2022. június 22., szerda

Csorba Torockói módra



A június eleji torockói nyaralásunkkor egyik vacsorára ezt főzte Magdi, a Bitai Panzió háziasszonya, a receptet is tőle kaptam. Nagyon finom volt, ezért már itthon is meg kellett csinálnom 😋. Van már két csorba a blogomon, de ez most egy kicsi más....

A hozzávalókat nem mértem mindent pontosan, de ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, tehet bele más zöldségeket is, vagy más arányban és mennyiségben, ízlés szerint.
Annyiban különbözik a megszokott csorbától, hogy ebben paradicsom és sűrített paradicsom is van, s ez adja a szép pirosas színt neki.

Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 kisebb krumpli, egy nagy karalábénak kb. negyede-harmada, egy-egy marék borsó és zöldbab, 1 közepes paradicsom, 1-2 szelet piros húsú paprika, pl. kápia, 1 közepes-nagyobb hagyma, 1-2 kanál olaj vagy zsír, só, őrölt bors, egy csokor friss lestyán, 2-3 evőkanál házi gulyáskrém, (a torockói receptben sűrített paradicsom szerepelt, nekem most nem volt), 1 mokkáskanál vagy ízlés szerint több Maggi Borş, vagy Borş Magic (ezek csak Romániában kaphatók), de citromlével vagy ecettel helyettesíthetjük,
a húsgombóchoz: 20-25 dkg darált hús (nálam pulyka), só, bors, egy fél felvert tojás, 1 kisebb hagyma, kevés olaj a dinszteléséhez, 2 kanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A leveshez apróra vágtam a hagymát, sóztam, majd a zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam a megtisztított és feldarabolt zöldségeket (a paradicsom és a paprika kivételével), amikkel tovább pároltam. Ezután még sóztam, borsoztam, beletettem a lestyánt, a kis kockákra vágott, héj nélküli paradicsomot. Felengedtem vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és elkevertem benne a gulyáskrémet. Így főztem jó fél puhára, ekkor hozzáadtam a kápia kockákat, és készre főztem. A végén hozzáadtam a Borş fűszert.
Közben összeállítottam a húsgombócokat. Egy kis hagymát egész apróra vágtam, az olajon megpároltam, majd az összes ehhez való hozzávalóval bekevertem. Kis gombócokat formáztam, és sós vízben megfőztem őket. Ekkor szűrőkanállal áttettem a kész levesbe, és a főzővízből is öntöttem még hozzá, amit előzőleg átszűrtem.

Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!




12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és finom leves.... kölcsön is veszem a receptet és én is elkészítem.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, főzd meg te is, biztos ízlik majd. Jó étvágyat és jó egészséget hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, finom lehet ! Nem lehet egyből a levesbe főzni a gombócokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! De lehet, de így ha külön főzzük egyszerűbb, mert látjuk mikor kész a leves, és mikor főnek meg a gombócok. És a gombócok főzővize egy kicsit habos lesz, mint a húsleves, de így szép átlátszó marad a levesünk, főzővízből pedig lehet leszűrve önteni hozzá.
      Próbáld ki, nagyon finom, kicsit savanykás, pont ilyen nyári meleg napokra való 😊.

      Törlés
  4. Nagyon ritkán készítek csorbát, pedig jó kiadós és szeretjük is.
    A te levesed nagyon guszta, szívesen elfogadnék egy tányérral. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Iza, mi is szeretjük, bár nálunk sem készül túl sűrűn. Finom volt most a torockói a nyaralásunkkor, ezért is készítettem gyorsan el itthon is 😊.

      Törlés
  5. Csodás levest készítettél, ez a csorba nagyon guszta lett. Egyszer majd én is elkészítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, neked is csak ajánlani tudom, mert nagyon finom 😊.

      Törlés
  6. Ez egy jó gazdag zöldségleves húsgombóccal. Hasonlót szoktam készíteni, de nem savanyún. legközelebb kipróbálom így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, próbáld ki. Majd kíváncsian várom, hogy hogy ízlik, mi nagyon szeretjük 😊.

      Törlés
  7. Nagyon ínycsiklandozó, tápláló leves és gyönyörű színe van. Még a húsimádók is szeretni fogják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom volt. Már Torockón a nyaralásunkkor mikor ettük, akkor is nagyon ízlett 😊.

      Törlés