2025. április 11., péntek

Mákos-habos szelet "porhanyó" tésztával


Nagyon finom habos-mákkal töltött sütit sütöttem, porhanyó tésztával. Igen, porhanyó, és nem porhanyós 😊, mert ennek a tésztának a receptjét még 200 éve írták.

Karácsonyra kaptam a lányomtól könyvutalványt, és többek között egy réges-régen íródott, de napjainkban után-nyomtatott receptes könyvet választottam. Mindenképpen valami régen íródott könyvet szerettem volna. Ez nagyon megtetszett az interneten utánanézve, aztán megrendelés, várakozás... újabb várakozás után meg is kaptam.

St. Hilaire Jozéfa a könyv írója, akinek a pontos születési évére nem találtam rá, de valószínű hogy 1851-ben halt meg 75 évesen. Tehát még az 1700-as években született. Nem mostanában volt.... ez meg is látszik a receptek nyelvezetén, ami nagyon érdekes számomra. 
 
A most megvásárolt könyv az eredeti 1909-ben megjelent huszonkilencedik kiadás reprint változata. Benne 484 oldal és 1356 recept található, amiből még biztos több múlt-előtti századi 😋 finomságot is elkészítek majd..

Ebben a könyvben találtam ezt a finom, omlós tésztát, ami többféle sütikhez is felhasználható. Két-három nap múlva is ugyanolyan porhanyós volt, mint a sütése napján.
 

A könyv borítója


És akkor a mákos sütim, ami az ünnepi asztalokon is megállja a helyét, mint ahogy a most közelgő húsvétra is jó választás. A töltelékét már én állítottam össze.

A süti - még porcukor nélkül...


...és meghintve porcukorral...




 
A porhanyó tészta receptje és elkészítése a könyvben


Hozzávalók, a tésztához: a fenti képen olvasható az eredi receptben, 
a mákos töltelékhez: 150 gramm tojásfehérje (kb. 4 tojás fehérjéjének felel meg), 15 dkg mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 
a teteje megkenéséhez: 1 tojás fele.

Elkészítése:
A tésztát a leírás szerint készítettem el - a fenti képen olvasható.
A töltelékhez a mákot ledaráltam, összekevertem a cukorral, és belereszeltem a citrom héját. A fehérjét felvertem, majd óvatosan hozzákevertem a mákos keveréket.
A tésztát kétfelé választottam, egyenként kisodortam. Az egyiket a tepsi aljába fektettem (nem a normál méretű zománcozott tepsi, kicsit kisebb), majd előmelegített sütőben kb. 5-6 percig sütöttem.
Ezután beleöntöttem a tölteléket, és ráfektettem a másik lapot, amit előzőleg késsel óvatosan, a tészta tetején bevagdostam, hogy majd leszeleteléskor könnyebben lehessen elvágni. Vagyis ne törjön, ne morzsálódjon a tészta szeleteléskor.
Megkentem tojással, és visszatettem a sütőbe, majd készre sütöttem.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.


A tészta hajtogatása....



A hajtogatott tészta, a felvert tojásfehérje hab és a darált mák

Az egyik lap már a tepsiben, a másik még várakozik

Az alsó lap elősütés után....

....és rajta van már a mákos töltelék, és a tetején a fedő tésztalap, sütésre készen

Készre sütve



13 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta sütemény, jó sok mákkal... éppen így szeretjük mi is. Ha ehhez hasonló szuper receptek vannak a könyvben, akkor remek választás volt. Gondolom már serényen lapozod, olvasgatod a recepteket, és biztosan többet is elkészítesz majd. Mi pedig izgatottan várjuk a finomságokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, nagyon finom, omlós lett a tészta, a töltelék is nagyon jó lett. Igen, már sokat nézegettem a könyvet.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom süteményt készítettél. Tetszik a recept , nagy választék vár kipróbálásra !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt! Biztos lesz még, amit szívesen kipróbálok majd a könyvből.

      Törlés
  3. Na, így szeretem a mákos sütit, kevés tészta, sok mák !! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Mari, igen, pont jó volt a tészta és töltelék arány.

      Törlés
  4. Hű, de guszta ez a sütemény. Én is nagyon szeretem a régi szakácskönyveket és a múltidéző sütiket is. Tényleg jó választás lehet az ünnepekre a ǰó sok máktöltelékkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, lehet hogy már húsvétra lesz belőle repeta!

      Törlés
  5. Nagyon érdekes lehet ez a könyv. A süti pedig biztos nagyon finom. Áldott ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani, nekem is nagyon tetszik a könyv, és már az első süti sikert aratott. Nektek is áldott húsvétot kívánok!

      Törlés
  6. Hű, de gyönyörű azzal a vastag töltelékkel... imádom a mákot. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, nagyon finom volt. Húsvétra jön a következő adag.... 😋

      Törlés
  7. Nagyon csalogató ez a porhanyós tészta, a máktöltelékkel tökéletes.

    VálaszTörlés