|
A pizzákat most rendhagyó módon hosszúkás alakúra sodortam, mert így fértek el a tepsiben 😀. Felül a kolbászos, középen a tonhalas, alul a sonkás.
|
|
A három pizza tálalva. Ránézésre hasonlóak, de ízre különbözőek....
|
|
....és amiben még hasonlóak, hogy mindhárom nagyon finom.... 😋
|
Még nem sütöttem halas pizzát, és nem is ettünk még, gondoltam most kipróbálom. Finom lett a sok olívabogyóval, csak így elsőre kicsit szokatlan volt, de hamar elfogyott. Mellette persze készültek a hagyományos ízek is, sonkás és kolbászos-magyaros, gombával, hagymával, kukoricával.
A kisült pizzákhoz bazsalikom leveleket és erős paprikát is kínáltam.
Hozzávalók 3 db kisebb pizza tésztájához: 18 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 dkg élesztő, kiskanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, só, kb. 1,75 dl langyos víz, 1-2 ágacska friss rozmaring és egy-két levél friss zsálya (vagy szárított),
feltét mindháromhoz: házi pizzaszósz, reszelt sajt, szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom,
tonhalashoz még: 1 db 80 grammos tonhalkonzerv, pár szem olívabogyó,
a sonkáshoz még: 1-2 szelet főtt-füstölt tarja, 10 dkg megpárolt gomba fele, egy-két szem olívabogyó, szeletelt hagyma (lehet fehérhagyma, gyöngyhagyma, sonkahagyma),
a kolbászoshoz még: 12 karika lángolt kolbász, a párolt gomba másik fele, egy-két szem olívabogyó, és szeletelt hagyma, mint a sonkáshoz, valamint pár szem fagyasztott csemegekukorica, borsó és sárgarépakocka.
Elkészítése:
A tészta bedagasztásával kezdtem. A kétféle lisztet elkevertem, sóztam. Közepén kis mélyedésbe morzsoltam az élesztőt, rászórtam egy kiskanál cukrot, ráöntöttem a kimért langyos vízből, és vártam míg feljön az élesztő. Ekkor hozzácsurgattam az olajat, és a többi vizet, beleszórtam a szárított-morzsolt zsályát és a feldarabolt friss rozmaringot. Bedagasztottam közepesen lágyra. Hagytam a tésztát duplájára kelni.
Közben előkészítettem a feltétnek valókat. A gombát meghámoztam, felszeleteltem, kevés olajon pár perc alatt megpároltam. Sóztam, megszórtam egy-két csipet kakukkfűvel.
A sonkát, a kolbászt és a hagymákat is feldaraboltam, illetve felszeleteltem.
Mikor megkelt a tészta három felé osztottam. Kicsit kisodortam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, amit kicsit beolajoztam. Újabb 10 percig vártam, majd begyújtottam a sütőt. Míg melegedett, még tovább tudott kelni a tészta. Ekkor villával megszurkodtam, olajjal lekentem.
Az előmelegített sütőben kb. 6-7 percig elősütöttem, ekkorra szépen megdagadtak már.
Kivettem a sütőből, megkentem mindegyiket a pizzaszósszal, és elosztottam rajtuk a feltétet. Tetejüket megszórtam a sajttal és fűszerekkel (szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom). Visszatettem a sütőbe és készre sütöttem.
Frissen, melegen egy pohárka jéghideg sörrel jól csúszott ezen a meleg nyári napon, mert ezeket a pizzákat még augusztusban sütöttem...
🍺
|
A feltét hozzávalói: gomba, kukorica, borsó, olívabogyó, olajos tonhal, sajt....
|
|
...hagyma, sonka, kolbász, és a megkelt tészta
|
|
A tészták a tepsiben
|
|
Rajtuk már a sok finomság. Felül a kolbászos, középen a tonhalas, és alul a sonkás
|
|
Közelebbről a sonkás....
|
|
....a tonhalas....
|
|
...és a kolbászos
|
|
Tetejükön már a sajt, sütésre készen
|
A tonhalast meghagyom nektek, a másik kettőt küldheted :-) Nagyon gusztusosak !
VálaszTörlésNekünk is a másik kettő ízlett jobban 😀, de a tonhalas is jó volt, csak kicsit szokatlan.
TörlésJajj, de kis guszta pizzákat sütöttél! Elindult a Pavlov reflex...nemrég értem haza, éhes vagyok, most mind be tudnám falni! :)) Én gyakran sütök tonhalas pizzát, nagyon szeretjük, készítettem tonhalas zöldbabos változatot is. Elsőre furán hangzott, de nagyon finom párosítás. :)
VálaszTörlésKöszönöm Verus, nálunk is gyakran készül pizza, általában olyan feltéttel, ami épp otthon van 😀.
TörlésMind a három változat finom lehetett és nagyon guszták lettek, de én is az utóbbi kettőt jobban szeretném.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, akkor neked is hasonló az ízlésed 😀.
TörlésNagyon guszta mindhárom pizza. Halasat még én sem sütötte, de biztosan nagyon finom..... szeretem a tonhalkonzervet.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, mindhárom finom volt. Mostanában mindig belecsempészek a tésztájába egy kis teljeskiőrlésű lisztet is. 😊
TörlésNekem a pizza mindig nyerő, főleg ha kevéske maradékot kell eltüntetni a hűtőből. Én szívesen megkóstolnám a tonhalas változatot, annak ellenére, hogy nem vagyok hal rajongó.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, egyszer próbáld ki 😊.
TörlésCsodállak, hogy mindig részletes fázisfotókat is megadsz, amik szintén nagyon szépek. Köszönjük.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Ha nem sietek nagyon a főzéssel-sütéssel, akkor fényképezem a fázisképeket is, ellenkező esetben csak a végeredményt 😊.
Törlés