is elfelejtettem 😕),
tálalásnál: porcukor.
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőztem, melegen meghámoztam, krumplinyomón átnyomtam, és hagytam kihűlni. Utána jól összegyúrtam a lisztekkel ( ha túl lágy lenne, tehetünk még hozzá lisztet), a margarinnal, csipet sóval és a tojással.
A tésztát belisztezett deszkán nyújtottam, majd feldaraboltam. A közepükre tettem egy-egy kanállal a lekvárból és a befőttből, majd gombócokat formáztam belőlük.
Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tettem, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 2-3 percig főztem. Szűrőkanállal kivettem, lecsepegtettem, majd a vajon megpirított cukros-fahéjas zsemlemorzsába forgattam.
Porcukorral meghintve melegen tálaltam.
A krumplit héjában megfőztem, melegen meghámoztam, krumplinyomón átnyomtam, és hagytam kihűlni. Utána jól összegyúrtam a lisztekkel ( ha túl lágy lenne, tehetünk még hozzá lisztet), a margarinnal, csipet sóval és a tojással.
A tésztát belisztezett deszkán nyújtottam, majd feldaraboltam. A közepükre tettem egy-egy kanállal a lekvárból és a befőttből, majd gombócokat formáztam belőlük.
Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tettem, és amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 2-3 percig főztem. Szűrőkanállal kivettem, lecsepegtettem, majd a vajon megpirított cukros-fahéjas zsemlemorzsába forgattam.
Porcukorral meghintve melegen tálaltam.
Nagyon guszta, finom lehetett. A napokban készítettem lekváros derelyét de gombócot is szeretem lekvárral.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, ez is finom volt! Most készítettem először, de biztos fogom még.
TörlésEzer éve nem csináltam. Sokszor vagyok úgy, hogy egy személyre nem nagyon érdemes nekifogni valami "munkásabb" ételnek...Egyszer ettem "menzait" - hát az rettenetes volt...
VálaszTörlésKöszönöm Mari, vannak dolgok, amiket egy személyre valóban nem érdemes megcsinálni. Én sok mindent két napra főzök, főleg leveseket.
TörlésFinomat főztél és milyen jól illik hozzá a terítő!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, mindig igyekszem az adott ételhez keresni aktuális "kelléket", több kevesebb sikerrel, mikor hogy 😊.
TörlésNagyon guszta gombóckák.... mi is szeretjük a lekvárosat is!!!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom volt, máskor is csinálok majd hasonlót.
TörlésMennyei! Most 4 is meg tudnék enni annyira kívánom!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Juci, szívesen megkínálnálak, ha nem laknál olyan messze, és ha el nem fogyott volna már 😊😊.
TörlésDe megkívántam most. Nagyon guszta és gazdag benne a töltelék.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea! 😊
Törlés