Kapros-túrós lepényt sütöttem, de most sósat. Eddig mindig - vagyis csak egy-kétszer 😊 -, csak édes készült. Apukámtól hoztunk friss, kertben növekvő kaprot, aminek egy része a lepényre került, a többi ment a fagyasztóba.
Finom lett, de más mint édesen. Kitűnő sör- vagy borkorcsolyaként is, vagy reggelire egy bögre tejjel vagy teával.
Nekem azért cukrosan kicsit jobban ízlik, de ez is hamar elfogyott 😋.
Hozzávalók a tésztájához, egy kb. 25x35 cm-eshez: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1 tojás sárgája, 10 dkg margarin, vagy zsír, vagy a kettő keveréke, só,
a töltelékhez: 40 dkg túró, 2-3 evőkanál tejföl, másfél tojássárgája, 3 tojásfehérje, 4 evőkanál gríz, ízlés szerint só, 1 csokor kapor,
a tetejére: fél tojás sárgája és 2 evőkanál tejföl.
a töltelékhez: 40 dkg túró, 2-3 evőkanál tejföl, másfél tojássárgája, 3 tojásfehérje, 4 evőkanál gríz, ízlés szerint só, 1 csokor kapor,
a tetejére: fél tojás sárgája és 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, majd a tészta hozzávalóival közepesen
lágy tésztát gyúrtam (ha nem jó az állaga, pici tejjel, vagy liszttel korrigálhatjuk), amit langyos helyen kétszeresére kelesztettem.
Amikor megkelt kisodortam, és tepsibe tettem. Ekkor újból pihentettem, közben elkészítettem a tölteléket. A túróhoz kevertem a másfél tojássárgáját, sót, 2 evőkanál grízt, a 3 tojásfehérje felvert habját és az apróra vágott kaprot.
A pihentetett tésztát megszórtam a másik 2 evőkanál grízzel, és rásimítottam a túrós tölteléket.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig sütöttem. Ekkor kenőecsettel megkentem a meghagyott fél tojássárgája és tejföl keverékkel, majd még 10 percre visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem. (a sütés ideje csak tájékoztató jellegű, nagyban függ a sütőtől, hogy légkeverésű-e, vagy villany, stb...).
Nagyon gusztusos és biztosan finom lehetett!
VálaszTörlésMi mindig sósan készítjük, az édes változatot - bár kóstoltuk - nem szeretjük.
Köszönöm szépen, nekünk így is ízlett, de édesen nekem mégis kicsit jobb 😋.
TörlésLátom, a többség "édes" - párti, mi maradunk a sósnál. :-)
TörlésTalán ebben az is szerepet játszik, hogy jóval előbb ismertük és szerettük meg, mint az édes változatot.
Nagymamám és Dédnagymamám is sokszor megsütötte, természetesen sósan, ez a változat öröklődött tovább. :-)
De: Mifelénk a rétes is sós, s azt is készítjük kapros - túrósan. :-)
Hiába, "ahány ház, annyi szokás, ahány falu, annyi törvény.". :-)
Ahogy írod, ahány ház, annyi szokás 😊. És még az is jó, hogy nem mindenki szereti ugyanazt 😊.
TörlésNagyon guszta szeletek szívesen megkóstolnám ! Mindkét változatot sütöttem már régebben és szerintem mindkettő finom.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, ha rég sütötted, akkor itt az ide hogy ismét elkészítsd valamelyik változatot.
TörlésÉn maradok az édes változatnál. Nálunk mindig csak ilyen készült.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, nálunk otthon soha nem készült kaporral a túrós lepény, pedig a kertben mindig volt kapor. De most már megszerettem... 😋
TörlésNagyon guszta, szívesen megkóstolnám. Én eddig csak édeset sütöttem, de biztosan finom sósan is.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, próbáld egyszer ki sósan is. Kíváncsi lennék, hogy nektek melyik lenne a nyerő 😋.
TörlésBiztos finom volt így is, de én is jobban szeretem édesen. Van is egy ilyen receptem: http://korsocska.blogspot.com/2017/06/kapros-turos-lepeny.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani, így is finom volt, de édesen nekem is kicsit jobban ízlik. De azért nem volt probléma, nem száradt ránk 😊.
TörlésNéztem a te túrós lepényedet, nagyon finom lehetett a sok töltelékkel, kétszer annyi, mint az enyémen 😋.
Én is édes párti vagyok. Gyerekkoromban a nagymamám sütött házi túróból lepényt, fahéj volt a tetején. Azóta sem ettem hozzá foghatót. Így kaprosan is nagyon kívánatos.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, nálunk otthon nagymamám is édesen sütötte, akkor egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük. Nagyon szerettem....
Törlés