2023. február 20., hétfő

Lompos töki









Az Ízőrzők Nádas epizódjában sütöttek ilyen vicces elnevezésű pompost. A műsorban elmondták, hogy hogy alakult ki ez a mókás név. Valaki nem emlékezett pontosan a töki pompos névre, és ezt kreálta belőle 😁.

Pompost többször sütöttem már -  amit akár magyar pizzának is nevezhetnénk -  a blogomon is van fent belőle. Szeretjük, amibe én mindig főtt krumplit is szoktam tenni a tésztájába. Ez kicsit más, gondoltam kipróbálom, de csak negyed adagot készítettem, apróbb változásokkal. 
De ez is elég sok lett, mert szépen megkelt a tészta. Nagyon finom lett, amit vacsorára ettük, de még másnap reggelire is maradt belőle. Így kétszer érezhettük finom ízét!
 
Nézzétek meg az eredeti receptet is, aztán ha valamelyik megtetszett, próbáljátok ki, érdemes! Jó alternatíva, ha változatosabb vacsorára vágyunk.

Hozzávalók nálam, a tésztájához: 23 dkg liszt, 0,5 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 1 evőkanál olaj, langyos víz, szükség szerint.
tetejére a ragu: füstölt szalonna, császár szalonna, füstölt kolbász (nem mértem ezeket, ahogy az alábbi képen látszanak, vagy ízlés szerint), 1 nagy vöröshagyma, 2 dl tejföl, bors, 1-1 csapott kiskanál szárított majoránna és bazsalikom (amikor van friss, biztos jobb) és friss snidling.

Először a langyos tejbe belekevertem a kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam hogy keljen. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, a megkelt élesztőt, az olajat, majd apránként hozzáadagoltam langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Bedagasztottam, majd letakarva hagytam kelni.
Közben a hagymát, a szalonnákat és a kolbászt összedaraboltam. Először a füstölt szalonnát kezdtem kiolvasztani, lett sok zsírja, ebbe tettem a többi szalonnát, hagymát és kolbászt. Rövid ideig pirítottam még, majd fűszereztem a borssal, majoránnával és a bazsalikommal.
A megkelt tésztát kerek, kissé kiolajozott kerámiaformába öntöttem, és csak kézzel széthúzkodtam benne. Kicsit hagytam pihenni, majd előmelegített sütőben 4-5 perc alatt elősütöttem.
Az elősütött tésztára ráhalmoztam a szalonnás-kolbászos ragut, elsimítottam rajta a kissé sózott tejfölt, megszórtam vágott snidlinggel, és készre sütöttem.

Csak egy megjegyzés: A snidling nagyon jól fagyasztható. Én ősszel, amikor még szép volt a snidling - mert amúgy szabadban telel a tő -, összedaraboltam belőle és kis műanyag dobozban mélyhűtőbe tettem. Így bármikor, bármennyi kivehető belőle, a kis szeletkék nem fagynak össze, és az állaga ugyanolyan marad, mint friss korában. 


A pompos feltéte ezekből a finomságokból lesz

A megkelt tészta

Már az elősütött tészta...

....rajta a ragu

Végül meglocsolva a tejföllel, és megszórva snidlinggel, és irány vissza a sütőbe



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Jó nagyokat nyelek, mert a képeket végignézve meg is éheztem.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, most már én is kezdek éhes lenni 😋.

    VálaszTörlés
  3. Azt hittem, elírtad. Látom, hogy nem . Nagyon guszta lett. Még régebben én is készítettem. Talán megint hozzáfogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nem, nem írás 😆, mindenesetre jópofa elnevezés. És finom is, szívből ajánlom!

      Törlés
  4. Ez a vicces elnevezésű pompos nagyon guszta lett. Én nem ismertem ezeket a pomposokat, demajd kipróbálom egyszer, mert nagyon érdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki egyszer, ha még nem ettetek ilyet. Pompos néven az én blogomon is megtalálható régebbi sütés. De az interneten is rengeteg pompos és kenyérlángos recept van fent.

      Törlés
    2. Nagyon mókás elnevezése van, de bárhogy hívják is biztos, hogy nagyon finom volt. Én is a napokban gondoltam készíteni, de végül pizza lett belőle.

      Törlés
    3. Köszönöm Nea, a pompos és a pizza is egyformán finomak, nekünk mindkettő kedvencünk 😀.

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki ez a vicces nevű étek! Mi is szeretjük a pompost, bár ritkán kerül rá sor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, mi is szeretjük a pompost, de pizza valahogy mégis sűrűbben készül. Jó sütést neked is, ha egyszer újra elkészíted!

      Törlés