Frankfurti levest főztem, amit még soha nem tettem, hogy hogy maradt ki eddig, nem tudom. Csak egy-kétszer ettem vendégségben, ami nagyon ízlett. Így megpróbálkoztam most vele, mivel szép friss, zsenge kelkáposztát kaptam. Nagyon jól sikerült így elsőre, biztos lesz a jövőben is folytatása....
Kolbásszal és szalonnával gazdagítva nem annyira elterjedt, valószínű nem is ez az eredeti, de gondoltam így ízesebb lesz. Nekünk nagyon ízlett a füstölt, csípős ízzel, próbáljátok ki, ha eddig még nem ettek ilyet.
Kolbásszal és szalonnával gazdagítva nem annyira elterjedt, valószínű nem is ez az eredeti, de gondoltam így ízesebb lesz. Nekünk nagyon ízlett a füstölt, csípős ízzel, próbáljátok ki, ha eddig még nem ettek ilyet.
Hozzávalók: 1/4 kelkáposzta kb. 15 dkg, 35 dkg krumpli, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, két kis szeletke füstölt szalonna, 1 kanál zsír, kb. 3 dkg, 1 hosszú szál füstölt virsli, kb. 8 dkg, 5 dkg csípős füstölt kolbász, só, őrölt paprika (csemege és erős), őrölt bors, egész köménymag, szárított morzsolt majoránna, 2-3 babérlevél, 1-1,5 liter víz,
a leves behabarásához: kb. 1 púpozott evőkanál liszt és tejföl.
Elkészítése:
Először a szalonnát vágtam egész kicsi kockákra, majd kisütöttem, közben hozzáadtam a felkarikázott virslit és kolbászt is. Pár percig sütögettem, majd kivettem a zsírból, és félretettem.
A megmaradt zsírhoz adtam még egy kevés disznózsírt, és megdinszteltem benne az apró kockákra vágott hagymát. Ezután megszórtam pirospaprikával és felengedtem vízzel. Sóztam, és hozzáadtam az összes többi fűszert. Így főztem majdnem készre.
Ekkor beletettem az elősütött virslit és kolbászt, egy-két percig főztem együtt, majd a liszt és tejföl keverékével behabartam.
Tálalásnál tejfölt is kínálhatunk mellé.
Először a szalonnát vágtam egész kicsi kockákra, majd kisütöttem, közben hozzáadtam a felkarikázott virslit és kolbászt is. Pár percig sütögettem, majd kivettem a zsírból, és félretettem.
A megmaradt zsírhoz adtam még egy kevés disznózsírt, és megdinszteltem benne az apró kockákra vágott hagymát. Ezután megszórtam pirospaprikával és felengedtem vízzel. Sóztam, és hozzáadtam az összes többi fűszert. Így főztem majdnem készre.
Ekkor beletettem az elősütött virslit és kolbászt, egy-két percig főztem együtt, majd a liszt és tejföl keverékével behabartam.
Tálalásnál tejfölt is kínálhatunk mellé.
![]() |
A hozzávalók |
![]() |
A virsli és a kolbász elősütése |
![]() |
Kezd főni a leves |
![]() |
Készre főtt, lehet behabarni |
Nagyon guszta és finom levest készítettél. Nagyon szép virágok vannak Apukádnál kellemes és boldog ünnepetek lehetett így együtt a család !
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva, mindannyiunk nevében!
TörlésÉn eddig a frankfurti levest csak virslivel ettem, de nem lehet rossz kolbásszal sem.Nagyon szép a tarka árvácskákkal beültetett kis park-rész.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mari, finom volt a füstölt kolbásszal, és az a kis szalonna is jót tett neki. Szépek voltak az árvácskák, mint ahogy az egész falu szépen rendben tartott.
TörlésGyönyörű fotók, gyönyörű virágok, Apukád óriási tudással rendelkezik, képeslapra való egytől egyig! Jó egészséget kívánok neki!!! Ági
VálaszTörlésKöszönjük szépen Ági, Apukám nevében is a kedves soraidat!
TörlésNagyon finomat főztél. Mi is szeretjük. Gyakran főzöm, bár kolbászt és szalonnát nem teszek bele, de jól hangzik. Én több lével főzöm.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Próbáld ki egyszer kolbásszal és szalonnával, ha szeretitek a füstölt ízeket. Lehet hogy nem ez a hagyományos Frankfurti leves, viszont nagyon finom. Volt ennek is leve, csak a fényképezéshez inkább a sűrűjét mutattam meg 😋.
TörlésAz egyik kedvenc levesem, tartalmas és laktató. Apukád csoda kertje ismét életre kelt. Nagyon hangulatos a tojásfa és milyen szép rendezett terei vannak a helységnek. Én is szívesen eltöltenék itt néhány napot.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, Apukám nevében is! Nagyon finom volt a leves, és a kert is kezdett alakulni a szép tavaszi időjárásra, meg a sok kertészkedési munka után!
TörlésNagyon finom levest főztél, mi is szeretjük, gyakran készül. Eddig csak virslivel főztem, de a kolbász és a szalonna jó ötlet.... laktatóbb is, és biztosan sokkal finomabb is. Én pl. a tejfölt belefőzöm a levesbe. Gyönyörű Édesapád kertje már most is, eltudom képzelni milyen szép lesz nyáron a sok-sok virággal.
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Éva, finom volt így a leves, majd egyszer kipróbálom, ahogy Te írod. A kert reméljük nyáron is szép lesz, bár nagyon sok a munka vele, ami egyre nehezebb....
Törlés