2023. szeptember 20., szerda

Tiszától a Balatonig - nyaralás a szeptemberi nyárban Szegeden és környékén, valamint a Balaton-felvidéken, 2023. szeptemeber 6-16.




10 szép napot töltöttünk a ragyogó napsütéses vénasszonyok nyarán hazánk két hangulatos régióján, mindenhol jól felszerelt apartmanokban, főleg hazai elemózsiákkal....

Először Mórahalmon és a hozzá közeli Szegeden voltunk 5 napig, amiből ajándékként kaptunk két nap szegedi szállást és egy felejthetetlen hőlégballonos sétarepülést - amit itt is köszönünk szépen -, aztán egy nap itthon, csak azért hogy újra becsomagoljunk, kimossam egy-két kedvenc ruhadarabunkat, aztán irány a Balaton-felvidék, szintén 5 napra.
Pihenni sajnos, vagy inkább szerencsére nem értünk rá 😀, mert olyan zsúfolt programot terveztünk be, naponta 2-3, sőt 4 helyszínnel, és az időjárás is engedte az egész napos talpon létet. Még aktív pihenésnek sem mondhatom, inkább aktív gyaloglás, túrázás, hegymászás a mindennapos kb. 30 fokban. ...

Egy kis statisztika: kb. 3300 fotó, 1100 km autóval, a gyalog utakat nem számoltuk pontosan össze, de 40-50 km biztos megvolt, többször napi 10-11 km, de a legkevesebb is megvolt 2-3 km.

Mórahalom egy kellemes kisváros, nagy idegenforgalommal, ami a Szent Erzsébet Gyógyfürdőnek köszönhető. Szép sétát tettünk a városban, egyik este finomat vacsoráztunk egy étteremben. Még a szállásunk elfoglalása előtt tettünk egy 10 km-es sétát a Nagyszéksós-tó körül, a Bivalyrezervátumban. Bivalyokat ugyan csak nagyon messziről láttunk, viszont rengeteg madarat igen. Utána az Ezer Év Parkja következett, ami korábban Mini Hungary Park néven volt ismert. Élvezetes volt a kis épületek - vagy nem is annyira kicsik - között sétálni.
A Szegedi Vadaspark is nagy élmény volt, 45 hektáron 1050 állat, 190 faj....
Izgalmas volt sétálni Mártélyban, pallókon a Holt-Tiszaág gyöngyszemében, utána az alföldi városok következtek, Hódmezővásárhely, Makó a híres hagymájával és a Hagymatikum Gyógyfürdővel. A következő nap séta Szeged belvárosában, a hangulatos parkokkal, szobrokkal, szökőkutakkal tűzdelt, gyönyörűen rendben tartott házak, paloták között. A délután fénypontja a hőlégballonos sétarepülés volt, amit kicsit izgatottan, de nagy örömmel vártunk. Felejthetetlen élmény volt a lemenő nap fényében 1000 m magasságban repülni!

A következő élmények már a Balaton-felvidékhez kapcsolódnak. Itt főleg várromok, tanúhegyek, bazaltoszlopok vártak. Túráinkat már útközben a bájos Csókakő várával kezdtünk, aztán a szintén középkori, látványos Csesznek váránál álltunk meg, romantikus romjait felkeresni régi álmom volt. Még útközben rövidebb séta erejéig körbesétáltuk a nagyvázsonyi Kinizsi várat is. Egyszer itt is jártunk már, most nem mentünk be. És még ezen a napon felkerestük a Hegyestűt is! A Balaton-felvidék egyik lenyűgöző tanúhegye, geológiai természeti csodája, a félbevágott vulkán, melyet szintén évek óta szerettük volna látni.
Másnap folytattuk ismerkedésünket a tanúhegyekkel. A Haláp-hegy nagy kráteréből gyönyörű kilátás nyílik körben a bazaltoszlopokra, és a felső szinten a lenyűgöző bazalttömbökből épített "magyar Stonehenge"! Utána felkerestük Szigliget hatalmas várát. Egy bazaltkúpon áll, a "magyar tenger" partján, vigyázóan fenn a magasban. Az égbetörő vár lépcsőinek sora mintha sosem akart volna elfogyni.
És még ezután a Szentbékkállai Kőtengerben is "úsztunk" egyet 😊. Másnap Gyulakeszi Csobánc vára sem adta könnyen magát, a közepesen nehéz túra nem volt könnyű, de átlagos erőnléttel megtehető. A kilátás pedig csodás! A táj tele szőlőültetvényekkel, ahol már megkezdődtek a szüretek. Lesz idén is finom badacsonyi 😋, vagyis itt finom gyulakeszi bor. Vettünk is, a Horváth pincészetben, díjnyertes olaszrizlinget.
Utána Salföld felé vettük az irányt. Sétáltunk a faluban, ami olyan, mint egy élő skanzen, a gyönyörű fehér falú házaival, aztán fürdőző bivalyokat néztünk a majorságban, utána felmásztunk a Csönge-hegyi kilátóba, a végén pedig a Salföld közelében, az erdőben álló pálos kolostor romjai között pihentünk meg egy kicsit.
Utolsó nap, hazafelé pedig megnéztük a Zirci apátságot és a hozzá tartozó arborétumot, végül Öskü szimbólumát, a XI. századi kerektemplomot.

Sok minden kimaradt - de hát nem lehet mindent egyszerre -, így legalább lesz indok egyszer újra visszatérni... például Mórahalmon a Szent Erzsébet Gyógyfürdő, Szegeden is biztos nem láttunk mindent, és ott az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, ami a szállásunk szomszédságában volt. Mindkettőben megmártózhattunk volna.
Aztán ott van a vadregényes Bakony, de lehet hogy az nekünk már túl nagy falat, Úrkút, a Sümegi vár és Tapolca a csónakázással (ez utóbbi kettőnél jártunk már, de réges-rég), de most kimaradtak a Gulácsi bazaltorgonák is, állítólag nehéz feljutni, és ott vannak a Szent György-hegyi híres bazaltorgonák, ahova nagyon szerettünk volna feljutni, de nem sikerült, mert olyan nehéz volt a terep, hogy vissza kellett fordulnunk. Ezt nagyon sajnáltuk!

Szóval sok mindent meg lehet nézni, csak kell hozzá több idő, jó erőnlét, hosszabb szállás, és nem utolsó sorban pénz, pénz és pénz... 😁

De így is minden tökéletes volt....

Kicsit hosszúra sikeredett a beszámolóm, de a 10 nap helyszíneit, programjait 25 csoportra osztottam, és mindegyikből szerettem volna párat bemutatni. A legszebbekből is nagyon sok kimaradt, mert nehéz párat kiragadni a rengeteg képből, és hogy az még hűen tükrözze is a látványosságokat....

Amint időm engedi elkezdem a képeink részletes feltöltését a tájegységek szerinti saját blogjukra. Szegedieket a Közép- és Kelet-Magyarország blogomra, a balatoniakat a Dunántúl blogomra, ez utóbbi új, augusztus közepén indítottam el.
Ha többet szeretnétek látni, van időtök és persze ha érdekel, akkor gyertek, és látogassatok e fenti blogjaimra, ott figyelemmel kísérhetitek az újabb képsorozatokat.

A felvételek 2023. szeptember 6-16. között készültek.



Nyaralás Mórahalmon és Szegeden, szeptember 6-10.

Mórahalom - a Nagyszéksós-tó és a Bivalyrezervátum

Feri mögött hattyúk

Mögöttem is rengeteg madár

A tavat először körbesétáltuk, ami több mint 9 km volt

A szikes jellegű terület sok fészkelő és vonuló madárnak ad otthont


Mórahalom - az Ezer Év Parkja

A szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területen a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú makettek formájában.
A képen a nagyvázsonyi Kinizsi vár

Az Országház - mint az eredeti

A Budai vár az Országházzal

A simontornyai vár

Vajdahunyad vára


Mórahalom - a szállásunk és séta a városban

Szállásunk a kényelmes, barátságos, jól felszerelt Borostyán Apartmanházban

A gyógyfürdő egyik bejárata

A belváros, háttérben a városháza

Bőségtál a Platán Panzió és 4-es Vendéglőben


Kiskundorozsma - a híres Dorozsmai szélmalom

A malmot belülről is megtekintettük, és végigjártuk mind a négy szintjét


A Szegedi Vadaspark - Magyarország legnagyobb területű állatkertje

Púpútevék

Mögöttem egy bájos kis tó volt, tavirózsákkal és békákkal

Pihenő fehér oroszlánok

Egy cuki szurikáta - az őrszem

Szomjas az elefánt is ebben a nagy melegben

Kecskék Ferivel

Ennek az aranyos majomnak igen csak sokféle gyümölcs jutott

Orrszarvúak.... és még nagyon-nagyon sokféle állat, amiket láttunk


Szeged-Tápé

A Tisza és a Maros összefolyása...

....gazdag vízi élettel


Mártély - a vadregényes Holt-Tiszaág

A Holt-Tiszaág

A Mártélyi tanösvény 2,6 km hosszú, 6 állomással

Legérdekesebb volt a pallósoron végigmenni....

...mely kanyarogva mélyen bevezet a nádasba

Székelykapu és mögötte Árpád emlékmű a falu történetével


Hódmezővásárhely

A város központja...

....a Városházával

A Szőnyi Benjámin református általános iskola


Makó - a hagyma hazája

A látványos Hagymatikum Gyógyfürdő...



A Hősi emlékmű


Szeged - a "hírős város"

Kényelmes, hangulatos, jól felszerelt szállásunk a Belvárosi Anna-kúti Apartmanban

A Gróf palota, szemben a mi szállásunkkal

Háttérben a református templom, szintén a körúton, közel az apartmanunkhoz

A Víztorony

Mögöttem a Városháza

A Reök palota

Feri Rákóczi Ferenc szobra előtt 😊

A Dóm kívülről...

...és a gyönyörű belseje

Híd a Tiszán, Újszegedre



Szatymaz - hőlégballonozás 1000 m magasan

A Szegedi repülőnapok, Szegeden a repülőtéren - innen vittek minket Szatymazra...

....ahonnan felszálltunk a hőlégballonnal - a készületek

Már a kosárban vagyunk....


Már fent vagyunk

Lenyűgöző utazás és nagy élmény volt számunkra, lenézni 1000 méter magasságból!

A landolás után mászunk ki a kosárból

Földre szállás után visszatértünk a repülőtérre, ahol "lovaggá ütöttek" minket, hajunkra egy kis szénát szórtak, és a rituálé egy kis haj égetéssel is járt, mint a szegedi boszorkányokat 😁.
És a végén pezsgővel is megkínáltak minket. Nagyon jó móka volt....



 
Nyaralás a Balaton-felvidéken, szeptember 12-16.

Csókakő vára - a Vértes hegységben

Szépen felújított középkori várrom


A vár a Vértes hegység szélén, a 479 m magas Csóka-hegy oldalán egy sziklaplatón épült



Csesznek vára - a Bakony hegységben

A vár 330 m magasan áll

A tatárjárás után épült, 1263 körül


Mi ketten


A Nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége a XV. században épült...





Hegyestű - a lenyűgöző félbevágott vulkán

Zánkától nem messze magasodik ez a lenyűgöző természeti csoda, melynek túloldalát
kettévágta a hajdani kőbánya

A bazaltoszlopok közelről

A tűzhányó 8 millió évvel ezelőtt keletkezett egy hatalmas
lávakitörés eredményeképpen



Balatonrendes - a kis balatoni falu, ahol a szállásunk volt

Szállásunk a Beni nyaraló - mi az emeleten laktunk, nagy terasszal, ahol vacsorázni szoktunk

Kővágóőrs-Pálköve strandja. Kővágóőrs és Balatonrendes szinte egybe van nőve egymással, de ez utóbbinak nincs saját strandja. A mi szállásunktól kb. 1 km-es sétával lehet ideérni. Egyik délelőtt, mikor kicsit felhős volt, akkor jöttünk megnézni a Balatont.

Mi kimondottan csak túrázni jöttünk ide, s Balatonrendes földrajzilag nagyon jó helyen fekszik a mi kiránduló célpontjainkhoz. De ha már itt van a Balaton, egyszer eljöttünk megnézni,
és kezet mosni benne 😀.

Vicces, ezt nem lehetett kihagyni 😃


Zalahaláp - a csodás tanúhegy, tetején a "magyar Stonehenge"

Nevével ellentétben nem a Zalában van Haláp, hanem itt a Balaton-felvidéken.
Ez is csodás tanúhegy, ahol egykor bányászat folyt.

A bazaltoszlopok közelről


A felső szint, ahol a hatalmas bazaltoszlopokból különböző alakzatú műalkotásokat állítottak össze ügyes, és gondolom erős emberek. Ez a "magyar Stonehenge".


Szigliget festői vára, a Balaton őre

A vár 230 m magasan a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján áll

A várban folyamatosan lépcsősorokon lehet egy-egy szinttel feljebb jutni

Korabeli konyha - ez nem Katalin konyhája 😊

A kilátás is csodás...


Ez már a legfelső szint, végre nincs több lépcső 😂


A Szentbékkállai gigantikus Kőtenger

A Káli-medence egyik látványos természeti nevezetessége, a Szentbékkálla
község melletti Kőtenger. A hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben
fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse.
Élmény a látványos sziklaalakzatok közti séta, fel is lehet mászni az
impozáns homokkő formációkra.
Feri most éppen próbálja megtartani az egyik nagy kőlapot 😀.

Én pedig megcsókolom a kőbékát, hátha királyfi lesz belőle 😀, de nem lett....

Feri egy szörny szájában, csak nehogy bekapja....

...itt pedig próbálja meghúzkodni az oroszlán bajszát 😊


Révfülöp

Egyik délután sétáltunk át a szomszéd településre, Révfülöpre, megnézni az ottani Balaton-partot is




Gyulakeszi - Csobánc vára

A várhoz felvezető út mentén szőlőültetvények sorával találkozhatunk. Az egyik pincészetben mi is kóstoltunk és vettünk is finom, díjnyertes olaszrizling bort.

Gyönyörű a kilátás a 376 m magasan elterülő Csobánc várához felvezető útról.
A távolban, középen a Szent György-hegy magasodik.

Már fent az impozáns romoknál...




Salföld, az élő skanzen

A Salföldi Majorságban két szamár 😂....

...és a bivalyok, a legérdekesebb látnivalók

A házak gyönyörűen karbantartottak, felújítottak, mintha egy falumúzeumban sétáltunk volna...


Kilátás a Csönge-hegyi kilátóból


A salföldi Pálos kolostorrom

A kőkúti pálos kolostor egy középkori pálos kolostor romja, a mai Salföld falu határában,
az Ábrahám-hegyen



A Zirci Ciszterci Apátság és az arborétuma

A zirci ciszterci apátság a ciszterci rend magyarországi központja Zircen

A templom aranyozott belseje. Csak üvegen keresztül lehetett megnézni,
vagy vezetéssel, ami külön fizetős.....

Az arborétum bájos tava előtt állok....

Feri pedig az arborétum legidősebb fája előtt áll.
A kocsányos tölgy 350-400 éves, magassága 25 m,
mellmagassági kerülete pedig 4,26 m,
a fa melletti tábla szerint.

Az apátság épületei oldalnézetből


Öskü - a középkori rotunda

Nyaralásunk utolsó megállóhelye....
A kerektemplom a Veszprém vármegyei Öskü értékes középkori műemléke. A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek templom (rotunda), amelynek eredetéről régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecset volt talán, vagy esetleg vártorony maradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak.



20 megjegyzés:

  1. Őszinte legyek, vagy kedves ? Nagyon irigyellek benneteket, hogy van/volt erőtök, lehetőségetek ekkora, ilyen programot végigcsinálni. Fizikailag, anyagilag, mindenhogyan. De írhatom azt is: csodás utazásotok volt, gyönyörű helyeken jártatok és köszönöm a sok, szép, jól sikerült fényképen bemutatott szépséget. Konklúzió: addig menj, amíg lehet...mert ha már nem lehet, akkor csak a képek nézegetése marad. Igaz, az is több a semminél....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Mari, tényleg fárasztó, de nagyon szép út volt. Ami az árakat illeti....borzasztó. Ha sokáig kutat az ember, azért találni megfizethető, de jó, megfelelő szállást, és a kaján is lehet spórolni, mert a Balaton környékén horibilis összegeket kérnek. Étteremben, bevallom csak egyszer voltunk Mórahalmon, a nagy melegben az ebédjeink is kimaradtak, egy kis rágcsálni való elég volt. De soha nem éheztünk, és egyszerűbben is lehet jókat enni.
      Viszont a benzinen nem lehet takarékoskodni, és a belépőket is meg kell fizetni, ha be akarunk menni valahova. És azok nagyon drágák voltak...
      És abban is igazad van, hogy addig kel menni valahova, amíg lehet, mert nem tudjuk, hogy az meddig lesz...

      Törlés
  2. Bőséges élményben volt részetek csodás helyeken voltatok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, volt bőven hova menni, mit megnézni. Szerencsére végig jó idő volt, így majdnem mindenhova eljutottunk, ahova szerettünk volna.

      Törlés
  3. Élményekben gazdag "nyaralásotok" volt, sok szép helyen jártatok, egy élmény még a képeket is végig nézni. Jó pihenést kívánok, mert ezeket a hosszú túrákat bizony ki kell pihenni. Várom a blogos bejegyzéseidet, a csodás fotóidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva, kell is a pihenés! Minden nap fáradtan értük vissza az apartmanba, de reggel mindig újult, friss erővel indultunk neki a minket váró következő élményeknek.
      Amint tudok, kezdek a Kelet-Magyarországra feltölteni részletesen a Szegeden és környékén készült képeinkből, aztán sorban jön majd a többi...
      Örülök, hogy tetszett az összefoglalóm! 😊

      Törlés
  4. Csodálatos utatok volt. Sok helyen jártatok.Gondolom jól elfáradtatok, De megérte, merte mert csodálatos utazásban részesültetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Lívia, valóban csodálatos utazás volt, ami a hőlégballonos repülés koronázott meg 😊.

      Törlés
  5. Újra és újra - nagy élvezettel csodálva a képeket, jutott eszembe, hogyan, ki, tervezi meg ezeket az utakat ? Csak úgy leültük és elkezdetek gondolkodni, hogy hová is menjünk ? Mert a "kirándulás-tervezés" nem kis munka, ezt én még ifjabb éveimből, amikor csoportokat vittem, tudom....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Balaton-felvidék nekem jutott eszembe, hogy itt is nagyon sok szép látnivaló van, és erre nem nagyon jártunk még. A szegedi adott volt, mert kaptuk ajándékba a szállást és a ballon repülést, aután megtóldottuk két nappal, a hozzá közeli Mórahalommal.
      A napi programok megtetvezése nagy "munka", ahogy írod. Jóval az utazás előtt kezdjük el, leülünk közössen ketten a számítógép elé, és olvassuk, kutakodunk, nézzük a képeket, a látnivalókat, a távolságokak, a túrák nehézségét...mindent kijegyzetelünk, felírunk, papírra is, gps-be is, csak így lehet, ahogy Te is tudod....

      Törlés
    2. Csodás helyeken jártatok megint. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezeket a gyönyörű képeket. A mórahalmi kis Magyarorszàgról nem is tudtam. Szarvason láttunk hasonlót. Ani

      Törlés
    3. Köszönjük Ani, nagyon szép utunk volt, mindkét országrészben. A szarvasi Mini Magyarországot Apukám élőben is látta, mi még nem jártunk ott, sajnos. Az is nagyon szép.
      Itt Mórahalmon az összes épület méretaránya 1:25, hogy máshol mennyi, azt nem tudom.

      Törlés
  6. Itthon is nagyon sok szép hely van, amit érdemes felkeresni. Én sajnos nem vagyok túrázós, már az egészségem miatt sem tudok hosszabb utakra elmenni, de nekem mindig egy élmény, ha itt a blogon keresztül megnézem a kirándulásaitokat. Olyan szép és a lényeget megragadó fotókat készítesz, hogy az embernek szinte eláll a szava. Lesz mire emlékezni és nézegetni a fényképeket, ha már nem lesz lehetőség az utazásra. Az élmény örökké megmarad Nektek. Várom a további fotók feltöltését, azokat is meg szoktam nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Nea a kedves soraidat! Mi szerencsére még bírjuk a túrázásokat, és mindketten szeretjük is. Ezek a mostani úti célok szinte mind ismeretlenek voltak még számunkra. S ahogy írod, hazánkban is van sok szép látnivaló, csak meg kell találni, és az élmények örökre megmaradnak.
      Már elkezdtem a részletes feltöltéseket a Kelet-Magyarország blogomra:
      https://karpatutak.blogspot.com/2023/09/nyaralas-szeptemberi-nyarban-szegeden.html

      Törlés
  7. Nagyon szép helyeken jártatok. Én ezek közül csak Csókakőn voltam. Csodás fotók, klassz lehetett a ballonozás. Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, mi pedig csak Nagyvázsonyban jártunk korábban. A ballonozás pedig csúcs volt 😊.

      Törlés
  8. Csodás helyeken jártatok,biztosan nagy élmény volt.
    Sok puszi:Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Ági, mindkét út nagy élmény volt, végig nagyon jól éreztük magunkat!

      Törlés
  9. Elértem ide is! :-) Megérte, nagyon jók a fotók! Tartalmas 10 nap volt, sokmindent láttatok. Szeged is ismerős volt, meg a Balatonfelvidék várai is, kedvencem Szigliget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, nagyon jó volt az egész út, a végére kicsit fárasztó, de minden perce élmény volt 😊.

      Törlés