A diós kiflik egy része, amit kirándulásra vittünk.... |
Egy finom diós kifli, amit ismét az Ízőrzők műsorában láttam, a Baranya megyei Feked községben sütötték.
Mindent ugyanúgy csináltam, mint ahogy a műsorban, annyi különbséggel, hogy én csak fél adagot sütöttem meg. Nekem 20 kiflim lett, de ha kicsit vékonyabbra sodortam volna a tésztát, akkor 25 db is lehetett volna belőle, és akkor a tésztája is vékonyabb lett volna. De így is nagyon finom lett, hamar elfogyott.
Mindent ugyanúgy csináltam, mint ahogy a műsorban, annyi különbséggel, hogy én csak fél adagot sütöttem meg. Nekem 20 kiflim lett, de ha kicsit vékonyabbra sodortam volna a tésztát, akkor 25 db is lehetett volna belőle, és akkor a tésztája is vékonyabb lett volna. De így is nagyon finom lett, hamar elfogyott.
Kirándulásra is vittünk belőle pár darabot - még október elején -, ami nagyon jól esett a sok gyaloglás közepette. Most is a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontját választottuk, mint már sokszor, a 756 m magas Pilis-tetőt, tetején a Boldog Özséb kilátóval.
Ide most az eredeti fekedi hozzávalókat és a kiflik elkészítési módját másoltam be:
Hozzávalók, a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 8 evőkanál tej, 20 dkg margarin, 1 tojás, késhegynyi só,
a töltelékhez: 25 dkg
darált dió, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, fél dl forró tej.
a forgatáshoz: vaníliás porcukor.
Elkészítése:
A lisztbe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük langyos tejjel és megvárjuk, míg az élesztő megkel. Ekkor belerakjuk a tojást és a margarint. Kézzel összemorzsoljuk, majd meggyúrjuk a tésztát.
Amikor összeállt, gyúródeszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, és derelyevágóval négy-ötcentis kockákra szeljük.
A darált dióba beleborítjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként elkeverjük benne a forró tejet. Vigyázzunk,
hogy a töltelékünk jó sűrű maradjon, ne folyjon ki a süteményből. A kiflik közepébe egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben tíz perc alatt világosra sütjük, és még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Előmelegített sütőben tíz perc alatt világosra sütjük, és még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
És még otthon, miután kisültek a kiflik.... |
Kedvcsinálónak néhány kép a kirándulásunkból. Aki a környéken lakik, és még nem járt itt, annak szívből ajánlom ezt a szép félnapos kirándulást....
A többi képet ITT tekinthetitek meg - a Pilisjárók blogomon - ha érdekelnek a hegyek....
Útközben a Pilis-tetőre... |
Pihenünk |
A kilátó..... |
A kilátó tetejéről360 fokos körpanorámában gyönyörködhettünk |
Már visszafelé, Pilisszentkeresztre, ahonnan indultunk |
Nagyon guszta kiflit sütöttél, és amilyen egyszerű olyan finom. Én a múlt héten sütöttem a férjemnek egy adagot..... nálunk csodakifli a neve és a receptet a Nagymamától örököltem meg. Gyönyörű helyen kirándultatok megint, el is hiszem hogy jólesett pihenés közben elfogyasztani ezeket a finom kifliket.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, csak ezt a hat darabot vittük, amit pillanatok alatt el is pusztítottunk 😊😊.
TörlésNagyon finom diós kifliket készítettél, és ahogy írod vittetek belőle a kirándulásotokhoz is. Csodálatos volt a kirándulásotok is. Szép tájakat jártatok be. hegyre föl, hegyről le. Én azt is csodálom, hogy mennyire ismered az erdők-mezők virágainak a nevét. Azt is csodálom, hogy mennyire kitartóak vagytok, amikor eldöntitek, hogy kirándultok.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia, finom volt a kifli a kiránduláson, és persze itthon is 😊. A virágok nevét sajnos nem ismerjük annyira, mint szeretnénk, sok a hasonló köztük. A kirándulásainkat mindig előtte otthon megtervezzük, információkat gyűjtünk róla, aztán eszerint mérjük fel, hogy mit tudunk bevállalni, és a GPS segítségével általában mindig oda is találunk, persze ha csak nem vezet el "tévutakra", mert olyan is előfordul 😊.
TörlésEzeket a csodás kifliket öröm lehetett elfogyasztani a kiránduláson! 😊 Amiben dió van, csakis finom lehet.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, finomak voltak. Ha ti is felmentek a kilátóhoz, jó utat hozzá! 😊
TörlésKiflik nagyon szépek és finomak lehettek!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, nagyon finomak voltak!
TörlésNagyon jól néznek ki a tálban!
VálaszTörlésKöszi szépen!
TörlésNagyon szép helyen túráztatok ismét, bizony ide kell is egy kis energiapótlás. Csodás darabok lettek a kiflik, elhiszem, hogy rögtön el is fogyott.
TörlésKöszönöm szépen Nea, bizony kellett az energia, de amilyen magas a hegy, annyira nem nehéz feljutni rá 😊. Már sokszor voltunk itt, csak most nagyon párás volt a levegő, így a kilátás nem volt a legszuperebb, de legalább jót túráztunk.
Törlés