Nagyon finom habos-mákkal töltött sütit sütöttem, porhanyó tésztával. Igen, porhanyó, és nem porhanyós 😊, mert ennek a tésztának a receptjét még 200 éve írták.
Karácsonyra kaptam a lányomtól könyvutalványt, és többek között egy réges-régen íródott, de napjainkban után-nyomtatott receptes könyvet választottam. Mindenképpen valami régen íródott könyvet szerettem volna. Ez nagyon megtetszett az interneten utánanézve, aztán megrendelés, várakozás... újabb várakozás után meg is kaptam.
St. Hilaire Jozéfa a könyv írója, akinek a pontos születési évére nem találtam rá, de valószínű hogy 1851-ben halt meg 75 évesen. Tehát még az 1700-as években született. Nem mostanában volt.... ez meg is látszik a receptek nyelvezetén, ami nagyon érdekes számomra.
A most megvásárolt könyv az eredeti 1909-ben megjelent huszonkilencedik kiadás reprint változata. Benne 484 oldal és 1356 recept található, amiből még biztos több múlt-előtti századi 😋 finomságot is elkészítek majd..
Ebben a könyvben találtam ezt a finom, omlós tésztát, ami többféle sütikhez is felhasználható. Két-három nap múlva is ugyanolyan porhanyós volt, mint a sütése napján.
 |
A könyv borítója
|
És akkor a mákos sütim, ami az ünnepi asztalokon is megállja a helyét, mint ahogy a most közelgő húsvétra is jó választás. A töltelékét már én állítottam össze.
 |
A süti - még porcukor nélkül...
|
 |
...és meghintve porcukorral...
|
 |
A porhanyó tészta receptje és elkészítése a könyvben
|
Hozzávalók, a tésztához: a fenti képen olvasható az eredi receptben,
a mákos töltelékhez: 150 gramm tojásfehérje (kb. 4 tojás fehérjéjének felel meg), 15 dkg mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja,
a teteje megkenéséhez: 1 tojás fele.
Elkészítése: A tésztát a leírás szerint készítettem el - a fenti képen olvasható.
A töltelékhez a mákot ledaráltam, összekevertem a cukorral, és belereszeltem a citrom héját. A fehérjét felvertem, majd óvatosan hozzákevertem a mákos keveréket.
A tésztát kétfelé választottam, egyenként kisodortam. Az egyiket a tepsi aljába fektettem (nem a normál méretű zománcozott tepsi, kicsit kisebb), majd előmelegített sütőben kb. 5-6 percig sütöttem.
Ezután beleöntöttem a tölteléket, és ráfektettem a másik lapot, amit előzőleg késsel óvatosan, a tészta tetején bevagdostam, hogy majd leszeleteléskor könnyebben lehessen elvágni. Vagyis ne törjön, ne morzsálódjon a tészta szeleteléskor.
Megkentem tojással, és visszatettem a sütőbe, majd készre sütöttem.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.
 |
A tészta hajtogatása....
|
 |
A hajtogatott tészta, a felvert tojásfehérje hab és a darált mák
|
 |
Az egyik lap már a tepsiben, a másik még várakozik
|
 |
Az alsó lap elősütés után....
|
 |
....és rajta van már a mákos töltelék, és a tetején a fedő tésztalap, sütésre készen
|
 |
Készre sütve
|
Nagyon guszta sütemény, jó sok mákkal... éppen így szeretjük mi is. Ha ehhez hasonló szuper receptek vannak a könyvben, akkor remek választás volt. Gondolom már serényen lapozod, olvasgatod a recepteket, és biztosan többet is elkészítesz majd. Mi pedig izgatottan várjuk a finomságokat.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finom, omlós lett a tészta, a töltelék is nagyon jó lett. Igen, már sokat nézegettem a könyvet.
TörlésNagyon guszta és finom süteményt készítettél. Tetszik a recept , nagy választék vár kipróbálásra !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt! Biztos lesz még, amit szívesen kipróbálok majd a könyvből.
TörlésNa, így szeretem a mákos sütit, kevés tészta, sok mák !! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Mari, igen, pont jó volt a tészta és töltelék arány.
TörlésHű, de guszta ez a sütemény. Én is nagyon szeretem a régi szakácskönyveket és a múltidéző sütiket is. Tényleg jó választás lehet az ünnepekre a ǰó sok máktöltelékkel.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, lehet hogy már húsvétra lesz belőle repeta!
TörlésNagyon érdekes lehet ez a könyv. A süti pedig biztos nagyon finom. Áldott ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésKöszi szépen Ani, nekem is nagyon tetszik a könyv, és már az első süti sikert aratott. Nektek is áldott húsvétot kívánok!
TörlésHű, de gyönyörű azzal a vastag töltelékkel... imádom a mákot. <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, nagyon finom volt. Húsvétra jön a következő adag.... 😋
TörlésNagyon csalogató ez a porhanyós tészta, a máktöltelékkel tökéletes.
VálaszTörlés