2022. október 14., péntek

Tonhalas pizza és társai


A pizzákat most rendhagyó módon hosszúkás alakúra sodortam,
mert így fértek el a tepsiben 😀.
Felül a kolbászos, középen a tonhalas, alul a sonkás.

A három pizza tálalva. Ránézésre hasonlóak, de ízre különbözőek....

....és amiben még hasonlóak, hogy mindhárom nagyon finom.... 😋



Még nem sütöttem halas pizzát, és nem is ettünk még, gondoltam most kipróbálom. Finom lett a sok olívabogyóval, csak így elsőre kicsit szokatlan volt, de hamar elfogyott. Mellette persze készültek a hagyományos ízek is, sonkás és kolbászos-magyaros, gombával, hagymával, kukoricával. 
A kisült pizzákhoz bazsalikom leveleket és erős paprikát is kínáltam.

Hozzávalók 3 db kisebb pizza tésztájához: 18 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 dkg élesztő, kiskanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, só, kb. 1,75 dl langyos víz, 1-2 ágacska friss rozmaring és egy-két levél friss zsálya (vagy szárított), 
feltét mindháromhoz: házi pizzaszósz, reszelt sajt, szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom, 
tonhalashoz még: 1 db 80 grammos tonhalkonzerv, pár szem olívabogyó, 
a sonkáshoz még: 1-2 szelet főtt-füstölt tarja, 10 dkg megpárolt gomba fele, egy-két szem olívabogyó, szeletelt hagyma (lehet fehérhagyma, gyöngyhagyma, sonkahagyma), 
a kolbászoshoz még: 12 karika lángolt kolbász, a párolt gomba másik fele, egy-két szem olívabogyó, és szeletelt hagyma, mint a sonkáshoz, valamint pár szem fagyasztott csemegekukorica, borsó és sárgarépakocka.

Elkészítése:
A tészta bedagasztásával kezdtem. A kétféle lisztet elkevertem, sóztam. Közepén kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, rászórtam egy kiskanál cukrot, ráöntöttem a kimért langyos vízből, és vártam míg feljön az élesztő.  Ekkor hozzácsurgattam az olajat, és a többi vizet, beleszórtam a szárított-morzsolt zsályát és a feldarabolt friss rozmaringot. Bedagasztottam közepesen lágyra. Hagytam a tésztát duplájára kelni.
Közben előkészítettem a feltétnek valókat. A gombát meghámoztam, felszeleteltem, kevés olajon pár perc alatt megpároltam. Sóztam, megszórtam egy-két csipet kakukkfűvel.
A sonkát, a kolbászt és a hagymákat is feldaraboltam, illetve felszeleteltem.
Mikor megkelt a tészta három felé osztottam. Kicsit kisodortam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, amit kicsit beolajoztam. Újabb 10 percig vártam, majd begyújtottam a sütőt. Míg melegedett, még tovább tudott kelni a tészta. Ekkor villával megszurkodtam, olajjal lekentem.
Az előmelegített sütőben kb. 6-7 percig elősütöttem, ekkorra szépen megdagadtak már. 
Kivettem a sütőből, megkentem mindegyiket a pizzaszósszal, és elosztottam rajtuk a feltétet. Tetejüket megszórtam a sajttal és fűszerekkel (szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom). Visszatettem a sütőbe és készre sütöttem. 

Frissen, melegen egy pohárka jéghideg sörrel jól csúszott ezen a meleg nyári napon, mert ezeket a pizzákat még augusztusban sütöttem...🍺
 
A feltét hozzávalói: gomba, kukorica, borsó, olívabogyó, olajos tonhal, sajt....

...hagyma, sonka, kolbász, és a megkelt tészta

A tészták a tepsiben

Rajtuk már a sok finomság. Felül a kolbászos,
középen a tonhalas, és alul a sonkás

Közelebbről a sonkás....

....a tonhalas....

...és a kolbászos

Tetejükön már a sajt, sütésre készen





12 megjegyzés:

  1. A tonhalast meghagyom nektek, a másik kettőt küldheted :-) Nagyon gusztusosak !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is a másik kettő ízlett jobban 😀, de a tonhalas is jó volt, csak kicsit szokatlan.

      Törlés
  2. Jajj, de kis guszta pizzákat sütöttél! Elindult a Pavlov reflex...nemrég értem haza, éhes vagyok, most mind be tudnám falni! :)) Én gyakran sütök tonhalas pizzát, nagyon szeretjük, készítettem tonhalas zöldbabos változatot is. Elsőre furán hangzott, de nagyon finom párosítás. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, nálunk is gyakran készül pizza, általában olyan feltéttel, ami épp otthon van 😀.

      Törlés
  3. Mind a három változat finom lehetett és nagyon guszták lettek, de én is az utóbbi kettőt jobban szeretném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, akkor neked is hasonló az ízlésed 😀.

      Törlés
  4. Nagyon guszta mindhárom pizza. Halasat még én sem sütötte, de biztosan nagyon finom..... szeretem a tonhalkonzervet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mindhárom finom volt. Mostanában mindig belecsempészek a tésztájába egy kis teljeskiőrlésű lisztet is. 😊

      Törlés
  5. Nekem a pizza mindig nyerő, főleg ha kevéske maradékot kell eltüntetni a hűtőből. Én szívesen megkóstolnám a tonhalas változatot, annak ellenére, hogy nem vagyok hal rajongó.

    VálaszTörlés
  6. Csodállak, hogy mindig részletes fázisfotókat is megadsz, amik szintén nagyon szépek. Köszönjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Ha nem sietek nagyon a főzéssel-sütéssel, akkor fényképezem a fázisképeket is, ellenkező esetben csak a végeredményt 😊.

      Törlés