2024. december 11., szerda

Betlehemes mézeskalács gyertyatartó - Olgis blogjátékára




Nagyszerű játékot indított Olgis, "Karácsonyi mézesek!" címmel. Díszített mézeskalács fotóval lehet jelentkezni, ami lehet egy mézes figura, vagy egy tárgy, ami mézeskalácsból készül.
 
Én ezzel a mézeskalács gyertyatartóval szeretnék jelentkezni a játékra, amit inkább dísznek szántam, de minden része ehető. A 17 cm átmérőjű kulacs két részből, elejéből és hátuljából áll, melyeket tojásfehérjés porcukorral ragasztottam össze. A sablont is én rajzoltam, a díszítése is saját ötletből született.

Közelebbről...


Hozzávalók, a tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg vaj, 2 db egész tojás, 5 evőkanál méz,
a díszítéshez: csillagánizs, mogyoró, napraforgómag, héjnélküli tökmag, szegfűszeg, bors, szezámmag, lenmag,
a lekenéshez és a cukormázhoz: 1 tojásfehérje és porcukor.

Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a vajat, az egész tojásokat és a mézet összegyúrtam. Egy fél napot pihenni hagytam, majd a tésztát kétfelé osztottam.
Mindkettőt kisodortam, ez jóval vastagabb lett, mint a mézeskalácsok általában. Egy lapos tepsi alját sütőpapírral borítottam be, erre tettem a két tésztalapot, az ezután következő munkafolyamatokat már itt végeztem, hogy a megformálás után már ne kelljen áttennem.
Az előzőleg megrajzolt sablont ráfektettem a tésztára, körbe vágtam, bekentem tojásfehérjével. A kulacs száját úgy alakítottam ki, hogy összehajtogatott alufóliát tettem alá, hogy a gyertyának majd legyen helye. Az a darab, ami a kulacs hátúja lett, ezzel kész is volt.
Az elején kivágtam a közepét, oda egy jóval vékonyabb tésztát sodortam, hogy legyen mélyedése. Ezt is lekentem tojásfehérjével, kidíszítettem körben fűszerekkel és a magvakkal, majd elkészítettem a Szentcsaládot. Kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
Sütés után a két lapot "összeragasztottam" a cukormázzal. A kulacsot körben az élénél szintén a cukormázzal díszítettem, és a figurákat is evvel "festettem" át.

És akkor jöjjenek a fázisképek:

Sütés előtt

Az eleje közelebből

Kisülve

Kezdődhet a "kifestése"



8 megjegyzés: