2022. augusztus 3., szerda

Fokhagymás-zöldfűszeres tekercs


Tálalva...




Kívül ropogós, belül finom lágy, puha

Finom fűszeres fokhagymás tekercset sütöttünk, amit kínálhatunk kiváló bor- vagy sörkorcsolyaként is.
Férjem középiskolás osztálytalálkozón vett részt pár hete, ahol házi készítésű sütemények és sós finomságok gyűltek össze, köztük ilyen is. Már ott nagyon ízlett neki, így itthon is elkészítettük közösen, a kapott recept alapján, csak egy kisebb adagot, és a rozmaringot kiegészítettük még más zöldfűszerekkel.

Hozzávalók nálunk, 18 tekercs tésztájához: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,75 dl tej, 1 kiskanál cukor, 1,75-2 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál  só, 1 mokkáskanál őrölt bors, friss apróra vágott rozmaring, 
a töltelékhez: 10 dkg vaj (nálunk 12-13 dkg volt), 1 teáskanál só, 4 gerezd fokhagyma, friss apróra vágott rozmaring, snidling és zsálya, 
a tekercsek megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben 1 teáskanál liszttel és 1 teáskanál cukorral felfuttattuk.
A sót, borsot összekevertük a liszttel, a felfuttatott élesztővel, az olajjal, a rozmaringgal, és a víz felével, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet, összedolgoztuk. Ha túl ragadós, lágy lenne lisztet szórhatunk hozzá.
Alaposan kidagasztottuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztettük.
Amíg kelt a tészta, elkészítettük a tölteléket. A puha vajat összekevertük az összezúzott fokhagymával, és a sóval és az apróra vágott zöldfűszerekkel.
A tésztát kinyújtottuk téglalap alakúra, középről sugárirányban megkentük a puha vajjal. Feltekertük, és egy éles késsel kb. 2 cm széles karikákat vágtunk belőle.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe tettük, és kb 15-20 percig újra pihentettük. Ekkor megkentük a tojással, és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttük (ez az idő sütőtől függhet).

A liszt, benne a rozmaring és a bors

A töltelék fűszerei: fokhagyma, snidling, zsálya és rozmaring

A vaj kikeverése a fűszerekkel

A megkelt tészta

A tészta kisodorva, rákenve a megkevert vaj

feltekerve, mint egy bejgli

Felszeletelve, megkenve a tojással - már a tepsiben

Kisülve



16 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon finom lehetett ez a tekercs, szívesen megkóstoltam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, nagyon finom volt. Főleg első nap, langyosan, de még másnapra is jók voltak. Szívesen megkínálnálak, de már elfogyott 😊.

      Törlés
  2. Hű, ez nagyon-nagyon finomak látszik, elkészítem majd telleresen. 😉 Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zszuzsa, finomak voltak. Ha megsütöd mutasd majd meg 😊. Biztos nektek is ízlik majd!

      Törlés
    2. Feltétlenül beszámolok hamarosan! ;-)

      Törlés
  3. Nagyon szép lett. Mi is szeretjük az ilyen sós kelt tésztákat.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, látszik rajta hogy milyen könnyű a kelt tészta. Nagyon tudnám szeretni.... na, majd megsütöm teljes kiőrlésű liszttel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, sok sikert a megsütéséhez, és jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  5. Imádnivaló! Szinte érzem a sok friss fűszernövény illatát. Nagyon szeretjük a sós rágcsálnivalókat, imádok újabb recepteket felfedezni. Mentem, mert valamikor meg kell sütnöm ezt a csodát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, finom volt, még másnap is. Akkor ez volt a reggelink 😊.

      Törlés
  6. Katikám! Ma megsütöttem apróbb módosításokkal, és nagyon nagy sikere volt! Köszönöm a receptet! Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marcsi, nagyon örülök hogy mrgsütötted és hogy ilyen sikere lett! Már láttam nálad, nagyon szépek lettek, még szebbek mint az enyémek 😊!

      Törlés