2022. október 28., péntek

Gombás-baconos tagliatelle - magyarosan szuper széles metélt





Ezt a flancos olasz nevet adtam ennek a finom tésztás ételnek, mert állítólag olasz eredetű ez a tésztafajta, és náluk ez a neve. De nevezhetnénk szépen magyarosan szuper széles metéltnek is. 😀

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, pici víz ha szükséges,  
a raguhoz: 25 dkg gomba, 1 hagyma, 1,5 dl főzőtejszín, só, bors, szárított-morzsolt kakukkfű és zsálya, kevés olívaolaj, 
a tetejére: 12 dkg kockázott bacon szalonna, reszelt sajt, friss kakukkfű.

Elkészítése:
A tészta összegyúrásával kezdtem. A lisztben elkevertem a sót, hozzáadtam a kissé elkevert tojásokat, és összegyúrtam. Ha szükséges kevés vizet adhatunk hozzá. A tésztát a gyúródeszkán hagytam piheni, tállal letakarva.
Közben elkészítettem a ragut. A hagymát és a gombát megtisztítottam. A hagymát apróra, a gombát nagyobb szeletekre vágtam, sóztam és fűszereztem, majd kevés olajon megdinszteltem. Ekkor hozzáöntöttem a tejszínt, egyet hagytam forrni, és félretettem.
Ekkor a tésztát kisodortam, szélesebb darabokra vágtam, amiket négyrét hajtogattam, és kb. 1 cm széles csíkokra felszeleteltem. Így hosszú, széles metéltet kaptam belőle.
Forrásban lévő, kevés olajjal elkevert sós vízben kifőztem, ezután a kifőzővízből szűrőlapáttal kivett tésztát azonnal a gombás raguhoz mertem.
Elkevertem, pár percet még együtt sütögettem. Ez idő alatt kisütöttem a kockázott bacon szalonnát.

Tálaláskor a tányérokra szedett tésztára kanalaztam a kisült szalonnából, és reszelt sajttal, valamint friss kakukkfűvel szórtam meg.

Készül a ragu

A tészta metélése

Az összes tészta feldarabolva

A tészta kifőzése



12 megjegyzés:

  1. A házi tésztának nincs is párja, látom Katikám te is magad gyúrod. Nagyon szeretem én is az ilyen egyszerű tésztás ételeket. Nagyon guszta, váljék egészségetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szeretek tésztát gyúrni, olcsóbb is, finomabb is 😊.

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy, hogy tésztát is gyúrsz. Én venni szoktam, de azt hiszem, át kell állnom. Nagyszerű ez a recept. Tényleg szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nekem is van mindig otthon bolti tészta is, ha kevés az időm akkor jó szolgálatot tesz, vagy ha olyan fajta kell, amit házilag nem lehet elkészíteni. De ízre jobban szeretem a sajátomat 😊.

      Törlés
  3. Nem tudom, én miért idegenkedem ettől a fajta tésztától.... Maga a recept, a bele- és rávalók nagyon finomak, de szerintem "normális" metélttel is finom ez !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, finom volt, ízre olyan volt mint a normál széles metélt, de most szeretem volna kipróbálni ezt is 😊.

      Törlés
  4. Hogy te milyen ügyes vagy Kati! Én még sosem készítem házi tesztát!Nagyon fomat főztél!🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Verus, próbálkozzál meg egyszer vele, nem nagy ördöngösség, csak több idő kell hozzá 😊.

      Törlés
  5. Nagyon finomak lettek az összetevők. Mi is szeretjük a gombás ételeket. Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia, finom volt. A friss kakukkfű is nagyon jó volt hozzá 😊.

      Törlés
  6. Sajnos én örökké időhiányban szenvedek, így még sosem gyúrtam magam a tésztát, de az biztos, hogy sokkal finomabb, hátha még olyan szuper belevalók vannak hozzá, mint nálad. Teljesen az én ízlésem és nagyon gusztán tálaltad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, próbáld egyszer ki - ha lesz időd - a házi tésztát, én nagyon szeretem csinálni, persze csak ha van kellő időm hozzá 😊.

      Törlés